ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΗΝ ΤΑ ΒΑΖΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΑΝΕΚΔΟΤΑ



 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΗΡΑΣ, ΑΜΟΡΓΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

 

 Μην τα βάζεις με τα παιδιά!

 
 

Το κορίτσι κι οι φάλαινες

 
Ένα μικρό κορίτσι μιλούσε με το δάσκαλο της για τις φάλαινες.
Ο δάσκαλος είπε ότι είναι φύση αδύνατο μια φάλαινα να καταπιεί έναν άνθρωπο, γιατί αν και είναι ένα πολύ μεγάλο θηλαστικό, ο λαιμός του είναι πολύ μικρός.
Το μικρό κορίτσι επισήμανε ότι μια φάλαινα είχε καταπιεί τον Ιωνά.
Ενοχλημένος ο δάσκαλος επέμεινε ότι μια φάλαινα δεν μπορεί να καταπιεί έναν άνθρωπο.
Τότε το μικρό κορίτσι είπε, "Όταν θα πάω στον παράδεισο, θα ρωτήσω τον Ιωνά."
Και ο δάσκαλος τη ρώτησε "Και αν ο Ιωνάς έχει πάει στη κόλαση?"
Και η μικρή απάντησε "Τότε θα τον ρωτήσεις εσύ!"
 


Ομαδική φωτογραφία


Τα παιδιά είχαν όλα φωτογραφηθεί και η δασκάλα προσπαθούσε να τα πείσει να αγοράσουν από μια ομαδική φωτογραφία.
"Σκεφτείτε τι ωραία που θα είναι όταν μεγαλώσετε να βλέπετε αυτή τη φωτογραφία και να λέτε "Να η Ιωάννα, είναι δικηγόρος" ή "Να ο Μιχάλης, είναι γιατρός".
Μια φωνούλα ακούστηκε από το βάθος της τάξης "Και να και η δασκάλα, είναι νεκρή."


Τα άσπρα μαλλιά

Μια μέρα μια πιτσιρίκα καθόταν και έβλεπε τη μητέρα της που έπλενε τα πιάτα στον νεροχύτη. Ξαφνικά παρατήρησε ότι η μητέρα της είχε αρκετές λευκές τρίχες, που έκαναν αντίθεση στο καστανά της μαλλιά.
Κοίταξε της μητέρα της και τη ρώτησε όλο απορία "Γιατί κάποια από τα μαλλιά σου είναι λευκά, Μαμά?"
Και η μητέρα της απάντησε "Λοιπόν, κάθε φορά που κάνεις κάτι λάθος και με στεναχωρείς και με κάνεις να κλαίω, μια τρίχα μου γίνεται λευκή."
Το μικρό κορίτσι σκέφτηκε λίγο αυτή την αποκάλυψη και είπε "Μαμά, γιατί όλα τα μαλλιά της γιαγιάς είναι άσπρα?"
 

 


Η ζωγραφιά του Θεού


Μια νηπιαγωγός παρατηρούσε τα παιδιά της τάξης της καθώς ζωγράφιζαν. Και περνούσε που και που από δίπλα τους για να δει τις ζωγραφιές τους. Καθώς περνούσε από ένα κοριτσάκι που δούλευε σταθερά, το ρώτησε τι ζωγράφιζε.
Το κοριτσάκι απάντησε "Ζωγραφίζω το Θεό."
Η δασκάλα σταμάτησε και είπε "Μα κανένας δεν ξέρει πως μοιάζει ο Θεός."
Χωρίς να χάσει λεπτό από τη ζωγραφιά της, το κοριτσάκι απάντησε
"θα ξέρουν όλοι σε ένα λεπτό."
 


Πάρτε ένα μήλο


Τα παιδιά ήταν σε σειρά στην καφετέρια του σχολείου για το μεσημεριανό. Στην αρχή του τραπεζιού ήταν μια μεγάλη στοίβα με μήλα. Μια δασκάλα έκανε ένα σημείωμα και το άφησε δίπλα στα μήλα:
"Πάρτε μόνο ΕΝΑ. Ο Θεός κοιτάει."
Στην άλλη πλευρά του τραπεζιού υπήρχε μια μεγάλη πιατέλα με μπισκότα σοκολάτας.
Και ένα παιδί έγραψε ένα σημείωμα, "Πάρτε όσα θέλετε, ο Θεός προσέχει τα μήλα."


 Πηγή: Από το Γραφείο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως Θήρας, αναδημοσίευση www.katixitiko.gr



Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΑΛΛΗ ΖΩΗ: ΔΥΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ




Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ...


ΚΑΙ Η ΚΟΛΑΣΗ!



ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ...ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ:
 
" Έχεις ποτέ σκεφτεί ότι όλα όσα αφορούν εσένα, αφορούν και Εμένα? Διότι αυτά που αφορούν εσένα, αφορούν την κόρη του οφθαλμού Μου. Όταν οι πειρασμοί έρχονται επάνω σου και ο πολέμιος σαν το ποτάμι, θέλω να ξέρεις οτι απο Μένα ηταν αυτό.

Θέλω να ξέρεις οτι η αδυναμία σου έχει ανάγκη απο τη δύναμη Μου και η ασφάλεια σου βρίσκεται στο να Με αφήσεις να σε προστατεύσω.

Θέλω να ξέρεις οτι οταν βρίσκεσαι σε δύσκολες συνθήκες μεταξύ των ανθρώπων που δεν σε καταλαβαίνουν, δεν λογαριάζουν αυτά που σου είναι ευάρεστα και σε απομακρύνουν, από Μένα ήταν αυτό.

Είμαι ο Θεός σου, οι περιστάσεις της ζωής είναι στα χέρια Μου.

Δεν βρέθηκες τυχαία στη θέση σου, είναι ακριβώς η θέση που σου έχω ορίσει.

Δεν με παρακαλούσες να σου μάθω την ταπείνωση? Και να! Σε έβαλα σ΄αυτό ακριβώς το περιβάλλον, στο ¨σχολείο¨ που διδάσκουν αυτό το μάθημα. Το περιβάλλον σου και αυτοί που ζούν γύρω σου μόνο εκτελούν το θέλημα Μου.

Έχεις οικονομικές δυσκολίες και μόλις τα βγάζεις πέρα? Να ξέρεις οτι απο Μένα ήταν αυτό.Θέλω να ξέρεις οτι Εγώ διαθέτω τα χρήματα σου και να καταφεύγεις σε Μένα και να γνωρίζεις οτι εξαρτάσαι απο Μένα. Θέλω να ξέρεις οτι τα αποθέματα Μου είναι ανεξάντλητα και να βεβαιωθείς οτι είμαι πιστός στις υποσχέσεις Μου.

Να μην συμβεί ποτέ να σου πούν στην ανάγκη σου: " Μην πιστεύεις στον Κύριο και Θεό σου "

Έχεις περάσει ποτέ νύχτα μέσα στη θλίψη απο τους συγγενείς σου, τους ανθρώπους που αγαπάς? Σου το επέτρεψα, για να στραφείς σε Μένα και σε Μένα να βρείς την αιώνια παρηγοριά και ανακούφιση.

Σε ξεγέλασε ο φίλος σου ή κάποιος που του είχες ανοίξει την καρδιά σου? Από μένα ήταν αυτό. Εγώ επέτρεψα να σε αγγίξει αυτή η απογοήτευση, για να μάθεις ότι ο καλύτερος φίλος σου είναι ο Κύριος.

Θέλω να τα φέρνεις όλα σε Μένα και όλα να Μου τα λές.

Σε συκοφάντησε κάποιος? Να το αφήσεις σε Μένα, σε Μένα να προσκολληθείς. Εγώ είμαι η καταφυγή σου, για να κρυφτείς απο την αντιλογία των εθνών. Θα κάνω την δικαιοσύνη σου να λάμψει σαν το φώς, και την ζωή σου σαν μέρα μεσημέρι.

Καταστράφηκαν τα σχέδια σου και η ψυχή σου είναι εξαντλημένη? Απο Μένα ηταν αυτό. Έκανες σχέδια και είχες δικούς σου σκοπούς. Τα σχέδια σου τα έφερες να τα ευλογήσω. Αλλά Εγώ θέλω να αφήσεις σε Μένα να κατευθύνω και να χειραγωγώ τις περιστάσεις της ζωής σου, διότι είσαι το όργανο και όχι πρωταγωνιστής.

Σε βρήκαν απροσδόκητες αποτυχίες και η απελπισία κατέλαβε την καρδιά σου? Να ξέρεις, απο Μένα ηταν αυτό. Διότι μ΄αυτή την κούραση και το άγχος δοκιμάζω πόσο ισχυρή είναι η πίστη σου στις υποσχέσεις Μου και την παρρησία σου στην προσευχή για τους συγγενείς σου. Δεν ήσουν εσύ που εμπιστεύτηκες τις φροντίδες για αυτούς στην προνοητική αγάπη Μου? Δεν είσαι εσύ που και τώρα τους αφήνεις στην προστασία της Πανάγνου Μητέρας Μου?

Σε βρήκε σοβαρή ασθένεια που μπορεί να γιατρευτεί ή είναι αθεράπευτη και σε κάρφωσε στο κρεβάτι σου? Απο Μένα ήταν αυτό. Επειδή θέλω να Με γνωρίσεις πιο βαθιά, μέσω της σωματικής ασθένειας, να μην γογγύζεις γι΄ αυτήν τη δοκιμασία που σου στέλνεται και να μην προσπαθείς να καταλάβεις τα σχέδια Μου της σωτηρίας της ψυχής των ανθρώπων με διάφορους τρόπους, αλλά αγόγγυστα και ταπεινά να σκύψεις το κεφάλι σου μπροστά στην αγαθότητα Μου.

Ονειρευόσουν να κάνεις κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο για Μένα και αντί να το κάνεις έπεσες στο κρεβάτι του πόνου? Από Μένα ήταν αυτό. Διότι τότε θα ήσουν βυθισμένος στα δικά σου έργα και Εγώ επέτρεψα να σου συμβεί αυτό για να προσελκύσω τις σκέψεις σου σε Μένα. Θέλω να σου διδάσκω τις βαθύτατες σκέψεις και τα μαθήματα Μου, για να Με υπηρετείς, θέλω να σε μάθω να συναισθάνεσαι πως είσαι τίποτα χωρίς Εμένα.

Μερικοί απο τους καλύτερους υιούς Μου είναι αυτοί οι οποίοι είναι αποκομμένοι απο τη δραστική ζωή, για να μάθουν να χειρίζονται το όπλο της αδιάλλειπτης προσευχής.

Κλήθηκες απροσδόκητα να αναλάβεις μια δύσκολη και υπεύθυνη θέση, στηριγμένη σε Μένα? Σου εμπιστεύομαι τις δυσκολίες αυτές, και γι΄αυτό θα σε ευλογήσει ο Κύριος και Θεός σου, σ΄ όλα τα έργα σου, σ΄ όλους τους δρόμους σου, σ΄ όλα. Καθοδηγητής και Δάσκαλος σου θα είναι ο Κύριος σου.

Την ημέρα αυτή στα χέρια σου, τέκνο Μου, έδωσα αυτό το δοχείο με το θείο μύρο, να το χρησιμοποιήσεις ελεύθερα.

Να θυμάσαι πάντοτε οτι κάθε δυσκολία που θα συναντήσεις, κάθε προκλητική λέξη, κάθε διαβολή και κατάκριση, κάθε εμπόδιο στα έργα σου, που θα μπορούσε να προκαλέσει αγανάκτηση και απογοήτευση, κάθε φανέρωση της αδυναμίας και της ανικανότητας σου, θα χρίεται με αυτό το έλαιο.

Απο Μένα ήταν αυτό.

Να θυμάσαι πως κάθε εμπόδιο είναι νουθεσία απο τον Θεό. Και να βάλεις στην καρδιά σου αυτόν τον λόγο, που σου έχω αποκαλύψει την ημέρα αυτή.

Από Μένα ήταν αυτό.

Να ξέρεις και να θυμάσαι πάντα, όπου και να είσαι, οτι οποιοδήποτε κεντρί, θα αμβλυνθεί... μόλις θα μάθεις σε όλα να βλέπεις Εμένα...

Όλα σου στάλθηκαν απο Μένα για την τελείωση της ψυχής σου.

Όλα αυτά ήταν απο Μένα".
 
Κείμενο από την ανάρτηση ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ! του ιστολογίου μας. 

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ "ΚΙΒΩΤΟΣ" ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ




ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ EΘΕΛΟΝΤΕΣ στηρίζουν την Κιβωτό της Δόμνας Βισβίζη



 
Ένα πνευματικό «σχολείο» με πρακτική δράση προσφέρει δωρεάν σε όποιον ζητήσει, την βοήθειά του
Η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου και ο σύζυγός της Γιάννης Φριτζαλάς αποτελούν τους καθοδηγητές της προσπάθειας που θα στηρίξει τη νέα μαθητική χρονιά


Μια κιβωτός πλέον αγκυροβόλησε εδώ στην Κομοτηνή και έρχεται να συμβάλλει σε ένα κύκλο δράσεων, μαθημάτων φιλοσοφίας, προβληματισμού, γνώσεων, παράλληλα με την υποστήριξη μαθητών στις σχολικές τους υποχρεώσεις. Οι βάσεις μπήκαν, ο χώρος ήδη ετοιμάζεται και οι επικεφαλής και οραματιστές της προσπάθειας ο Γιάννης Φριτζαλάς γεωστρατηγικός σύμβουλος και η γνωστή δασκάλα του Δερείου Χαρά Νικοπούλου, ζευγάρι κα στην ζωή, παντρεύτηκαν πριν λίγες μέρες, μας μίλησαν για το εγχείρημά τους.


«Θέλουμε συνταξιούχους εκπαιδευτικούς να ενταχθούν στην προσπάθειά μας έτσι ώστε η κιβωτός να στηριχθεί σε λαϊκή βάση, θα πουν πιστεύοντας στην μεθοδολογία και την εμπειρία των παλιών δασκάλων που ήδη γαλούχησαν γενιές και γενιές, Ζητούν ακόμη και τη στήριξη των φροντιστηρίων να διαθέσουν έστω και μια ώρα δωρεάν μαθήματος σε παιδιά που το έχουν ανάγκη. Ήδη οι σχετικές ανακοινώσεις και τα καλέσματα μέσω του Τύπου θα ξεκινήσουν από την προσεχή εβδομάδα ενώ για την Κιβωτό που άραξε στην Κομοτηνή με πολλές ελπίδες και όνειρα θα πουν:


«Η Κιβωτός της Δόμνας Βισβίζη, ουσιαστικά είναι ένα πνευματικό σχολείο η κυριότερη δραστηριότητα του οποίου θα είναι αρχικά η ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Θα πραγματοποιούνται κάποια σεμινάρια γενικότερου επιμορφωτικού χαρακτήρα όπως αρχαίων ελληνικών, φιλοσοφίας, γεωπολιτικής, οτιδήποτε έχει να κάνει με την ιδέα πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η κιβωτός, δηλαδή της πανεπιστημονικής προσέγγισης του ελληνικού τρόπου σκέπτεσθαι, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε όπως είχε πει και ο Δημάρατος στο Ξέρξη στη γνωστή απάντηση που διασώζει ο Ηρόδοτος ότι μέσω της αρετής αντιμετωπίζεται η σκλαβιά και η φτώχεια, η οποία ενδεχομένως και μεθοδευμένα έχει εξαπλωθεί πάνω στην πατρίδα μας.


Πού θα απευθύνεται η Κιβωτός;

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΛΛΟ ΑΘΕΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ

 

Συχνά μπλέκουμε τις έννοιες και τους ανθρώπους. Την ταπεινοφροσύνη με το κόμπλεξ κατωτερότητας, την απλότητα με την κακομοιριά, την μετριοπάθεια με την έλλειψη αυτοπεποίθησης.

 
 
Και τότε υπάρχει πρόβλημα, γιατί με λάθος τοποθετήσεις απορρίπτουμε από την ζωή μας θεμελιώδεις αξίες της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μας.
Όταν μπλέκουμε όμως τον άθεο με τον αντιχριστιανό (βλέπε και "αντίχριστο") εκεί υπάρχει σοβαρότερο πρόβλημα γιατί αυτοί οι δύο χτυπάνε το μεγαλύτερο θεμέλιο της ζωής του ανθρώπου: Την Πίστη του!
 
Υπάρχει όμως μια σοβαρή διαφορά μεταξύ άθεου και αντίχριστου, τόσο σοβαρή που διαφοροποιεί ακόμα και τα πιστεύω τους και κάνει τον έναν σεβαστό ακόμα και στην απιστία του (και ο οποίος κάποτε μπορεί και να μεταστραφεί) και τον άλλο "προβατόσχημο λύκο" ο οποίος δείχνει πως το πιστεύω του στηρίζεται αποκλειστικά στα στραβά του Χριστιανισμού, οπότε ο ίδιος φροντίζει για το καλό της Ανθρωπότητας.
 
Είναι έτσι όμως; Το απόσπασμα από την ανάρτηση  Άλλο Άθεος και άλλο Αντίχριστος! του ιστολογίου ΜΕ ΠΑΡΡΗΣΙΑ, μας δείχνει σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο αρνητών. Αξίζει να μπείτε στο ίδιο το ιστολόγιο για να διαβάσετε όλη την ανάρτηση:
 
 
"Πολλοί εμφανίζονται ως "άθεοι" στις συζητήσεις μαζί μας, είτε σε φόρουμ, είτε σε ιδιωτικά μηνύματα, είτε μέσω αρθρογραφίας τους, είτε προφορικά. Αυτοί αυτοπροβάλλονται ως "φορείς της προοδευτικότητας", "ορθολογιστές", "μορφωμένοι", "ψαγμένοι", κλπ. Όλοι αυτοί όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, που τους διαφοροποιεί από τους απλούς άθεους ή τους αθεϊστές:Τρέφουν μανιώδες μίσος ειδικά για τον Χριστιανισμό.
Ένας άθεος, απλώς δεν έχει πεισθεί για την ύπαρξη του Θεού. Όμως δεν τρέφει καμία εμπάθεια για όσους πιστεύουν, ή για τα σεβάσματά τους. Δεν δογματίζει για τη μη ύπαρξη του Θεού. Απλώς ο ίδιος δεν έχει πεισθεί, και είναι ανοιχτός σε κάθε λογίκευση, χωρίς παρωπίδες και εμμονές. Ο άνθρωπος αυτός, ουσιαστικά ταυτίζεται με τον Εμπειρικό Αγνωστικιστή, και μόνο οι λέξεις διαφέρουν.
Από την άλλη, ένας αθεϊστής είναι δογματικός στις απόψεις του ότι δεν υπάρχει Θεός. Το αποκλείει με βεβαιότητα, και με θρησκευτικό ζήλο. Ο άνθρωπος αυτός θρησκεύει μια αντίθετη θρησκεία από την πίστη. Η φιλοσοφία του καταντά θρησκεία, στο βαθμό που ο δογματισμός του απολυτοποιείται και τον ωθεί σε ανάλογους επηρεασμούς της ζωής του.
Ο Αντιχριστιανός όμως, είναι κάτι διαφορετικό. Αν και συχνά εμφανίζεται ως "άθεος", ή "αθεϊστής", (και έτσι θέλει να εμφανίζεται), στην πραγματικότητα αυτό που τον ωθεί στις ενέργειές του, δεν είναι ούτε η απιστία, ούτε η πίστη σε κάτι, ούτε ο δογματισμός πως δεν υπάρχει Θεός. Η κινητήρια δύναμη που τον ωθεί, είναι το μίσος κατά του Χριστιανισμού, και ευρύτερα ενάντια σε ό,τι έχει σχέση με αυτόν.


Κατ' αρχήν, αν οι Αντιχριστιανοί ήταν άθεοι, δεν θα είχαν μίσος. Θα είχαν ουδέτερα συναισθήματα, όχι μόνο στην πίστη του Χριστιανικού, αλλά και άλλων "θεών". Ή αν ήταν αθεϊστές όπως ισχυρίζονται, θα αρνούνταν κάθε είδος "θεού", οποιασδήποτε θρησκείας, ή θα έτρεφαν μίσος εξ ίσου για κάθε είδος "θεού", ανεξαρτήτως θρησκείας.
Όταν όμως παρατηρούμε, να γίνεται μια άνιση επίθεση ενάντια ειδικά σε οτιδήποτε έχει σχέση με τον Χριστιανισμό, και να ξεχνιούνται, ή ακόμα και να "λιβανίζονται" "θεοί" άλλων θρησκειών από αυτούς, εδώ είναι εμφανές ότι κάτι άλλο συμβαίνει, και πως οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ιδεολόγοι, αλλά εμπαθείς..."
 

Απόσπασμα από την ανάρτηση Άλλο Άθεος και άλλο Αντίχριστος! , ιστολόγιο ΜΕ ΠΑΡΡΗΣΙΑ

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

11 ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΙ ΕΙΔΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

 
 
 

Θανατηφόρα ασθένεια, μετάβαση στην άλλη ζωή, συγγενείς που από καιρό "κοιμήθηκαν", ο Χριστός, ο Παράδεισος και ο πόλεμος με τον Αρμαγεδώνα. Τελικά...το ξύπνημα και η θεραπεία.

 

Όλα αυτά συνέβησαν στον 3χρονο Κόλτον, γιο ιερέα στην Νεμπράσκα.

 Λεπτομέρειες, στο βίντεο που ακολουθεί.

   



Το βρήκα στο ιστολόγιο του πατέρα Εμμανουήλ, ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ,
στην ανάρτηση 11ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΙ ΕΙΔΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΕΙΠΙΩΝ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ



 

Μέσα στα χαλάσματα της 11ης Σεπτεμβρίου, ένας σταυρός βρέθηκε, ο οποίος σχηματίστηκε μόνος του κατά την απόσπαση των χαλύβδινων δοκαριών από τους Δίδυμους Πύργους.

 
Τον σταυρό αυτό τον ανέγειραν προς τιμήν των πεσόντων, καθώς βγήκε μέσα από τα μαρτυρικά ερείπια, μαρτυρικός ων και ο ίδιος ο Σταυρός ως σύμβολο Σταύρωσης αλλά και ελπιδοφόρος ως προμύνημα Ανάστασης.
 
Το ότι ο σταυρός αυτός τιμάει τους πεσόντες στο σημείο αυτό, είναι αυτονόητο.
Το μη αυτονόητο στην περίπτωση αυτή είναι το πώς το σύμβολο αυτό προσβάλλει τους άθεους;
Κάθε μειονότητα έχει δικαιώματα, οι χριστιανοί (αν αποτελούν μειονότητα ή όχι είναι άλλο θέμα) δεν έχουν δικαιώματα;
 
 
Ο σταυρός αυτός βγήκε από τα ερείπια και δεν δημιουργήθηκε αυτός καθ' αυτός από ανθρώπινο χέρι.
Το υλικό του αναμίχθηκε με το μαρτυρικό αίμα (γιατί μαρτύριο νοείται τέτοιος θάνατος) τόσων αδικοχαμένων ανθρώπων στο σημείο αυτό και θεωρείται ακατάλληλος να υψωθεί προς τιμήν τους;
 
Τελικά, οι Χριστιανοί ούτε ως μειοψηφία ούτε ως πλειοψηφία έχουν δικαιώματα ελεύθερης πίστης.
Όμως, όπως θα δείτε παρακάτω στο άρθρο που ακολουθεί, έχουν δικαιώματα οι παγανιστές!!!
 

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

 
Πριν λίγα χρόνια, κατά την προετοιμασία μιας χριστουγεννιάτικης γιορτής ενός κατηχητικού, θα είχαμε στα αριστερά της σκηνής ένα τζάκι, αυτό που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία.
Τα παιδιά θα μοιράζονταν δεξιά και αριστερά του, καθισμένα σε πάγκους.
Κάποια μητέρα μου πρότεινε τον μεσαίο πάγκο, αυτόν δηλαδή στα δεξιά του τζακιού, να τον βγάλουμε και να αφήσουμε ανοικτή την σκηνή για να κυκλοφορούν τα παιδιά.
"Όχι, της είπα. Θέλω τα παιδιά να κάθονται δίπλα στο τζάκι".
 
Παιδευτήκαμε πολύ, ειδικά ο Κώστας, ο άντρας μου δηλαδή που έπαιξε και ρόλο σκηνοθέτη, στην κατασκευή του τζακιού, αλλά βγήκε πολύ εντυπωσιακό. Την φλόγα την κάναμε σαν αληθινή (θα σας πω άλλη φορά πώς) και βάλαμε πραγματικά ξύλα στο τζάκι.
 
Το τζάκι ήταν καταπληκτικό! Σαν αληθινό!
 
Χαρούμενη που τα καταφέραμε, ετοίμασα τα υπόλοιπα και το βράδυ της γιορτής τοποθετήσαμε τα παιδιά όπως είχα πει.
 
Κάποιοι τράβηξαν φωτογραφίες από ψηλά, όπου φαινόταν όλο το σκηνικό στο μεγαλείο του!
Το τζάκι, ένα σπίτι της Βηθλεέμ (και αυτό το είχε φτιάξει ο Κώστας) και σαν φόντο ο στολισμός για την γιορτή του Νηπιαγωγείου που θα ακολουθούσε την επόμενη ημέρα.
 
Εγώ ήμουν κάτω με τα παιδιά και συντόνιζα την παράσταση.
Και ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι...


ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ




Μουσικό αφιέρωμα στην Μικρασία, επ' ευκαιρία της καταστροφής της Σμύρνης και των Χαμένων Πατρίδων, από την εκπομπή ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ.

Ο,ΤΙ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!

 

Της αγίας Σοφίας σήμερα και μαζί γιορτάζουν και οι τρεις θυγατέρες της,

Πίστη, Αγάπη και Ελπίδα.

Ονόματα διαλεγμένα με πολύ σοφία.

Ό,τι μας χρειάζεται σήμερα για να τα βγάλουμε πέρα με τα δύσκολα.

Διαχρονικά ονόματα, διαχρονικά στοιχεία ζωής και διαχρονικά χαρίσματα.

 Και, επειδή είμαστε όλοι μέσα μας παιδιά, ας δούμε ένα βιντεάκι για την ζωή της αγίας Σοφίας και των παιδιών της.

 
Με την ευχή να αποκτήσουμε τα χαρίσματά τους και το θάρρος τους.
 
  

 

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ

 



Σε μια διακοπὴ συνεδριάσεως, μιᾶς ἀπὸ τὶς τελευταῖες μεγάλες δίκες, ὁ Εἰσαγγελεὺς κ. Λυμπέρης Παπανδρέου, μοῦ διηγήθηκε τὰ ἑξῆς, ὅταν πρόσεξε ὅτι εἶχα στὸ λαιμό μου ἕνα σταυρό.
Μοῦ ἔδειξε ἕνα σταυρὸ ποὺ φοροῦσε κι αὐτὸς στὸν λαιμό του καὶ μοῦ εἶπε:
- Αὐτὸς ὁ σταυρὸς μοῦ ἔσωσε τὴν ζωή. Χωρὶς αὐτὸν θὰ ἤμουν ἤδη ἀπὸ τὸν χειμῶνα τοῦ 1943 νεκρός. ῏Ηταν ἡ περίοδος, κατὰ τὴν ὁποία ὅποιος ἔπεφτε στὰ χέρια τῶν Γερμανῶν καὶ ὡδηγεῖτο εἰς τὸ ἄντρον τῶν βασανιστῶν των, εἰς τὴν ὁδὸν Μέρλιν, δὲν ἔφευγεν ἀπὸ αὐτὸ παρὰ διὰ τὸ νεκροταφεῖον.

ΠΡΟΖΥΜΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΟ

Πρόσφορο από προζύμι και όχι με μαγιά.

Μεγάλη διαφορά το ένα με το άλλο.

Το προζύμι κάνει το πρόσφορο, αλλά και το ψωμί γενικά, πιο γλυκό, πιο νόστιμο.
Η σφραγίδα φαίνεται έντονα, το σχήμα του κρατάει και δεν τρίβεται όταν ο ιερέας το κόβει στην προσκομιδή.
Ευκαιρία τώρα να ανανεώσουμε το προζύμι μας με τον βασιλικό του Σταυρού.
Πώς;
Οδηγίες μας δίνει το ωραιότατο Πατρινό ιστολόγιο του Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ - ΚΡΥΑ ΙΤΕΩΝ στην ανάρτηση ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ:


Αρκετές νοικοκυρές πιστές ακόμη στις παραδόσεις μας,ζυμώνουν στο σπίτι τους και συνεχίζουν να συντηρούν ένα ευλογημένο έθιμο. Αυτό γίνεται δύο φορές το χρόνο, στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 14Σεπτεμβρίου και την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή της Σταυροπροσκυνήσεως.


Ποιο είναι αυτό; Η παρασκευή νέου προζυμιού.

Πώς γίνεται αυτή;

Οι νοικοκυρές παίρνουν ένα κλαδί βασιλικό από τα χέρια του ιερέα. Σ’ ένα δοχείο βάζουν λίγο χλιαρό νερό. Μετά ρίχνουν μόνο αλεύρι και ανακατεύουν μέχρι να γίνει πηκτός χυλός και από πάνω βάζουν σε σχήμα σταυρού το ευλογημένο κλαδί του βασιλικού. Άλλες νοικοκυρές συνηθίζουν να βράζουν τον βασιλικό και αυτό το χλιαρό νερό να το χρησιμοποιούν στην παρασκευή του χυλού.Τυλίγουν το δοχείο με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουν μερικές ώρες «να γίνει». Το θαυμαστό είναι ότι το προζύμι γίνεται χωρίς την προσθήκη ενζύμου-μαγιάς,δηλαδή με την ενέργεια της χάριτος του Τιμίου Σταυρού.

ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ: Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται 3 φορές, για να "έρθει" καλά το προζύμι. Κάθε φορά γίνεται και καλύτερο. Εσείς θα δείτε βέβαια αν χρειάζεται.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΦΤΙΑΧΝΩ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Δική μας σημείωση μετά από συμβουλή ιερέα: Για να πετύχει απόλυτα το προζύμι είναι καλό η νοικοκυρά να έχει εξομολογηθεί και γενικά να συμμετάσχει στα μυστήρια της εκκλησίας. Παραδοσιακά το πρώτο ζυμάρι που φτιάχνουν οι νοικοκυρές είναι για πρόσφορο που το πηγαίνουν στο ναό της ενορίας τους.

Όσο για το πρόσφορο, πώς φτιάχνεται; Εδώ θα μιλήσω εμπειρικά και οπωσδήποτε κάπου θα υπάρχουν και οδηγίες καλύτερες από τις δικές μου από πιο έμπειρα άτομα.
Ακολουθεί το pdf των οδηγιών.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΜΙΟ ΞΥΛΟ




ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

 
Το Τίμιο Ξύλο αποτελείται από κέδρο, πεύκο και κυπαρίσσι, το οποίο οι προσκυνητές των Αγίων Τόπων, το συναντούν και στις δύο μορφές του: την φυσική σαν δέντρο και στον Ι.Ν. της Αναστάσεως, σαν προσκύνημα, το εμποτισμένο Τίμιο Ξύλο, με τις θείες ρανίδες αίματος Του Σταυρωθέντος Χριστού. (Ζωντανό καθώς αφομοιώνει θαυμαστά, το φυσικό ξύλο από έτος σε έτος, οπότε δεν ελαττώνεται), Ζωοδόχο (γιατί δέχτηκε το Αίμα της Ζωής=Χριστός) και Ζωοπάροχο, εκ του πρώτου θαύματος (και όχι μόνο) στην ανεύρεσή του από την Αγία Ελένη, της αναστάσεως της νεκρής διερχόμενης Ιουδαίας).




Την εποχή του Σολομώντα, κόπηκαν ξύλα από όλη την περιοχή μαζί με πολλά κλαδιά αυτού του τρίκλωνου δέντρου, για να κατασκευαστεί με διαταγή του, η σκεπή του γνωστού ναού του Σολομώντα. Οι μάστορες όμως, όπως και να έβαζαν το συγκεκριμμένο ξύλο, δεν ταίριαζε στην σκεπή, και για την αιτία αυτή, ονομάσθηκε από τους εργάτες, άτιμο. Έτσι οι Ιουδαίοι, ξεχνώντας (ως συνήθως), την ίδια τους την παράδοση, όταν φώναζαν να σταυρωθεί ο Κύριος, διάλεξαν τον ατιμωτικό δια σταυρού θάνατο και μάλιστα, στο “άτιμο” για αυτούς, ξύλο.


Η παράδοση όμως αυτού του ξύλου, έχει ως εξής: 





Οι τρεις ʼγγελοι στη φιλοξενία  του Αβραάμ
(που απεικονίζουν  ορθόδοξα την Τριαδικότητα  του Θεού),
κρατούσαν από ένα ραβδί ο καθένας.

 

Με την αναχώρησή τους, τα “ξέχασαν”. Η Σάρρα τα έβαλε στη φωτιά για να τα κάψει. Επειδή όμως είχαν μιά ξεχωριστή ευωδία, ο Αβραάμ τα έβγαλε από τη φωτιά και τα φύλαξε σα θεόσταλτο δώρο. 

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

 
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού σήμερα, και, μέσα στον κατακλισμό, εορτάσαμε παρ' όλα αυτά πολύ ήσυχα και κατανυκτικά στην ενορία μας την εορτή αυτή.
Γιόρταζε και ο π. Σταύρος και έτσι είχαμε διπλή γιορτή στην Σκάλα.
 
Εντύπωση μου έκαναν τα λόγια του π. Φώτη, απλά, λιτά και μεστά:
 
"Όλοι σηκώνουμε τον σταυρό μας.
Να θυμάστε όμως...
 
 
Χωρίς την Σταύρωση
Δεν υπάρχει Ανάσταση!"
 
(Φωτογραφίες από το Πάσχα 2012
στην ενορία του Αγ. Γερασίμου Σκάλας)
 
Αυτό μας αρκούσε για να αναθαρρέψουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα,
σε ό,τι έχει να μας φέρει το μέλλον.
 
Ευχόμαστε και στον π. Φώτη, και τον π. Σταύρο και σε εσάς
 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!
 
Και λίγα στιγμιότυπα από τον εσπερινό της εορτής στην Ι. Μονή Εσταυρωμένου
στην Πεσσάδα Κεφαλονιάς
 
 
 
 
 
 

 

 
 

 
 
 
 

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ


 Μου αρέσει να γνωρίζω ιστολόγια με περιεχόμενο πνευματικό, θρησκευτικό αλλά όχι κυρηγματικό. Ιδανικά για τον απλό άνθρωπο που βιώνει την πίστη αυθόρμητα και χωρίς πολλές θεωρίες.

Η Αλήθεια είναι απλή.

Και έχουμε κατά καιρούς παρουσιάσει αναρτήσεις θρησκευτικών και κατηχητικών ιστολογίων που παρουσιάζουν την Αλήθεια απλά.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχουν, γιατί ο κόσμος θέλει απλότητα. Δεν μπορεί τα πολύπλοκα λόγια, ειδικά στα θέματα Πίστης. Και τα νέα παιδιά δεν τα φέρνεις με δύσκολες κουβέντες, ούτε αυστηρότητα στην Εκκλησία. Αγάπη θέλουν, κατανόηση και κάποιος να ασχοληθεί μαζί τους, να τους μιλήσει για τα προβλήματά τους, να πάρει μέρος στην καθημερινότητά τους και να δεθεί μαζί τους. Να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του κόσμου τους.
Κάτι πολύ δύσκολο πραγματικά και όποιος το καταφέρει θα είναι αξιοθαύμαστος.
Βέβαια, όσο μαθαίνουμε και κατανοούμε περισσότερα κατανοούμε καλύτερα και το υλικό πιο βαθυστόχαστων ιστολογίων, πιο πατερικών των οποίων επίσης αναρτήσεις έχουμε κατά καιρούς παρουσιάσει.
Συμβουλευτείτε την αριστερή στήλη ιστολογίων του μπλογκ μας ή τους ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ του ιστολογίου μας ώστε να μπορέσετε να τα ανακαλύψετε. Υπάρχουν ιστολόγια για όλες τις ηλικίες και το θρησκευτικό επίπεδο του καθενός.

Η πνευματική ζωή πρέπει να προσεγγίζεται χωρίς βία, τυποποίηση και παροπιδισμό. Δεν επιβάλλεις την Πίστη σε κανέναν. Πρέπει μόνος του ο καθένας, αναλόγως την ηλικία του και την ιδιοσυγκρασία του, να επιλέξει τι του πάει και πότε θα κάνει το επόμενο βήμα. Αυτή η ελευθερία της επιλογής στην Πίστη είναι ιερή και θεσπίστηκε από τον ίδιο τον Χριστό που είπε "όποιος θέλει, ας έλθει πίσω Μου".
ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ, με ελεύθερη επιλογή δική του και όχι καταναγκαστικά, γιατί έτσι πρέπει, γιατί έτσι κάνουν όλοι ή γιατί έτσι του υποδείξανε.
Μιλώντας για απλότητα και αμεσότητα, στη συνέχεια παραθέτω ενδεικτικά από το ιστολόγιο ΕΛΑΦΟΣ,κάποιες φωτογραφίες που μου άρεσαν με λόγια σοφίας χρήσιμα για όλους αλλά αξίζει τον κόπο να γνωρίσετε από κοντά και το υπόλοιπο περιεχόμενό του.





 
Mην απορρίψεις ποτέ κανενός την ελπίδα,
μπορεί να είναι το μόνο πράγμα
που του απομένει.

 

Όταν τελειώσει η μέρα σου, τελείωσε κι εσύ μαζί της
 
Όταν τελειώσει η μέρα σου,
τελείωσε κι εσύ μαζί της
Ποτέ μην κρατάς τα φορτία της
για να τα κουβαλήσεις και την επόμενη μέρα.
Έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες,
κι αν σου ξέφυγαν και κάποια λάθη, ξέχνα τα.
Ζήσε αυτή τη μέρα και κάθε μέρα,
σαν να πρόκειται να τελειώσουν όλα,
το ηλιοβασίλεμα,

και όταν το κεφάλι σου ακουμπήσει στο μαξιλάρι, ξεκουράσου ξέροντας ότι έκανες
ό,τι καλύτερο μπορούσες!

 


ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ


ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ


 
 

 Εσείς ξέρετε ποια είναι η ιδανική στιγμή για να κάνετε κάτι, ποιο είναι το καταλληλότερο άτομο για να έχετε δίπλα σας και ποια τα σημαντικότερα πράγματα που προηγούνται;

Αν νομίζετε ότι ξέρετε, αλλά και αν θεωρείτε ότι δεν ξέρετε, διαβάστε την επόμενη ιστορία. Η εξέλιξη θα σας καταπλήξει:





Τα τρία ἐρωτήματα

Μία φορὰ καὶ ἕναν καιρό, ἕνας βασιλιὰς σκέφτηκε ὅτι ἂν ἤξερε πάντοτε τὴν κατάλληλη στιγμὴ γιὰ ν᾿ ἀρχίζει κάτι, ἂν ἤξερε ποιοὶ εἶναι οἱ κατάλληλοι ἄνθρωποι γιὰ ν᾿ ἀκούει καὶ ποιοὶ εἶναι ἐκεῖνοι ποὺ θάπρεπε ν᾿ ἀποφεύγει καὶ πάνω ἀπὸ ὅλα ἂν ἤξερε πάντοτε ποιὸ εἶναι τὸ σημαντικότερο πράγμα νὰ κάνει, δὲ θὰ ἀποτύχαινε σὲ ὅ,τι ἐπιχειροῦσε.
Καὶ ὅταν τοῦ ἦρθε αὐτὴ ἡ σκέψη, φρόντισε νὰ διακηρυχθεῖ σὲ ὁλόκληρο τὸ βασίλειό του ὅτι θὰ ἔδινε σπουδαία ἀμοιβὴ σ᾿ ἐκεῖνον ποὺ θὰ τοῦ μάθαινε ποιὰ εἶναι ἡ κατάλληλη στιγμὴ γιὰ κάθε ἐνέργεια, ποιοὶ εἶναι οἱ πιὸ ἀναγκαῖοι ἄνθρωποι καὶ πὼς θὰ μποροῦσε νὰ ξέρει ποιὸ εἶναι τὸ πιὸ σπουδαῖο πράγμα νὰ κάνει.
Καὶ ἦλθαν σοφοὶ ἄνθρωποι στὸ βασιλιά, ἀλλὰ ὅλοι ἔδωσαν διαφορετικὲς ἀπαντήσεις στὰ ἐρωτήματα.

 
 

 
Σ᾿ ἀπάντηση τοῦ πρώτου ἐρωτήματος, μερικοὶ εἶπαν ὅτι γιὰ νὰ ξέρει κανεὶς τὴν κατάλληλη στιγμὴ γιὰ κάθε ἐνέργεια, πρέπει νὰ φτιάξει προκαταβολικὰ ἕνα πρόγραμμα ἡμερῶν, μηνῶν καὶ ἐτῶν καὶ νὰ τὸ ἀκολουθήσει πιστά. Μόνον ἔτσι, εἶπαν αὐτοί, θὰ μποροῦσε νὰ γίνει τὸ κάθε τί στὴν κατάλληλη στιγμή.
Ἄλλοι δήλωσαν ὅτι θὰ ἦταν ἀδύνατο ν᾿ ἀποφασίσει κανεὶς ἐκ τῶν προτέρω τὴν κατάλληλη στιγμὴ γιὰ κάθε ἐνέργεια, ἀλλὰ ἂν δὲν ἀφήσει τὸν ἑαυτό του νὰ ἀπορροφηθεῖ σὲ μάταιες ἐνασχολήσεις, θὰ μποροῦσε πάντοτε νὰ προσέχει τί συμβαίνει καὶ τότε νὰ κάνει ὅ,τι θὰ ἦταν ἀναγκαῖο.
 Ἄλλοι πάλι εἶπαν, ὅτι ὅσο κι ἂν πρόσεχε ὁ βασιλιὰς ὅ,τι συνέβαινε, θὰ ἦταν ἀδύνατο σὲ ἕναν ἄνθρωπο νὰ ἀποφασίζει σωστὰ ποιὰ εἶναι ἡ κατάλληλη στιγμὴ γιὰ κάθε ἐνέργεια, γι᾿ αὐτὸ θἄπρεπε νὰ ἔχει ἕνα συμβούλιο ἀπὸ σοφοὺς ἀνθρώπους, ποὺ θὰ τὸν βοηθοῦσαν νὰ καθορίσει τὴν κατάλληλη στιγμὴ γιὰ κάθε τί.
Ἀλλὰ πάλι, ἄλλοι τοῦ εἶπαν ὅτι ὑπάρχουν ὁρισμένα πράγματα ποὺ δὲ θὰ μποροῦσαν νὰ περιμένουν νὰ ἐξεταστοῦν ἀπὸ ἕνα συμβούλιο καὶ γιὰ τὰ ὁποῖα πρέπει κανεὶς νὰ ἀποφασίσει ἀμέσως ἂν θὰ τὰ ἐπιχειρίσει ἢ ὄχι. Γιὰ νὰ μπορεῖ νὰ ὅμως κανεὶς νὰ τὸ ἀποφασίσει αὐτό, πρέπει νὰ ἐκ τῶν προτέρων νὰ γνωρίζει τί πρόκειται νὰ συμβεῖ. Μόνο μάγοι μποροῦν νὰ τὸ κάνουν αὐτὸ καὶ γι᾿ αὐτό, γιὰ νὰ ξέρει κανεὶς τὴν κατάλληλη στιγμὴ γιὰ κάθε ἐνέργεια, πρέπει νὰ συμβουλεύεται μάγους.
 
Ἐξ ἴσου ποικίλες ἦταν οἱ ἀπαντήσεις καὶ στὸ δεύτερο ἐρώτημα. Μερικοὶ εἶπαν ὅτι οἱ ἄνθρωποι ποὺ χρειάζεται περισσότερο ὁ βασιλιὰς εἶναι οἱ σύμβουλοί του, ἄλλοι οἱ ἱερεῖς, ἄλλοι οἱ γιατροί, ἐνῶ ἄλλοι εἶπαν ὅτι πιὸ ἀναγκαῖοι εἶναι οἱ πολεμιστές.
 
Στὸ τρίτο ἐρώτημα γιὰ τὸ ποιὰ εἶναι πιὸ σπουδαία ἐνασχόληση, μερικοὶ ἀπάντησαν ὅτι πιὸ σπουδαῖο πράγμα στὸ κόσμο εἶναι οἱ ἐπιστῆμες. Ἄλλοι εἶπαν ὅτι εἶναι ἡ πολεμικὴ ἐπιδεξιότητα, καὶ ἄλλοι πάλι ὅτι εἶναι ἡ θρησκευτικὴ λατρεία.
Ὅλες οἱ ἀπαντήσεις ἦταν διαφορετικὲς καὶ ὁ βασιλιὰς δὲ συμφώνησε σὲ καμιὰ ἀπ᾿ αὐτὲς καὶ σὲ καμιὰ δὲν ἔδωσε σημασία. Ἀλλὰ θέλοντας ἀκόμη νὰ βρεῖ τὶς σωστὲς ἀπαντήσεις, ἀποφάσισε νὰ συμβουλευτεῖ ἕναν ἐρημίτη πολὺ γνωστὸ γιὰ τὴν σοφία του.



Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου