Σπιτικό τυρί, γερμανική κρεμμυδόπιτα, τάρτα κολοκύθας, μπρόκολο ογκρατέν.
Εύκολες συνταγές για ένα χωριάτικο γεύμα.
Γνήσιο, υγιεινό, μεσογειακό!
Απολάυστε τις συνταγές:
ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΥΡΙ
Μια πολύ εύκολη διαδικασία για να φτιάχνουμε σπιτικό τυράκι τύπου ανθότυρου ή μυζήθρας... δοκιμάστε την!!!
Για ένα τέταρτο περίπου τυρί
... 2 λίτρα γάλα φρέσκο πλήρες (όχι διαρκείας)
1 λεμόνι ή 1 φλ. τσ. λευκό ξύδι
λίγο αλατάκι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι που να αρχίζει να φουσκώνει και όχι να βράζει να φτάσει περίπου στους 60 βαθμούς.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύδι ή το λεμόνι. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το σουρώνουμε με τη βοήθεια ενός καθαρού λεπτού υφάσματος ή σε ένα σουρωτήρι με πολύ μικρές τρύπες.
Στη συνέχεια κλίνουμε το ύφασμα σε ένα μικρό πουγκί και το δένουμε με ένα σπάγκο. Περνάμε ένα ξυλαράκι μέσα από το κορδόνι και το κρεμάμε στις δυο άκρες μιας λεκάνης για να στραγγίξει.
Κατόπιν το ανοίγουμε και το αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο...
Απολαύστε το τυράκι που κάνατε με τα χεράκια σας!!!!!
Σημείωση: Το αλατάκι το προσθέτετε από πάνω ή το ανακατεύετε μέσα ανάλογα με το πόσο αλμυρό το θέλετε εμένα μου αρέσει και χωρίς...
ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ
Μια Γερμανική συνταγή που μας έδωσε ο φίλος μας Γιώργος Παπανικολάου μέσα από τη σελίδα της μικρής φάρμας... δοκιμάστε τη!!!!
για τη γέμιση
... 2 κιλά κρεμμύδια
5-6 πράσα
400 γρ. λουκάνικο Μάνης καπνιστό
αλάτι, πιπέρι άσπρο και μαύρο
2 κουτιά γάλα εβαπορέ
2 κουταλιές κορν-φλάουρ
για το φύλλο
800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125γρ βούτυρο λιωμένο
300 ml γάλα ζεστό
1 κουτ. αλάτι
1 κουτ. ζάχαρη
1 baking powder
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα. Τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό τους αλλά να μην τσιγαριστούν.
Ξεφλουδίζουμε τα λουκάνικα και τα κόβουμε στο μπλέντερ. Αντί για λουκάνικο Μάνης Μπορούμε να πάρουμε και μπέικον καπνιστό που είναι και στη γνήσια συνταγή του. Το ρίχνουμε επίσης στη κατσαρόλα να σοταριστεί στο τέλος.
Τα αφήνουμε όλα να κρυώσουν λίγο.
Όση ώρα σοτάρονται τα κρεμμυδόπρασα, κάνουμε τη ζύμη.
Την αφήνουμε 20 λεπτά να ξεκουραστεί και την απλώνουμε στο ταψί ετσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα.
Πάμε πίσω στη κατσαρόλα μας. Αδειάζουμε το γάλα εβαπορέ, αλατοπιπερώνουμε κατά προτίμηση.
Σε ένα μικρο λεκανακι λιώνουμε το κορν-φλάουερ με λίγο ζεστό νερό καλό να μην έχει σβόλια και το περιχύνουμε στη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει παντού.
Ρίχνουμε όλο το μείγμα στο ταψί, το απλώνουμε καλά και το ψήνουμε για μιάμιση ώρα στους 160 βαθμούς.
Το τελευταίο 10λεπτο ανεβάζουμε στους 220.
Αφήστε να κρυώσει και κόψτε τη.
Η συνταγή αυτή είναι γνήσια γερμανική.
Η κρεμμυδόπιτα στη Γερμανία συνοδεύεται με ένα ποτήρι μούστο κατά τη περίοδο του τρύγου.
Είναι λοιπόν εποχιακό έδεσμα και θεωρείται ενδιάμεσο γεύμα.
Ευχαριστούμε Γιώργο και καλή σας όρεξη!
Τάρτα κολοκύθας
Υλικά
... 200 γρ. Φύλλο σφολιάτα
800 γρ. Κολοκύθα
1 κόκκινη πιπεριά τσίλι
150 γρ. Κρεμ φρες
100 ml κρέμα γάλακτος
3 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι καγιέν
200 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί
Λίγο λάδι και τριμμένη φρυγανιά για το πυρέξ
Εκτέλεση
Πλένουμε την κολοκύθα, την σκουπίζουμε, βγάζουμε τα σπόρια, και κόβουμε το ψαχνό της σε λωρίδες μισού εκατοστού.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σκουπίζουμε το τσίλι, βγάζουμε τα σπόρια, το πλένουμε καλά και το ψιλοκόβουμε.
Αναμιγνύουμε με την κρεμ φρες, την κρέμα γάλακτος και τα αυγά μέσα σε ένα μπολ και καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι.
Κόβουμε το κατσικίσιο τυρί με μικρούς κύβους, το προσθέτουμε στο μείγμα με τα αυγά και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα και την πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
Ανοίγουμε το φύλλο σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και το τοποθετούμε στη φόρμα. Το τρυπάμε πολλές φορές με ένα πιρούνι και το ψήνουμε για 3 λεπτά περίπου.
Τέλος μοιράζουμε τις λωρίδες κολοκύθας στον πάτο και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα αυγών, τυριού και κρέμας.
Ψήνουμε την τάρτα στο φούρνο περίπου 35 λεπτά μέχρι η επιφάνεια της να ροδίσει.
Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και καλή μας όρεξη!!!
Και άλλη μια πολυαγαπημένη μου συνταγή.... εδώ ο καθένας μπορεί να αυτοσχεδιάσει και να προσθέσει ότι του αρέσει!!!!!
Mπρόκολο Ογκρατέν
Υλικά
... 500 γρ. μπρόκολο
2 κόκκινες πιπεριές
400 γρ. πατάτες κομμένες μικρά στρογγυλά
Αλάτι, πιπέρι
30 γρ. βούτυρο
30 γρ. σιτάλευρο
250 ml γάλα
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
Κόλιαντρο σε σκόνη
120 γρ. τριμμένη γκούντα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το μπρόκολο, το πλένουμε και το χωρίζουμε σε μπουκετάκια.
Πλένουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε στα δύο, βγάζουμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε λωρίδες. Ζεματάμε το μπρόκολο σε νερό με λίγο αλάτι για 6 λεπτά περίπου.
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατόνερο. Σουρώνουμε και αφήνουμε να στραγγίξουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και κόλιαντρο. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν μια βράση.
Προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Λαδώνουμε ένα πυρέξ και το γεμίζουμε με τα λαχανικά και τις πατάτες. Μοιράζουμε από πάνω τη σος και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 15 λεπτά.
Πηγή: COOK CHANNEL, http://www.facebook.com/#!/groups/123786857666798/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου