Τι λέτε να παρασκευάσουμε
αγνό σαπούνι από ελαιόλαδο;
Είναι εύκολο. Να τηρήσετε την διαδικασία που σας δίνει η Κορίνα και να μην βιάζεστε.
Στο τέλος αν ρίξετε και λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο, το σαπούνι σας θα μοσχομυρίζει.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό ελαιόλαδο
120 γραμμάρια καυστική σόδα
133 γραμμάρια νερό πηγής
ΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ
1 λεκάνη πλαστική για το διάλυμα ΠΟΤΕ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ
1 μεγαλύτερη λεκάνη για να ενώσουμε το λάδι και την σόδα
Μια ξύλινη κουτάλα
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Γυαλιά
Μάσκα ιατρική
Γάντια μιας χρήσης
Ξύδι ( Σε περίπτωση που πέσει πάνω μας σόδα ή σαπούνι πλένουμε καλά με νερό και βάζουμε ξύδι. Έτσι γλυτώνουμε το έγκαυμα.)
Φτιάχνουμε το διάλυμα σόδας- νερού ως εξής:
Ζυγίζουμε το νερό. Ζυγίζουμε την σόδα.
Ρίχνουμε μέσα στο νερό την σόδα ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ
Ανακατεύουμε να διαλυθεί η σόδα και περιμένουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει το διάλυμα σόδας – νερού το ρίχνουμε μέσα στο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για αρκετή ώρα περιμένοντας να δούμε ίχνη.
Ίχνη είναι όταν ρίχνουμε λίγο μείγμα πάνω στην επιφάνεια του σαπουνιού και βλέπουμε να σχηματίζονται γραμμές που αργούν να εξαφανιστούν.τότε το σαπούνι μας είναι έτοιμο να μπει στο καλούπι.
Το καλούπι μας μπορεί να είναι μία φόρμα για κέικ ή ένα πλαστικό τάπερ ή ένα ξύλινο κασόνι όλα στρωμένα με λαδόκολλα.Βάζουμε το καλούπι μας σε καλά αεριζόμενο χώρο μέχρι να στερεοποιηθεί ( συνήθως θέλει 3 μέρες). Όταν σταθεροποιηθεί βγάζουμε από το καλούπι και το κόβουμε με μαχαίρι στο μέγεθος που επιθυμούμε!
Αφήνουμε το σαπούνι μας σε σκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο για τουλάχιστον 6εβδομάδες. Καλύτερα σαπούνια είναι αυτά που μένουν πάνω από 6 μήνες!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Πηγή: σελίδα κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ, από Κορίνα Τσουκάτου
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
Το μόνο που θέλω να τονίσω (για να μην θεωρήσετε περιττές τις οδηγίες της Κορίνας) είναι να φοράτε μάσκα οπωσδήποτε για να μην εισπνεύσετε αναθυμιάσεις (αν και η ψυχρή μέθοδος της Κορίνας δεν έχει τόσες) ειδικά αν έχετε πρόβλημα με το αναπνευστικό σας, αν μπορείτε να κάνετε την διεργασία σε ανοικτό χώρο και μπορείτε να φοράτε απαραίτητα χοντρά γάντια πάνω από τα γάντια μιας χρήσης.
Να κάνετε πολύ αργά τις αναμίξεις, ειδικά της σόδας με το νερό γιατί αν ρίξετε απότομα όλη την ποσότητα σόδας, το μείγμα θα βράσει απότομα και μπορεί να σας κάψει.
Επίσης, να κοιτάτε το μίγμα από μακριά (μην χαμηλώσετε το κεφάλι σας πάνω από την κατσαρόλα, χημικά είναι αυτά!)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου