ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ...
Η Νεκταρία Βλάσση, από την σελίδα και το ιστολόγιο της ΜΙΚΡΗΣ ΦΑΡΜΑΣ ,
μας καθοδηγεί βήμα-βήμα στο πρώτο ξεκίνημα για το δικό μας βιολογικό αγρόκτημα.
Πριν ξεκινήσετε το διάβασμα να διευκρινήσουμε ότι στις διάφορες ομάδες του φέις-μπουκ που κατά καιρούς προτείνουμε, θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το αγρόκτημά σας, τα φυτά και τα οικόσιτα ζώα σας, ενώ μπορείτε να διατυπώσετε και απορίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε.
Μέσα από τις απαντήσεις που θα σας δοθούν από άτομα που έχουν ήδη μεγαλύτερη από σας εμπειρία, θα βρείτε και την λύση σε ό,τι σας απασχολεί.
Μπορεί να μην κατέχετε ούτε την βασική γνώση, αλλά ξεκινήστε σιγά-σιγά την προσπάθεια και στην πορεία, μέσω των σελίδων αυτών, θα μάθετε να κάνετε το καλύτερο για το κτήμα σας.
Στο κείμενο παρακάτω, θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες για το δικό σας μικρό, οικογενειακό αγρόκτημα αλλά και τι χρειάζεται να ξέρετε για ένα μεγαλύτερο και πιο επαγγελματικό χώρο.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ
Το βιολογικό αγρόκτημα συνδυάζει την βιολογική κτηνοτροφία με την βιολογική γεωργία. Ανάλογα με το μέγεθός του, απαιτεί τουλάχιστον προσωπική εργασία αλλά, σε μεγάλη κλίμακα, και σημαντικό εργατικό δυναμικό. Οι εργασίες, δηλαδή, που απαιτούνται για τη δημιουργία και τη συντήρησή του είναι πολλές και επίπονες αλλά και η ανταμοιβές είναι μεγάλες.
Η ενασχόληση με τη γη προσφέρει υγεία, σωματική και πνευματική ευεξία και μειώνει σημαντικά τα έξοδα μιας οικογένειας για τη διατροφή της. Όσο περισσότερο προϊόν θέλουμε να έχουμε τόσο περισσότερο χρόνο θα πρέπει να αφιερώσουμε και πολύ προσωπική εργασία.
Για ένα πετυχημένο βιολογικό αγρόκτημα είναι απαραίτητες οι γνώσεις τόσο στη γεωπονία όσο και στην κτηνοτροφία, αν δε θέλουμε να έχουμε σοβαρές απώλειες στη σοδειά και την παραγωγή μας και δεν επιθυμούμε να καταφύγουμε σε χημικά φάρμακα για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που θα μας τύχουν.
Το βιολογικό αγρόκτημα μπορεί να δημιουργηθεί σε μικρή έκταση (καλύπτοντας τις βασικές οικογενειακές ανάγκες) αλλά και σε μεγάλες εκτάσεις με σκοπό την πώληση των προϊόντων του άμεσα στο ευρύτερο κοινό ή και σε καταστήματα.
Τις βασικότερες ανάγκες μιας οικογένειας μπορεί να καλύψει μικρή σχετικά έκταση. Σε ένα βιολογικό αγρόκτημα τα κηπευτικά καταλαμβάνουν το μικρότερο μέρος. Σε λίγα τετραγωνικά μπορεί κανείς να φυτέψει μαρούλια, ντομάτες, αγγούρια, κρεμμυδάκια, σκόρδα, κολοκύθια, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο και πατάτες.
Σε περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα βιολογικής καλλιέργειας μία οικογένεια έχει καλύψει σχεδόν όλες τις ανάγκες της σε κηπευτικά ενώ σε μικρή επιπρόσθετη έκταση μπορεί να φυτέψει λίγα οπωροφόρα δέντρα ένα ελαιόδεντρο.
Έτσι λοιπόν, με 150 ως 200 τετραγωνικά μέτρα μπορούμε να καλύψουμε τις περισσότερες ανάγκες μας σεβιολογικά λαχανικά και βιολογικά φρούτα. Αν επιθυμούμε να απολαμβάνουμε λαχανικά και φρούτα εκτός εποχής, τότε είναι απαραίτητη η εγκατάσταση θερμοκηπίου και, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η θέρμανσή του ή η ψύξη του.
Για οικιακή χρήση οι κότες και γενικότερα τα πουλερικά δεν καταλαμβάνουν ιδιαίτερα μεγάλο χώρο. Μπορούμε εύκολα δηλαδή σε 50 τετραγωνικά να στεγάσουμε τις κότες και γαλοπούλες μας και να έχουμε το κρέας τους και τα αυγά τους.
Ο όρος «βιολογικά» στις μέρες μας μάλλον δεν είναι και τόσο ακριβής. Για να είναι η τροφή μας αγνή θα πρέπει εξ’ ίσου αγνό να είναι και το νερό που δέχεται και ο αέρας που την περιβάλλει αλλά και το χώμα στο οποίο μεγαλώνει.
Όμως το περιβάλλον μας είναι γεμάτο ρύπους σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα κοντά σε αστικές ζώνες. Η γη είναι βομβαρδισμένη με ραδιενεργά στοιχεία από άκρη σε άκρη και το μεγαλύτερο μέρος του υδροφόρου ορίζοντα είναι σοβαρά μολυσμένο. Ελάχιστα σημεία παραμένουν πραγματικά ανέγγιχτα από κάποιου είδους μόλυνση. Έτσι, ο όρος «βιολογικά» είναι από πολλούς αμφισβητήσιμος.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα ανεκτά όρια ρύπανσης αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πολύ χαμηλότερα ήταν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια διοξειδίου του άνθρακα πριν από 20 χρόνια από τα σημερινά.
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε; Να επιλέγουμε τα συμβατικά προϊόντα που σίγουρα έχουν μεγαλώσει σε χημικά λιπάσματα και έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνα;
Σίγουρα όχι. Επιλέγοντας να τρεφόμαστε με βιολογικά προϊόντα (αυτά δηλαδή που πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξή τους) ενδυναμώνουμε τον οργανισμό μας και τον βοηθούμε να αντισταθεί σε ασθένειες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το σώμα μας δεν είναι μολυσμένο με χημικά πρόσθετα και παραμένει υγιέστερο από ποτέ. Τα βιολογικά τρόφιμα είναι σαφώς πιο υγιεινά από τα συμβατικά, αφού παράγονται απουσία χημικών εντομοκτόνων και χημικών λιπασμάτων.
Σε καμία περίπτωση η βιολογική διατροφή δεν εγγυάται την άριστη υγεία. Άλλωστε, η διατροφή είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα καθορίσουν την υγεία μας. Είναι όμως από τους ελάχιστους παράγοντες που μπορεί ο καθένας να ελέγξει πλήρως για τον εαυτό του. Η διατροφή έχει ίσως τη μεγαλύτερη σημασία για την διατήρηση της καλής μας υγείας και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ζουν σε μεγαλουπόλεις, μακριά από την ύπαιθρο. Η σωστή διατροφή με βιολογικά προϊόντα και η σωματική άσκηση θα κάνουν θαύματα.
Ευχαριστούμε την Νεκταρία από την ΜΙΚΡΗ ΦΑΡΜΑ, για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας δίνει κάθε φορά που την χρειαζόμαστε, καθώς και όλα τα παιδιά της ομάδας που προσθέτουν και αυτά στις συμβουλές με την εμπειρία τους.
Πηγή: http://mikrifarma.webnode.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου