ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ;

 
 
Ένας πατέρας που είχε οικονομική άνεση ήθελε να διδάξει στον γιο του τι σημαίνει πραγματικά φτώχεια. Πήρε λοιπόν τον γιο του για να περάσει κάποιες μέρες στο χωριό μαζί με μια οικογένεια στο βουνό.

Αφού πέρασαν τρεις μέρες στο βουνό ρώτησε ο πατέρας τον γιο του επιστρέφοντας στο σπίτι:
«Πώς σου φάνηκε η εμπειρία;»
«Ωραία» απάντησε ο γιος.
... «Και τι έμαθες;» ρώτησε ο πατέρας.



Ο γιος απάντησε:

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

 
Σπιτικό τυρί, γερμανική κρεμμυδόπιτα, τάρτα κολοκύθας, μπρόκολο ογκρατέν.
Εύκολες συνταγές για ένα χωριάτικο γεύμα.
 
Γνήσιο, υγιεινό, μεσογειακό!
 
 

 Απολάυστε τις συνταγές:

 

ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ; ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ!


 
 Η αλλαγή δεν ξεκινά από συλλαλητήρια αλλά από την δική μας προσωπική δράση τώρα.
 
Κάνοντας αυτό που μπορούμε να κάνουμε την κάθε στιγμή, χωρίς να το θεωρήσουμε μικρό ή ασήμαντο.
Τα μεγάλα επιτεύγματα ξεκίνησαν από απλές ιδέες.
 
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ένας περιηγητής επισκέπτεται μια απομονωμένη ορεινή περιοχή της Γαλλίας. Ανακαλύπτει ένα τόπο παρατημένο, με τους λιγοστούς κατοίκους του να οδηγούνται από τις κακουχίες στο μίσος και την τρέλα. Εκτός από τον Ελζεάρ Μπουφιέ, έναν μεσήλικα βοσκό που γαλήνια ξεδιάλεγει σπόρους βελανιδιάς και τους φυτεύει στις άγονες πλαγιές. Ενώ ο έξω κόσμος περνάει δύο παγκόσμιους πολέμους, ο Ελζεάρ θα καλλιεργήσει, σπόρο-σπόρο, ένα ατελείωτο δάσος, μετατρέποντας την περιοχή σε έναν φυσικό παράδεισο.

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΩΤΙΣΜΕΝΗ ΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ



Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες. Από τον 110 αι.

Προστάτες της παιδείας: Μ. Βασίλειος, Ιωάννης ο Χρυσόστοµος, Γρηγόριος ο Μέγας

Υποστηρικτές της ανάγκης για αρµονική σχέση μεταξύ κλασικής παιδείας και χριστιανικής πίστης.

Synaxis of the Three Hierarchs St Basil The Great, St Gregory Theologian and St John Chrysostom used the art of education and the Greek classics to teach about God (11thc.)
 
Πηγή: από τον χρήστη ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ
 
 
 
Αυτό που μου έκανε εντύπωση στους πιο φωτισμένους χριστιανούς, όπως ήταν και οι 3 Ιεράρχες, ήταν ότι δεν αρνήθηκαν την διδασκαλία της αρχαιοελληνικής παιδείας με το πρόσχημα ότι ήταν ειδωλολατρική σοφία αλλά αντιθέτως ήξεραν να την εκτιμήσουν και να επιλέξουν το απόσταγμά της ακριβώς όπως η μέλισσα μαζεύει την γύρη, το καλύτερο δηλαδή από κάθε λουλούδι, για να δημιουργήσει το μέλι ενώ παράλληλα την συμπλήρωσαν με την φωτισμένη νέα γνώση της χριστιανικής παιδείας. Έτσι δημιουργούσαν όχι μόνο σκεπτόμενα άτομα αλλά και ξεχωριστούς χαρακτήρες, κάτι που πλέον, με την άρνηση της Πίστης, κινδυνεύει να εκλείψει.
 
Έτσι και η παιδεία μας, όπως εξελίχθηκε στην πορεία του χρόνου, περιείχε το διηθημένο απόσταγμα της  Κλασσικής Αρχαιότητας φιλτραρισμένο από την φωτισμένη χριστιανική διδασκαλία.
 
Εμείς σήμερα κατέχουμε το καλύτερο μείγμα αυθεντικής παιδείας, γι' αυτό ας μην ζηλεύουμε τα εκπαιδευτικά συστήματα του εξωτερικού. Ας διαμορφώσουμε το δικό μας σύστημα σαν Έλληνες:
Όχι υπερφόρτωση υλικού για διάβασμα. Τα σχολεία πρέπει να γίνουν σημείο συνάντησης μαθητών που μαθαίνουν να σκέφτονται, να συζητάνε, να αναλύουν και να αγαπούν την μάθηση.
 
Από τα σχολεία μας πρέπει να βγαίνουν όχι μόνο σκεπτόμενα άτομα αλλά και ηθικοί και ενάρετοι χαρακτήρες. Όχι εγγράμματοι αλλά καλλιεργημένοι. Όχι με στοιβαγμένη γνώση αλλά με επιλεκτική γνώση και φωτισμένη άποψη. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος των Γραμμάτων και όχι υπερφόρτωση των κυκλωμάτων του εγκεφάλου και των θρανίων των φροντιστηρίων.
 
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΟΥΝ.
 
 ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ
ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΕΝΑ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ ΘΑΥΜΑ ΜΕ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΑ ΣΕΪΧΗ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Ιερά Μονή Παναγίας Σεϊδανάγιας στην Συρία
 
 
Πριν χρόνια μου έφεραν από ένα προσκύνημα στους Αγίους Τόπους μία φωτοτυπία.
Επρόκειτο για ένα θαύμα από την Παναγία την Σεϊδανάγια στην Συρία, που αφορούσε την νεκρανάσταση ενός Σαουδάραβα Σεΐχη που είχε καταφύγει στην Μονή αυτή προκειμένου η αγαπημένη του γυναίκα να κάνει παιδί.
 
Το θαύμα αυτό έγινε ευρύτερα γνωστό από τα μέσα μαζικής ενημερώσεως, τα οποία μάλιστα αναφέρονταν ονομαστικά στην φωτοτυπία και το αφηγήθηκε ο π. Ιγνάτιος, Ηγούμενος της Μονής των Ποιμένων, Μπετζαχούρ και το οποίο έκανε το γύρο τοῦ κόσμου μέσα από τις ιστοσελίδες του Ίντερνετ, αλλά και μέσα από πολλές αναφορές μέσω ραδιοφώνων και εφημερίδων.

Προσπαθώντας να επικοινωνήσω με την Μονή της Σεϊδανάγιας στην Συρία, τότε βρήκα μόνο το τηλέφωνο του Μετοχίου της Μονής στην Ιερουσαλήμ, όπου εκεί ήταν το σπίτι της γιαγιάς, Μαριάμ, της Παναγίας.

Χρόνια μετά, μόλις χθες, ξαναβρίσκω το θαύμα αυτό με βίντεο ενός ανθρώπου που γνώρισε και μίλησε τον Σαουδάραβα στον οποίο έγινε το θαύμα, γνώρισε δε και έγινε πνευματικό παιδί του Γέροντα Παϊσίου. Αυτός αφηγείται παρακάτω την γνωριμία του με τον Γέροντα Παΐσιο και το θαύμα όπως το άκουσε από τον ίδιο το Σεΐχη.

Πρόκειται για τον Γεώργιο Ταουϊλ, ψυχίατρο της Ν.Α.S.Α. και τον οποίο θα δούμε σε βίντεο να μιλάει ο ίδιος παρακάτω. Το βίντεο, όπως και το θαύμα, κυκλοφορεί ευρέως στο ελληνικό διαδίκτυο και συζητιέται χρόνια στον θρησκευτικό κόσμο.
 

Στην συνέχεια θα δείτε:
 
Α. Την μαρτυρία του π. Ιγνατίου, Ηγουμένου της Μονής Ποιμένων, στη Βηθλεέμ, ο οποίος έμαθε και διέδωσε στους προσκυνητές το θαύμα.
 
Β. Βίντεο με τον Γεώργιο Ταουϊλ, ψυχίατρο της Ν.Α.S.Α., να αναφέρεται στον Γέροντα Παΐσιο και το θαύμα.
 
Γ. Το ίδιο το θαύμα γραπτά, όπως το ανέφερε ο πατήρ Ιγνάτιος.
 
Δ. Ιδιόχειρη γραπτή αναφορά του πατέρα Ιγνάτιου, όπως δόθηκε στους προσκυνητές των αγίων τόπων.
 
Δεν αναφέρω τόσες μαρτυρίες για να αποδειχθεί το θαύμα, αλλά σαν καταγραφή των γραπτών και προφορικών ντοκουμέντων που υπάρχουν σχετικά με αυτό.
Γιατί το κάθε θαύμα, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση του ή των προσώπων στα οποία συνέβη και πρόκειται για μια στιγμή στην ζωή τους που ο Ουρανός κατέβηκε στην Γη και τους άγγιξε.
Αυτή τη στιγμή, όσο γλαφυρά και να την διηγηθούμε, μόνο όποιος την έζησε ξέρει ότι είναι αληθινή. Όλοι οι υπόλοιποι την πιστεύουμε λόγω πίστης, όχι ευπιστίας, ειδικά όταν πρόκειται για πολλαπλές μαρτυρίες πάνω στο ίδιο περιστατικό, αλλά υπάρχουν και αυτοί που δεν θα πιστέψουν αν δεν δουν.
Δεκτή και αυτή η περίπτωση, αρκεί να βάζουμε πάντα σε παρένθεση με σεβασμό αυτά που ακούμε και δεν μπορούμε να πιστέψουμε και όχι να καταφερόμαστε εναντίον ενός θαύματος έχοντας σαν δεδομένο ότι ποτέ δεν έγινε εφόσον δεν το είδαμε.
Είπαμε, το κάθε θαύμα είναι προσωπική υπόθεση αλλά καθώς δεν υπάρχει κρυπτόν που να μη γίνει φανερό, πολλά τέτοια θαύματα βγαίνουν και στην δημοσιότητα.
 
Ευχόμαστε κάποτε να ζήσουν το δικό τους θαύμα και αυτοί που αμφιβάλλουν.
 

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ;

 
Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε και να το διορθώσουμε εμείς, ως γονείς, όσο είναι ακόμα νωρίς.
Να μην το παραβλέψουμε, να μην το κουκουλώσουμε, να μην το δικαιολογήσουμε ως "παιδικά καμώματα" ούτε ισχυριζόμενοι ότι "μεγαλώνοντας θα διορθωθεί".
 
Τα παιδιά δεν διορθώνονται μόνα τους.
 
Η διόρθωση ξεκινάει από μας.
Και τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς, πάλι από μας μπορεί να ξεκινάνε.
 
Ας το δούμε το θέμα αναλυτικά:

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ- ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ


1. Αντί για ξύλο ή φωνές εφαρμόστε ένα συστηματικό και ξεκάθαρο σύστημα αμοιβών και συνεπειών, με τη βοήθεια και τη συμετοχή όλων των μελών της οικογένειας.

Αυτό σημαίνει ότι:
Πρέπει να αποφασίσετε τι είναι πιο σημαντικό, ενοχλητικό ή δυσλειτουργικό στη συμπεριφορά του παιδιού σας και να απαντάτε σε αυτό και όχι ανεξαιρέτως στα πάντα.
Πρέπει να έχετε σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες στο σπίτι για πράγματα που αφορούν την ασφάλεια των παιδιών, τη ρουτίνα τους, την τάξη κ.λπ. Αυτοί οι κανόνες πρέπει να είναι γνωστοί, να επαναλαμβάνονται σε κάθε ευκαιρία και να είναι λογικοί.

ΤΟ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΖΕ ΤΟ ΦΩΣ!

 
Ηλιοτρόπιο: Το φυτό που στρέφεται προς τον ήλιο, προς το φως, από το οποίο παίρνει ζωή.
 
Ένα μοναδικό φυτό που μας μαθαίνει πού πρέπει να κοιτάμε για να πάρουμε ζωή.
 
"Το Ηλιοτρόπιο" του Ευγένιου Τριβιζά θα μπορούσαμε να το ερμηνεύσουμε σαν την ανάγκη που έχει ο άνθρωπος για μια προσωπική και αποκλειστική σχέση με τον Θεό.
 
Και ο Θεός δεν αρνείται την μοναδικότητα αυτής της σχέσης με τον καθένα μας ξεχωριστά.


 
 
Ήταν κάποτε ένα λιβάδι γεμάτο ηλιοτρόπια. Κι όλα αυτά τα ηλιοτρόπια κοιτούσαν ολημερίς με θαυμασμό τον ήλιο. Όταν ο ήλιος ήταν από κει, γύριζαν από κει. Όταν ο ήλιος ήταν από δω, γυρνούσαν από δω. Εκτός από ένα.

Ένα μόνο ηλιοτρόπιο απ΄όλα τα ηλιοτρόπια του κάμπου δεν κοίταζε τον ήλιο. Όταν ο ήλιος ήταν από δω, το ηλιοτρόπιο αυτό κοιτούσε από κει. Όταν ο ήλιος ήταν από κει, το ηλιοτρόπιο κοιτούσε από δω.

 
«Μα γιατί δεν κοιτάς κι εσύ τον ήλιο τον ακριβοθώρητο όπως εμείς;» ρωτούσαν τ΄άλλα ηλιοτρόπια απορημένα.
«Και γιατί να τον κοιτάω;»
«Επειδή είναι χρυσός. Επειδή λάμπει κι ανασαίνει φως».
«Ε και λοιπόν; Χαρά στο πράγμα! Ανασαίνει φως και κάτι έγινε»

"ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΣΟΥ ΝΑ ΝΑΥΑΓΗΣΕΙ"


 
Ο χαρισματικός ομιλητής, π. Ανδρέας Κονάνος, μιλάει για τον γάμο.
Εξαιρετικής σπουδαιότητος ομιλία που αφορά κάθε οικογένεια που προσπαθεί να επιβιώσει σήμερα.

Όπως έχουμε ξαναπεί, η διδασκαλία της Εκκλησίας, από την απαρχή της, συμπεριλαμβάνει το θρησκευτικό στοιχείο αλλά και το ηθοπλαστικό, το υπερβατικό αλλά και τα θέματα του κόσμου τούτου γι' αυτό και άπτεται της Ψυχολογίας, της Ψυχοθεραπευτικής και της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Η Εκκλησία έγινε για τον Άνθρωπο και θέλει την ευτυχία μας.
Γι' αυτό, ας μην παραβλέψουμε τέτοιες ομιλίες επειδή ο ομιλητής δεν είναι ψυχολόγος αλλά πνευματικός. Οι πνευματικοί σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι τα ισχυρότερα στηρίγματα στον άνθρωπο και τα προβλήματά του.
Εξ' άλλου, οι πάμπολες Σχολές Γονέων που προωθούνται στις ενορίες, αποβλέπουν στην οικογενειακή ευτυχία των ανθρώπων και την ψυχοσωματική πληρότητα γονέων και παιδιών.

Πηγή: Το βρήκα στο ιστολόγιο ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΑΛΜΟΣ, στην ανάρτηση
π.Ανδρέας Κονάνος: «Μην αφήνεις το γάμο σου να ναυαγήσει»

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΜΑΤΙΝΟΥ ΠΥΡΟΜΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ



Η στροφή στην Παράδοση ελκύει όλο και περισσότερους οπαδούς και συχνά πάει μαζί με την επιστροφή στο χωριό ή την επαρχία.

Όσοι θέλετε κάτι παραπάνω, το χωμάτινο πυρομάνι που ακολουθεί, κατασκευασμένο με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά και ένα βίντεο κατασκευής παραδοσιακού φούρνου, θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε πράγματα και θαύματα.

Καλή επιτυχία.


 

Χωμάτινο πυρομάνι2

 Μια πειραματική κατασκευή παραδοσιακής εστίας φαγητού. Κατασκευάστηκε στην Ιεράπετρα Λασιθίου κατά την διάρκεια εργαστηρίου φυσικής δόμησης που διοργανώθηκε στο πολιτιστικό χώρο "πολύκεντρο Αθανασίου" από την ομάδα Φυσική Δόμηση Κρήτης.
Η κατασκευή έγινε πάνω σε ένα καπάκι από μεταλλικό βαρέλι με διάμετρο 60cm.


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

 
Το άρωμα και η γεύση του παραδοσιακού ψωμιού με προζύμι μας συνεπαίρνει.
Θέλετε να δοκιμάσετε να το φτιάξετε;
Αν ασχοληθείτε συστηματικά, θα είναι χαρά η παρασκευή του.
 
Ακολουθούν δύο συνταγές παρασκευής για προζύμι και για το ίδιο το ψωμί.
Το ψωμί για ακόμα πιο παραδοσιακή γεύση μπορεί να ψηθεί και στον φούρνο της ξυλόσομπας αλλά και στον ηλεκτρικό φούρνο, πάνω σε πλάκα από πέτρα (υπάρχουν στο εμπόριο τέτοιες πέτρινες πλάκες ειδικές για ψήσιμο
 
Όλα από τα αρχεία της ομάδας ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ - ΜΙΚΡΗ ΦΑΡΜΑ (Αρχεία)
Τα κείμενα μας γράφει η Νεκταρία.



Α. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΑΡΩΜΑ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ

 

Ιερόν Γυναικείον Ησυχαστήριον "Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος", Μήλεσι Ωρωπού

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ
ΙΕΡΟΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΜΗΛΕΣΙΟΥ

«Να είμαστε ταπεινοί, αλλά να μην ταπεινολογούμε. Η ταπεινολογία είναι παγίδα του διαβόλου, που φέρνει την απελπισία και την αδράνεια, ενώ η αληθινή ταπείνωση φέρνει την ελπίδα και την εργασία των εντολών του Χριστού».

Συχνά μπλέκουμε τις έννοιες. Την μετάνοια με την καταδίκη του εαυτού μας, την ταπεινοφροσύνη με την κακομοιριά και την κατωτερότητα, την θρησκευτικότητα με την θρησκοληψία.

Όσοι, νέοι και μεγαλύτεροι, γνώρισαν τον Γέροντα Πορφύριο, ξέρουν ότι αυτό που γνώρισαν απείχε πολύ από την τυπική και συνηθισμένη ιδέα που έχει ο πολύς ο κόσμος για έναν ιερέα, πόσο μάλλον για έναν ιερομόναχο.
 
Ο Γέροντας Πορφύριος έσπαγε τα δεδομένα. Δεν έκρινε, συμβούλευε. Δεν απαιτούσε, καθοδηγούσε. Δεν στυλίτευε, χαμογελούσε και μιλούσε. Έτσι διορθωνόμασταν όλοι. Και όσοι τον γνώρισαν και αυτοί που δεν τον γνώρισαν αλλά διάβασαν τις διδαχές του μέσα από τα πάμπολλα βιβλία που κυκλοφόρησαν γύρω από αυτόν. Γιατί, δεν ήταν δυνατόν να μην γράψει κανείς για τον Γέροντα Πορφύριο, την μεγαλοψυχία του, την μοναδική κατανόηση της ψυχής του ανθρώπου και ειδικά των νέων που όλοι τους στήνουν στον τοίχο και τους κατηγορούν για όλα. Όχι! Ο Γέροντας Πορφύριος συχνά έστηνε στον τοίχο τους γονείς που του πήγαιναν εκεί τα ατίθασα παιδιά τους για να τα διορθώσει. Αυτούς διόρθωνε πρώτα ο Γέροντας Πορφύριος και όχι τα παιδιά.

Μέρος από τα μεγάλα διδάγματά του θα δούμε στην συνέχεια:




92- Γέροντας Πορφύριος"Αλλο το κόμπλεξ, άλλο η ταπείνωση, άλλο η μελαγχολία"


Μου έλεγε ο Γέροντας μια μέρα: «Ο χριστιανός πρέπει να αποφεύγει την αρρωστημένη θρησκευτικότητα: τόσο το αίσθημα ανωτερότητος για την αρετή του, όσο και το αίσθημα κατωτερότητος για την αμαρτωλότητά του. Άλλο πράγμα είναι το κόμπλεξ και άλλο η ταπείνωση ∙ άλλο η μελαγχολία και άλλο η μετάνοια. Με επισκέφθηκε κάποτε ένας κοσμικός ψυχίατρος και μου κατηγόρησε τον Χριστιανισμό, διότι, όπως είπε, δημιουργεί ενοχές και μελαγχολία. Του απάντησα: Παραδέχομαι ,ότι μερικοί χριστιανοί ,από σφάλματα δικά τους ή άλλων, παγιδεύονται στην αρρώστια των ενοχών, αλλά κι εσύ πρέπει να παραδεχθείς, ότι οι κοσμικοί παγιδεύονται σε μια χειρότερη αρρώστια, την υπερηφάνεια. Και οι μεν θρησκευτικές ενοχές ,κοντά στον Χριστό, φεύγουν με την μετάνοια και την εξομολόγηση, η υπερηφάνεια όμως των κοσμικών, που ζουν μακριά από τον Χριστό, δεν φεύγει.



Χρειάζονται «λίγα» λόγια και πολλή προσευχή
Στους γονείς ενός νέου, που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, για αγνώστους σ’ αυτούς λόγους, ο Γέροντας είπε, όταν τον επισκέφθηκαν αναστατωμένοι: «Το παιδί σας είναι ευαίσθητο ∙ από μικρό έλιωνε από τη ζήλια κι άρχισε σιγά σιγά να αποξενώνεται από σας. Έφθασε μέχρι την απόπειρα αυτοκτονίας μετά από ερωτική απογοήτευση. Θέλει προσοχή ∙ ίσως του ξαναέρθει η στενοχώρια. Για να θεραπευθεί το παιδί από το τραύμα του, χρειάζονται λίγα λόγια και πολλή προσευχή. Όχι συμβουλές, κατακρίσεις και τέτοια. Λίγα προσεγμένα λόγια, που να του τονώσουν την ελπίδα κι αμέσως μετά προσευχή. Πολιορκήστε τον με τις προσευχές σας». Τα γεγονότα δικαίωσαν τα λόγια του Γέροντα.


[ Γ 299-300]

ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟΙ ΤΟΠΟΙ





Κι όμως οι παρακάτω φωτογραφίες δεν είναι ψηφιακά επεξεργασμένες. Τα παρακάτω μέρη πράγματι υπάρχουν στον πλανήτη μας.




χωράφια με τουλίπες – Lisse, Ολανδία






Salar de Uyuni, Βολιβία






Το κύμα – Aριζόνα






Grand Prismatic Spring – εθνικό πάρκο Yellowstone , Ουαιόμινγκ

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ...ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΓΑΜΟ;


Οι χριστιανοί στο καιρό των διωγμών και παντρεύονταν και παιδιά έκαναν-Γέροντας Παίσιος


Ρώτησε κάποιος τον γέροντα Παϊσιο:

_Γέροντα σήμερα πολλοί νέοι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν παιδιά γιατί σκέφτονται σε τι είδος κόσμο θα φέρουν το παιδί τους. Μόλυνση από τα χημικά, από τα πυρηνικά, ζωή γεμάτη άγχος, άγρια κοινωνία, πόλεμοι, πεινά, σκοτωμοί, βιασμοί, αρπαγές, απαγωγές…

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΙΑ



ΤO ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ !

 
Μια όμορφη ιστορία για το ανιδιοτελές δόσιμο στους συνανθρώπους μας.

  

 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε σε μια φτωχογειτονιά ένα φτωχό μα πολύ καλόκαρδο κορίτσι που το έλεγαν Ελιά.
...
Κάθε μέρα η Ελιά γύριζε τη γειτονιά της, έβλεπε τον κόσμο να ζει φτωχός και δυστυχισμένος και γύριζε στο σπίτι της πολύ στενοχωρημένη.

Κάτι πρέπει να κάνω να τους βοηθήσω, σκεφτόταν. Κι από την άλλη μέρα κιόλας άρχισε. Βγήκε στη γειτονιά, κράτησε τα παιδιά της γειτόνισσας για να πάει να δουλέψει και να μπορεί να φέρει στα παιδιά της λίγο φαΐ.

ΕΛΥΤΗΣ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ



Ελύτης

"Αναρωτιέμαι μερικές φορές: είμαι εγώ που σκέφτομαι καθημερινά πως η ζωή μου είναι μία; Όλοι οι υπόλοιποι το ξεχνούν; Ή πιστεύουν πως θα έχουν κι άλλες, πολλές ζωές, για να κερδίσουν τον χρόνο που σπαταλούν;

Μούτρα. Νʼ αντικρίζεις τη ζωή με μούτρα. Τη μέρα, την κάθε σου μέρα. Να περιμένεις την Παρασκευή που θα φέρει το Σάββατο και την Κυριακή για να ζήσεις. Κι ύστερα να μη φτάνει ούτε κι αυτό, να χρειάζεται να περιμένεις τις διακοπές. Και μετά ούτε κι αυτές να είναι αρκετές. Να περιμένεις μεγάλες στιγμές. Να μην τις επιδιώκεις, να τις περιμένεις.

Κι ύστερα να λες πως είσαι άτυχος και πως η ζωή ήταν άδικη μαζί σου.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΟΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΘΕΛΕΙ...


Κάποτε υπήρχε μια φτωχή γυναίκα, η οποία όλη την ώρα, ό, τι καλό και να της συνέβαινε κοίταζε τον ουρανό και έλεγε "Δόξα τω Θεώ" και αισθανόταν πολύ ευγνώμων για το οτιδήποτε.

Κάπου εκεί κοντά της όμως έμενε ένας πλούσιος άνθρωπος. Κάθε φορά λοιπόν περνούσε μπροστά από τό σπίτι της γυναίκας την άκουγε να λέει "Δόξα τω Θεώ, Ευχαριστώ Κύριε"

Στην αρχή δεν έδινε σημασία, αλλά κάποια στιγμή, αυτό άρχισε να τον εκνευρίζει. "Πως μπορεί αυτή η γυναίκα, τόσο φτωχή, να ευχαριστεί συνέχεια το Θεό;" σκεφτόταν.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

 
 

Θα θέλατε μια τέτοια οικογένεια;

Θα θέλατε να ζήσετε τέτοιες στιγμές;

 
Να ξέρετε ότι τα πρότυπά μας εμείς τα επιλέγουμε,
και αυτά διαμορφώνουν τις στιγμές που θα ζήσουμε.
 
Οι σύγχρονες κοινωνικές σοφίες μας λένε "ζήσε την κάθε στιγμή"
 
Οι παλαιοί Πατέρες της Εκκλησίας μας λένε "να ζεις την κάθε στιγμή σαν να ήταν η τελευταία σου"
 
Όποιο απ' τα δύο και αν επιλέξουμε, να ξέρετε ότι
την κάθε στιγμή της ζωής μας την διαμορφώνουν οι επιλογές μας.
 
Και όλα μπορεί να αλλάξουν, μέσα σε μία στιγμή...
από μία και μόνο επιλογή.
 
Σε Ποιον θα πιστέψω;
Ποιον δρόμο θα πάρω;

Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

 
Στην ερημιά των πόλεων και της ψυχικής απόστασης που ζούμε σήμερα μεταξύ μας,
ο Μέγας Αντώνιος, ο σπουδαίος ασκητής της ερήμου,
έχει πολλά να μας προσφέρει αν του το ζητήσουμε:
 
Παρηγοριά, δύναμη, αγάπη, κατανόηση, στήριξη, θάρρος, αισιοδοξία, έμπνευση.
Μπορεί να μας ανορθώση, να μας ξαναστηρίξει στα πόδια μας
για να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά.
 
Πώς μπορεί να μας κάνει να βγούμε από την αποτυχία και την απογοήτευση και να τα καταφέρουμε;
Αυτό μόνο ο Μεγάλος Θεός το ξέρει και εκείνοι που τον αγάπησαν.
 
Ας τους αφήσουμε να μας βοηθήσουν.
 
Γιατί η ερημιά της ερήμου δεν είναι χειρότερη από την ερημιά της ψυχής.




Η ζωή του Μεγάλου Αντωνίου

Ο Μέγας Αντώνιος είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο πρώτος ασκητής του Χριστιανισμού, που θεμελίωσε τον υγιή μοναχισμό.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ; ΟΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ.

 

Για το θέμα του εθισμού στο διαδίκτυο έχουν γραφτεί πολλά.

Ποτέ όμως δεν είναι αρκετά, γιατί αυτό το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας πολλές φορές.

Κινδυνεύουν όχι μόνο παιδιά αλλά και ενήλικες από την διαδικτυακή εξάρτηση, κυρίως από την έλλειψη προσοχής, υγιών φιλικών σχέσεων ή/και ενδιαφερόντων στην ζωή του παιδιού και του ενήλικα.

Εδώ θα προσεγγίσουμε το θέμα γενικά αλλά και ειδικά, παρακάτω, όσον αφορά τα παιδιά για τα οποία είμαστε υπεύθυνοι. Με άγρυπνα μάτια ας παρακολουθήσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας στην γενική κοινωνική συμπεριφορά αλλά  και την ιδιαίτερη σχέση με το διαδίκτυο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Safer Internet στην ετικέτα ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ θα βρούμε περιεκτική αλλά μεστή ανάλυση του θέματος. Στην ίδια ιστοσελίδα θα πληροφορηθούμε για τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την διαδικτυακή αποπλάνηση, εκφοβισμό και άλλα συνηθισμένα μεν, επικίνδυνα δε προβλήματα που απειλούν παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

 Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων το Safer Internet μας πληροφορεί:

ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ:

Σημάδια – συμπτώματα

Η υπερβολική ενασχόληση με το Διαδίκτυο μπορεί να επηρεάσει αρχικά τη συναισθηματική και την κοινωνική ζωή του ατόμου.

Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρηθεί:

  • Αδυναμία του ατόμου να σταματήσει τη δραστηριότητα, ή ανεπιτυχείς προσπάθειες να μειώσει ή να ελέγξει το χρόνο ενασχόλησης με το διαδίκτυο.
  • Επιθυμία να περνά ολοένα και περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο και περισσότερο από αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί.
  • Σκέψεις για προηγούμενες online δραστηριότητες ή αναμονή της επόμενης δραστηριότητας online.
  • Χρήση του Διαδικτύου για όλο και περισσότερο χρονικό διάστημα προκειμένου να ικανοποιηθεί.
  • Παραμέληση ή και απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους και διακινδύνευση απώλειας σημαντικών σχέσεων ή εκπαιδευτικών ευκαιριών και μείωση των σχολικών επιδόσεων.
  • Συναισθηματικό κενό, ανία, ανησυχία, άσχημη διάθεση, επιθετικότητα, όταν δεν είναι online, ή όταν προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση.
  • Επανάπαυση στην οικογένεια και τους φίλους ή αδιαφορία σχετικά με τις δραστηριότητες και τις ευθύνες που του αναλογούν.
  • Αίσθηση ευεξίας, ευτυχίας και ευφορίας όταν βρίσκεσαι στον υπολογιστή.
  • Αισθήματα ενοχής ή αμυντική συμπεριφορά σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου που μπορούν να εκδηλωθούν και με ψέματα προς τα μέλη της οικογένειας ή φίλους, προκειμένου να αποκρύψει το χρόνο παραμονής στο Διαδίκτυο.
  • Χρήση του Διαδικτύου σαν ένα τρόπο για να ξεφύγει από τα προβλήματα η να απαλλαγεί από ένα αίσθημα δυσφορίας και κακής διάθεσης.

Μπορούν όμως να παρατηρηθούν και διάφορα σωματικά συμπτώματα όπως:

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Συχνά τυχαίνει να δούμε στην τηλεόραση ταινίες με τέτοιο βάθος περιεχομένου που θα θέλαμε να είχαμε την δυνατότητα να τις ξαναδούμε μαζί με τα παιδιά μας ή τους καλύτερούς μας φίλους.
 
Συχνά έβρισκα στο διαδίκτυο ό,τι έψαχνα αλλά δυστυχώς, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους.
Ένα μήνυμα όμως στην σελίδα του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ, στο facebook έδωσε την λύση.
 
Έναν σύνδεσμο ιστολογίου με Χριστιανικές ταινίες, δηλαδή ταινίες με βάθος περιεχομένου, όχι μόνο Βιβλικές αλλά και Κοινωνικές και παιδικές.
 
Ευχαριστώ λοιπόν τον Βαγγέλη, για τον σύνδεσμο που έστειλε στο ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ που μας ανοίγει καλύτερες επιλογές.
 
Κάντε κλικ στην υπογραμμισμένη πρόταση
και μπείτε στον μαγικό κόσμο των ταινιών αυτών για να τις απολάυσετε.
 

ΤΑΞΙΔΙ ΖΩΗΣ

 

Σ' ένα καράβι, μπορεί μερικοί ναύτες να σκοτώνονται και να τρώγονται. Το καράβι όμως πάει το ταξίδι του και φτάνει στον προορισμό του. Έτσι και η Εκκλησία. Γιατί στο τιμόνι είναι ο Χριστός.

Γερόντισσα Γαβριηλία

Πηγή: Σελίδα ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΟΒΟΥΜΕ;






"Ο λόγος για τον οποίο δεν προκόβουμε είναι ότι δεν γνωρίζουμε τα μέτρα μας, ούτε έχομε υπομονή στο έργο που αρχίζουμε αλλά θέλουμε άκοπα να αποκτούμε αρετή.

Επιπλέον πηγαίνουμε από τόπο σε τόπο νομίζοντας ότι θα βρούμε κάποιον τόπο που δεν υπάρχει διάβολος"
(Πατερικόν)

Πηγή: Γεροντικόν
 
 
 
Να εξηγήσω την τελευταία φράση.
 
Συχνά ξεφεύγουμε από καταστάσεις που απλά θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε.
Αλλάζουμε σπίτι γιατί έχουμε κακό γείτονα, χωρίζουμε γιατί το έτερον ήμισυ δεν μας αρέσει, αλλάζουμε σχολείο στα παιδιά μας γιατί στο παλιό κοροϊδεύουν ή χτυπάνε, αλλάζουμε δουλειά γιατί μας έκανε τον βίο αβίωτο ο διευθυντής μας και πάει λέγοντας.
 
Και, προς μεγάλη μας έκπληξη, εκεί που πηγαίνουμε συναντάμε τα ίδια και χειρότερα:
Άλλος κακός και συχνά κακότερος γείτονας, δυσκολότερες καταστάσεις στον δεύτερο ή τρίτο γάμο, ξανά κοροϊδία στο τρίτο σχολείο, δυσκολότερες συνθήκες στην καινούρια εργασία ή καθόλου εργασία...
 
Και το ίδιο θα επαναλαμβάνεται κάθε φορά που προσπαθούμε να αποφύγουμε κάτι, μέχρι να καταλάβουμε ότι κάθε φορά που αφήνουμε έναν αγώνα ατελείωτο, παρακάτω μας συναντάει άλλος δυσκολότερος με παρόμοιες καταστάσεις, ώστε να τελειώσουμε τον πρώτο αγώνα που αφήσαμε και να πληρώσουμε το τίμημα της μάχης που εγκαταλείψαμε.
 
Σε κάθε αλλαγή καλό είναι να το συζητάμε οικογενειακά και με τον πνευματικό μας, ώστε η αλλαγή να μην είναι, στην πραγματικότητα, εγκατάλειψη αλλά βελτίωση του πνευματικού μας αγώνα.
Τότε μόνο θα μας βγει σε καλό.
 
Και φυσικά, ο καθένας μπορεί να αμφισβητήσει όλα τα παραπάνω, αλλά αν κοιτάξουμε τις καταστάσεις που περνάει ο καθένας, θα διαπιστώσουμε ότι σε γενικές γραμμές αυτά ισχύουν.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΠΛΕΞΙΜΟ Ή ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ; ΕΣΕΙΣ ΔΙΑΛΕΓΕΤΕ!

  Μικρογραφία Picture

Πλέξιμο με βελόνες ή μεταποίηση παλαιών ρούχων;

Να μια ιδέα για να σκεφτούμε σοβαρά.

 
ΤΙ ΠΛΕΚΟΥΜΕ;
 
Μικρογραφία
 
Α. Έναν σκούφο με αυτιά, τρελά της μόδας φέτος.

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ



Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ.

Ό επίσκοπος Κύρου Θεοδώρητος, ό όποιος έζησε τον Ε μ.Χ. αιώνα, διηγείται πώς μια φορά τον επισκέφθηκε ένας μοναχός, πού ερχόταν από πολύ μακριά. Τον έβαλε να ξεκουρασθή και να φάγη. Όταν έτρωγε ό μοναχός, παρατήρησε ότι χρησιμοποιούσε μόνο το αριστερό του χέρι και ότι το δεξί του ήταν τυλιγμένο με ένα παλιόρασο.
Ό επίσκοπος τον ρώτησε, όχι από περιέργεια άλλα από ενδιαφέρον, γιατί είναι τυλιγμένο το χέρι του και μάλιστα με ένα παλιόρασο τριμμένο, ενώ εφαίνετο από την όλη του ενδυμασία ότι δεν ήταν μοναχός ρακένδυτος. Μάλιστα, θέλησε να το τραβήξει για να δη, όπως υποψιαζόταν, αν υπήρχε κάποια πληγή στο χέρι του μονάχου, αλλά αυτός δεν τον άφησε και το σκέπασε γρήγορα, διότι άρχισε να βγαίνει αφόρητη δυσοσμία.
Κι ό μοναχός διηγήθηκε τα εξής στον επίσκοπο:
-Σεβασμιότατε, εγώ είχα μια μητέρα πολύ όμορφη, πάγκαλη, ή οποία, δυστυχώς, από πολύ νωρίς, άφ ότου χήρεψε, παρεσύρθη στον κακό δρόμο κι έγινε πόρνη. Λόγω δε της μεγάλης ωραιότατος πού είχε, απέκτησε πολύ μεγάλη “πελατεία” και έγινε πολύ πλούσια κι έτσι εγώ μεγάλωνα μέσα στη χλιδή και στα πλούτη.

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΜΕ ΝΕΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ





21 νέες και πρωτότυπες χρήσεις για παλιά αντικείμενα

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αν η φιλοσοφία του DIY ήταν πριν από μερικά χρόνια προνόμιο των… λίγων που είχαν την διάθεση, τον χρόνο και το μεράκι να φτιάξουν κάτι χρήσιμο από το μηδέν, πλέον τείνει να γίνει trend. Το «κάν'το μόνος σου» βέβαια, δεν εξαντλείται μόνο στην κατασκευή. Βάζοντας στην συνταγή και ολίγη ανακύκλωση, συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν δεκάδες αντικείμενα στο σπίτι μας, τα οποία άνετα μπορούν να αποκτήσουν νέα χρηστικότητα, να ανανεώσουν την εικόνα του σπιτιού μας ή ακόμα και να μας λύσουν τα χέρια. Πώς; Ακολουθούν μερικές ιδέες για να κάνετε την αρχή και να το ξανασκεφτείτε την επόμενη φορά που θα γεμίσετε μια σακούλα σκουπιδιών με «άχρηστα» πράγματα.

 

* To ρολό κουζίνας μπορεί να γίνει εύκολα μέσο αποθήκευσης για πλαστικές σακούλες ή μακριά καλώδια συσκευών, ενώ στο ρολό από το χαρτί υγείας μπορείτε κάλλιστα να «περάσετε» λαστιχάκια για τα μαλλιά και τσιμπιδάκια για να μην τα ψάχνετε και αγοράζετε καινούργια κάθε τρεις και λίγο.

* Το άδειο κουτί από τα χαρτομάντιλα αποτελεί ιδανικό μέσο αποθήκευσης για τις πλαστικές σακούλες – μικρές ή μεγάλες – σκουπιδιών.

* Τα κοινά λαστιχάκια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στις άκρες της κρεμάστρας, για να «παγιδέψετε» ρούχα τα όποια έχουν τάσεις… φυγής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου