ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Χειροτεχνίες


Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΜΕ ΑΛΑΤΟΖΥΜΟ


Το αλατοζυμο είναι ένα σπουδαίο υλικό το οποίο χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές κατασκευές και έχει μακρά διάρκεια ζωής. Μπορεί άνετα να αντικαταστήσει τον πυλό ή κάποιες φορές το fimo. Γενικά για το αλατοζυμο ισχύει ο κανόνας της αναλογίας 1:1:3

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κούπα αλάτι
  • 1 κούπα νερό
  • 3 κούπες αλεύρι (Γ.Ο.Χ.)
  • οδοντογλυφίδα για διακόσμηση

Πως το κάνουμε:

recipe image
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς
recipe image
2. Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμαράκι μας. εάν χρειάζεται προσθέτουμε ελάχιστο νερό, σιγά-σιγά με ένα κουτάλι
recipe image
3. Φτιάχνουμε σχηματάκια συμφώνα με τη φωτογραφία και τα ενώνουμε όλα ώστε να σχηματιστεί η κυρά-Σαρακοστή
recipe image
4. Διακοσμούμε
recipe image
5. Ψήνουμε γύρο στα 15-20’ ελέγχοντας να μην μαυρίσει (θέλουμε κυρίως να στεγνώσει).
recipe image
6. Αφήνουμε να κρυώσει πάρα πολύ καλά. Εάν θέλουμε μπορούμε να την περάσουμε βερνίκι ή ακρυλική ατλακολ που γίνεται διάφανη όταν στεγνώσει. Αντέχει μια χαρά και σκέτη πάντως.

Λίγα μυστικά ακόμα

Την ώρα του ζυμώματος μπορούμε να ενσωματώσουμε μια θηλιά ή ένα συνδετήρα ώστε να κρεμιέται η κατασκευή στον τοίχο.
Εάν περισσέψει ζύμη την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο. Το αλάτι λειτούργει σαν συντηρητικό και δεν χαλάει σχεδόν με τίποτα η ζύμη μας.
Μπορούμε εάν θέλουμε να τη χρωματίσουμε είτε με χρώματα ζαχαροπλαστικής είτε με τέμπερες καθώς την πλάθουμε

Πηγή: http://www.sintagespareas.gr/sintages/i-kirasarakosti.html
Διαβάστε περισότερο: Η κυρα-Σαρακοστή http://www.sintagespareas.gr/sintages/i-kirasarakosti.html#ixzz1tFrsbzAk






Πλαστελίνη που την φτιάχνουμε μόνοι μας. Πολύ ενδιαφέρουσα χειροτεχνία στο ιστολόγιο ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΜΑ. Η πλαστελίνη βρίσκεται εδώ, αλλά εκεί θα βρείτε και κατασκευή κρύας πορσελάνης, σπιτικού χαρτιού και πάρα πολλά άλλα και ενδιαφέροντα χειροποιήματα.
Στην ίδια ανάρτηση θα βρείτε και το βίντεο που ακολουθεί για παρασκευή πλαστελίνης:




http://xeiropoihma.blogspot.com/2011/10/blog-post_17.html


Πώς φτιάχνουμε κομποσκοίνι; Εύκολο.
Χρειαζόμαστε μάλλινο νήμα (το συνθετικό κολλάει, οι κόμποι δεν είναι ομοιόμορφοι και, γενικά, δεν δουλεύεται εύκολα) μία σακοράφα ή μυτερό ξυλάκι για να δουλέψουμε τους κόμπους, τις χάντρες που θα βάλουμε και βελόνα με κλωστή στο ίδιο χρώμα του νήματος για να σταθεροποιήσουμε τους ακριανούς κόμπους.
Δεν ξεχνάμε να προσευχόμαστε εκείνη την  ώρα, λέγοντας την ευχή "Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με". Το μέτρημα του μάκρους του νήματος είναι το εξής: για κάθε κομποσκοίνι χρειαζόμαστε δύο ίσου μήκους νήματα και για κάθε 33 κόμπους το κάθε νήμα έχει μήκος όσο το άνοιγμα των χεριών μας από την μία παλάμη έως την άλλη (ανοίγουμε τα χέρια μας τεντωμένα δεξιά και αριστερά σε σχήμα σταυρού κρατώντας με την μία παλάμη την μια άκρη του νήματος. Η άλλη του άκρη πρέπει να φτάσει στην άλλη παλάμη για τους 33 κόμπους. Αν θέλουμε 50, τεντώνουμε μία φορά ακόμα. Αν θέλουμε 100 κόμπους τεντώνουμε 3 φορές συνολικά για το κάθε νήμα ή 6 φορές σύνολο και διπλώνουμε το τελικό νήμα στη μέση, κάνοντας έναν κόμπο απλό ώστε να μοιραστεί στα δύο και ο απλός κόμπος να συγκρατήσει τον πρώτο κόμπο του κομποσκοινιού μας.)

Αν θέλουμε το κομποσκοίνι να έχει και σταυρό (στα 33άρια πολλοί δεν βάζουν γιατί τα φορούν στο χέρι σαν βραχιόλι. Τα υπόλοιπα όμως έχουν σταυρό και φούντα), αφήνουμε ένα μάκρος 10 -15 εκατοστών πριν ξεκινήσουμε τον πρώτο κόμπο. Το μάκρος αυτό θα το πλέξουμε στο τέλος ή θα περάσουμε χάντρες για να σχηματίσουμε σταυρό, οπότε και θα χρειαστούμε το μήκος αυτό του νήματος. Μετά τον σταυρό ακολουθεί μία φούντα με κοντά κομμάτια νήματος, δεμένα στη μέση πάνω στο κομποσκοίνι και σφιχτοδεμένα με νήμα μεταξύ τους για να σταθεροποιηθούν.

Επίσης, στο 33άρι, βάζουμε μόνο μία χάντρα (έχουμε μία στάση με χάντρες), στο 50άρι έχουμε δύο στάσεις με χάντρες, κάθε 25 κόμπους. Στο 100άρι επίσης κάθε 25 κόμπους, άρα σύνολο 3 στάσεις με χάντρες και καθώς θα ενώσουμε στο τέλος τις δύο άκρες με το νήμα που περισσεύει, βάζουμε άλλη μία ή περισσότερες χάντρες.

Συμβολισμοί:Οι χάντρες συμβολίζουν τις πτώσεις μας, όπου στην διάρκειά τους έχουμε πνευματική αλλά και πραγματική "στάση". Στη συνέχεια όμως "σηκωνόμαστε" και συνεχίζουμε την πνευματική μας πορεία όπως συνεχίζουμε την προσευχή με τους επόμενους κόμπους.
Η φούντα στο τέλος, συμβολίζει τις αρετές που αποκτούμε με την προσευχή.

Καλή επιτυχία.










Η κυρα-Σαρακοστή σε δύο τύπους:
Α. κάρτα


ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ, Η ΚΥΡΑ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ


Β. Χαρτόνι για τον τοίχο της κουζίνας

katixitiko poros Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙΑ ΤΗΣ




Βρήκαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κατασκευή χαρταετού και καλαθιού. Σας προτείνουμε κάποια στιγμή να δοκιμάσετε την κατασκευή των παραδοσιακών αυτών αντικειμένων.

ΧΑΡΤΑΕΤΌΣ




ΚΑΛΑΘΙ






Οι πιο πολλές χειροτεχνίες που παρουσιάζουμε εδώ, έχουν βγει, σαν ιδέα, από το κατηχητικό μας και όχι από βιβλία. Κάποιες ιδέες ξεπήδησαν την τελευταία στιγμή πριν τα παζαράκια που κάναμε στα κατηχητικά της Σκάλας (παλαιότερα) και του Πόρου (πρόσφατα)  Κεφαλονιάς, με σκοπό να καλυφθούν κενά. Το αποτέλεσμα ήταν χειροτεχνίες απλές αλλά εντυπωσιακές και εξαιρετικά εύκολες, καθώς ψάχναμε κάτι εύκολο και γρήγορο. Παρ' όλα αυτά, καμία από αυτές δεν φαίνεται πρόχειρη, γιατί όλες γίνονταν πάντα με μεγάλη επιμέλεια.
Με χαρά σας τις παρουσιάζουμε για να τις μοιραστούμε μαζί σας.

Xριστουγεννιάτικες Χειροτεχνίες 2010

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου