Πόσο σημαντική είναι η εντολή "ου ψευδομαρτυρήσεις";
Και πόσο ισχυρό μπορεί να είναι ένα ψέμα, ώστε να καταστρέψει καριέρες, χαρισματικούς ανθρώπους και να καταρρίψει υπερκολοσσούς;
Η γνωστή τράπεζα Barings, με έδρα το Λονδίνο, σε μια παγκόσμια πορεία 250 ετών επιβίωσε από οικονομικές κρίσεις, παγκόσμιους πολέμους και ανταγωνισμούς στον τραπεζικό κόσμο. Παρ' όλα αυτά, έκλεισε από ένα απλό ανθρώπινο λάθος. Ο υπαίτιος, από αδυναμία, επέλεξε το ψέμα από την αλήθεια, για να επανορθώσει το λάθος. Και ο υπερκολοσσός έπεσε. Πώς;
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Ο Nick Leeson δούλευε στο υποκατάστημα της τράπεζας στην Σιγκαπούρη με συχνές επαφές και μετακινήσεις στην έδρα της, στο Λονδίνο.
Χειριζόταν τις τραπεζικές επενδύσεις στο Χρηματιστήριο.
Στην θέση που βρισκόταν και καθώς το Χρηματιστήριο είναι πάντα ευμετάβλητο, μια απλή παρατιμονιά μπορούσε να επιφέρει ζημιά εκατομμυρίων. Και, το ανθρώπινο λάθος έγινε, με αρχική ζημία της τράπεζας μόνο 20.000 λίρες Αγγλίας.
Ο Nick Leeson αντί να επιλέξει να απολογηθεί με ειλικρίνεια και να αντιμετωπιστεί άμεσα η ασήμαντη αυτή ζημία, προτίμησε να το κρύψει και να το αντιμετωπίσει μόνος του, ψευδόμενος και παίρνοντας μεγαλύτερο ρίσκο στο Χρηματιστήριο.
Το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του και η Τράπεζα έχασε ακόμα περισσότερα χρήματα. Ο Nick Leeson πανικοβλήθηκε και, διατηρώντας την σιωπή, συνέχισε κατά τον ίδιο τρόπο, επενδύοντας όλο και περισσότερο στο Χρηματιστήριο για λογαριασμό της Τράπεζας.
Τον Δεκέμβρη του 1994 αυτές οι 20.000 λίρες ζημίας έφτασαν να είναι 200.000.000 λίρες. Στο κλείσιμο των βιβλίων αυτής της χρονιάς, παρά να φανερώσει τα 200 εκατομμύρια λίρες ζημίας, με ψεύτικα στοιχεία έδειξε 100 εκατομμύρια κέρδος για λογαριασμό της Τράπεζας.
Η Τράπεζα τον επιβράβευσε με 35 εκατομμύρια λίρες bonus και αυτός συνέχισε να ρισκάρει ακόμα περισσότερο για να καλύψει τις ζημιές και να μην αποκαλυφθεί.
Τον Ιανουάριο του 1995 αγοράζει, εκ μέρους της Τράπεζας, μεγάλο αριθμό μετοχών από το Ιαπωνικό Χρηματιστήριο και αμέσως μετά χτυπάει ο σεισμός στο Kobe της Ιαπωνίας.
Το Χρηματιστήριο αυτομάτως πέφτει επιφέροντας μεγαλύτερες ζημίες από την απότομη πτώση στις τιμές των μετοχών.
Για να επανορθώσει επενδύει ακόμα περισσότερα με τη σκέψη ότι θα επανέλθει άμεσα η ισορροπία στο Χρηματιστήριο.
Μέσα σε λίγες μέρες και όταν συνειδητοποίησε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, άφησε ένα σημείωμα στο γραφείο του με δύο λέξεις "I'm sorry" ("συγνώμη") και έφυγε για Κουάλα-λουμπούρ, Μαλαισία.
Στην Τράπεζα ξεκίνησαν αμέσως έλεγχο και αντιληφθήκανε για πρώτη φορά το πραγματικό μέγεθος της κατάστασης:
850.οοο.οοο λίρες ζημία, σε μία Τράπεζα που διέθετε 550.000.000 λίρες κεφάλαιο μετά από 250 χρόνια ύπαρξης!
Θυμηθείτε ότι η αρχική ζημία, 2 χρόνια πριν, ήταν μόλις 20.000 λίρες!
Το λάθος δεν διορθώνεται με λάθος ούτε το ψέμα καλύπτει άλλο ψέμα.
Άρχισε αμέσως η έρευνα για να βρεθεί ο Nick Leeson. Ο ίδιος, μόλις το έμαθε προτίμησε να παραδοθεί και να δικαστεί στην Αγγλία για να εκτίσει την ποινή του εκεί παρά στην Σιγκαπούρη όπου οι συνθήκες στις φυλακές ήταν σκληρότερες.
Έφυγε αεροπορικώς από Μαλαισία για Αγγλία με ενδιάμεση στάση στην Γερμανία. Εκεί συνελήφθηκε και, επειδή έκανε αίτηση η Σιγκαπούρη να τον παραλάβει, οι Γερμανικές αρχές τον παρέδωσαν εκεί όπου και εξέτισε την ποινή του σε μια από τις σκληρότερες φυλακές του κόσμου.
Ηθικά διδάγματα από αυτή την ιστορία:
1. Το ψέμα δεν προστατεύει, καθώς "δεν υπάρχει κρυφό που δεν θα γίνει φανερό". Η ύπαρξη της εντολής αυτής μας προφυλάσσει ισχυρά στην πορεία της ζωής μας.
2. Δεν υπάρχει τίποτα τόσο ισχυρό ώστε να μην κινδυνεύει να καταστραφεί: ούτε άνθρωπος, ούτε φήμη, ούτε επιχείρηση. Χρειάζεται σύνεση και άγρυπνη προσοχή.
Ας μην ξεχνάμε τον Τιτανικό και την ιστορική καταστροφή του την στιγμή που οι κατασκευαστές του υπεροπτικά το χαρακτήριζαν ώς ΑΒΥΘΙΣΤΟ
3.Η ταπεινοφροσύνη και η ειλικρίνεια να παραδεχθούμε το λάθος μας, ελαττώνουν τις ζημιές και μας προστατεύουν από τέτοιες κακοτοπιές.
Ας θυμόμαστε δύο ασφαλιστικές δικλείδες και στον κόσμο των επιχειρήσεων, για να είμαστε προσεκτικοί και να ξεπερνάμε εύκολα τα εμπόδια:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου