ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΚΕΦΙΡ ΝΕΡΟΥ, ΚΕΦΙΡ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΥΧΑ: 3 ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΤΟΝΩΤΙΚΑ





Προβιοτικά και πρεβιοτικά προϊόντα μπορεί κανείς να βρει εύκολα στα ράφια καταστημάτων υγιεινών τροφών και ενδεχομένως σούπερ-μάρκετ ή με μορφή χαπιού, σκόνης και σιροπιού σε ορισμένα Φαρμακεία.

Συνήθως κοστίζουν πολλά και τα πληρώνουμε ακριβά προκειμένου να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να βρει την υγειά του.

Γνωρίζοντας επί χρόνια τα οφέλη του κεφίρ γάλακτος και αποκτώντας το ξανά χάρις στην γενναιόδωρη δωρεά ενός καλού φίλου, προσπαθώντας παράλληλα να μάθω περισσότερα γνώρισα μία ομάδα η οποία προάγει την πληροφόρηση και την ανταλλαγή, μεταξύ των μελών της.
 3 αυθεντικών προβιοτικών προϊόντων:

 ΚΕΦΙΡ ΝΕΡΟΥ, ΚΕΦΙΡ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΥΧΑ.
 
Από αριστερά προς τα δεξιά: ΚΕΦΙΡ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΚΕΦΙΡ ΝΕΡΟΥ, ΚΟΜΠΟΥΧΑ

Τι είναι το καθένα;
Θα παραθέσω πληροφορίες από τα αρχεία της ομάδας  ΚΟΜΠΟΥΧΑ(kombucha)+ΚΕΦΙΡ(kefir) ,
αποσπάσματα των οποίων επαναδημοσιεύω με την άδεια του διαχειριστή της.
 
Υπενθυμίζουμε ότι οποιαδήποτε πληροφορία ακολουθεί, είναι καθαρά ενημερωτική.
Καθώς πρόκειται για φυσικά προϊόντα, ενδεχομένως να παρουσιαστούν αλλεργικές αντιδράσεις ή δυσανεξίες σε κάποιο από τα συστατικά τους.
 Ο καθένας που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει κάποιο από αυτά τα προϊόντα μπορεί και επιβάλλεται να το ψάξει και μόνος του το θέμα, να πάρει την γνώμη του ειδικού ή οικογενειακού του γιατρού και, μαζί να παρακολουθήσουν την γενική κατάσταση του οργανισμού του ώστε να βρουν ποιό προϊόν του ταιριάζει.
 
 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΙΡ ΝΕΡΟΥ




ΚΑΙ, ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ...



ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ


Καθώς υπάρχει μία μικρή σύγχηση για το θέμα, θεωρούμε καλό να διευκρινήσουμε πληρέστερα περί τίνος πρόκειται όταν μιλάμε για προβιοτικά και πρεβιοτικά προϊόντα.
Το άρθρο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από το άρθρο ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ - ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ , που βρήκαμε στο Your Daily Nutritionist


Καταρχήν προβιοτικά και πρεβιοτικά δεν είναι το ίδιο πράμα. Το λέω γιατί υπάρχουν πολλοί που τα συγχέουν αλλά δεν έχουν καμία σχέση.

Τι είναι λοιπόν τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι κάποιοι ζωντανοί οργανισμοί (βακτήρια, ζυμομύκητες) τα οποία βρίσκονται και στο σώμα μας και συγκεκριμένα στο έντερο (παχύ και λεπτό). Είναι οι μικροοργανισμοί που αποτελούν τη φυσική μικροχλωρίδα του εντέρου.
Δεν είναι ξένα και βλαβερά τα μικρόβια αλλά αποτελούν μέλη του όπως είναι και κάποιοι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Όλη αυτή η μικροχλωρίδα όταν το άτομο είναι υγιές, βρίσκεται σε μία ισορροπία, δηλαδή κάθε μικροβιακό στέλεχος του εντέρου υπάρχει σε συγκεκριμένους πληθυσμούς και δεν είναι υπερβολικά αυξημένο ή μειωμένο.


Στη φύση τους τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο περιβάλλον και αναπτύσσονται όπου βρουν το κατάλληλο υπόστρωμα (τρόφιμα όπως γάλα) το οποίο και καταναλώνουν

....
Αν κάποιος θέλει να έχει ισορροπία στη ζωή του και θέλει να πάρει προβιοτικά γιατί νιώθει ότι κάνει κάτι καλό στον εαυτό του, προσωπικά θα πρότεινα να μην πάρει συμπλήρωμα και να καταναλώνει κάθε μέρα ή 4-5 φορές την εβδομάδα γιαούρτια, κεφίρ και άλλα ζυμωμένα τρόφιμα.
Δε χρειάζονται υπερβολές απλά να αποτελούν τα "ζωντανά" αυτά τρόφιμα ένα από τα γεύματα που κάνει κάποιος ημερησίως.


Ακόμα βέβαια και όταν πρόκειται για προβιοτικά, τα οποία γενικά θεωρούνται μη τοξικά, ασφαλή και συνιστώνται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει η λήψη τους να γίνεται με πολύ προσοχή και όχι αν δε συστηθεί από κάποιον διατροφολόγο ή γιατρό.
Αυτό διότι μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνα τουλάχιστον όταν χρησιμοποιηθούν ακόμα και συμπληρωματικά για κάποια θεραπεία. Ας δούμε κάποια παραδείγματα:


Σε κλινική δοκιμή 178 παιδιά πήραν είτε προβιοτικό είτε εικονικό φάρμακο για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Τα παιδιά που έπαιρναν το προβιοτικό είχαν πιο πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν ευαισθησία σε κάποιο ή κάποια αλλεργιογόνα.
Υπάρχει μία θανατηφόρα ασθένεια, η σηψαιμία (δηλαδή λοίμωξη του αίματος) Lactobacillus, αν και σπάνια, η οποία μπορεί να συμβεί αν το άτομο καταναλώσει συμπληρώματα προβιοτικών σε περίπτωση που είναι πολύ άρρωστο ή και με πολύ πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα προβιοτικά ΔΕΝ πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς με οξεία παγκρεατίτιδα, μία πάθηση οφειλόμενη κυρίως σε χολόλιθους ή κατάχρηση αλκοόλ και δεν έχει καμία ικανοποιητική ειδική θεραπεία. Μπορεί η λήψη προβιοτικών στην περίπτωση αυτή να αποβεί ακόμα και μοιραία!!
Τα προβιοτικά αντενδείκνυνται σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή και σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης μετά το χειρουργίο. Επίσης σε ασθενείς με μη συμπαγή εντερικό βλενογόννο και σε ασθενείς με κεντρικούς καθετήρες.

...




...
Και τι είναι τα πρεβιοτικά;

Τα πρεβιοτικά είναι συστατικά (κάποιες συγκεκριμένες διαιτητικές ίνες) που δεν απορροφούνται από τον οργανισμό και τα οποία φαίνεται να διεγείρουν την ανάπτυξη και την αύξηση της δραστηριότητας κάποιων στελεχών από τους ήδη υπάρχοντες μικροοργανισμούς (λακτοβάκιλλους, μπιφιδοβακτήρια, κλπ) και μπορούν να αυξήσουν την αντίσταση στα παθογόνα.

Δεν είναι βέβαια όλα τα πρεβιοτικά τόσο ευεργετικά για τον οργανισμό αφού τα περισσότερα έχουν μειωμένα οφέλη. Τα πιο μελετημένα ότι κάνουν δουλειά είναι 2 συγκεκριμένοι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (fructooligosaccharides), η ολιγοφρουκτόζη (oligofructose) και η ινουλίνη (inulin). Επίσης τελευταία φαίνεται ότι εξίσου αποτελεσματικοί είναι οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (fructooligosaccharides GOS) και η λακτουλόζη (lactulose).


ΤΑ TOP 10 ΤΡΟΦΙΜA ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

Ωμή ρίζα πικραλίδας (Chicory root) ----> 64,6%
Ωμές κανκιόφολες (Jerusalem artichoke) ----> 31,5% http://corfuportal.gr/index.php/
Ωμά Ραδίκια (dandelion greens) ----> 24,3%
Ωμά σκόρδα ----> 17,5%
Ωμά πράσα (leek) ----> 11,7%
Ωμα κρεμμύδια ----> 8,6%
Μαγειρεμένα κρεμμύδια ----> 5%
Ωμά σπαράγγια ----> 5%
Ωμό πίτουρο σιταριού ----> 5%
Μαγειρεμένο πίτουρο σιταριού ----> 4,8%
Ωμή μπανάνα ----> 1%




Αν και δεν υπάρχει σύσταση από τον FDA για το πόσα γραμμάρια πρεβιοτικών είναι το ιδανικό για ημερήσια πρόσληψη, προτείνεται γενικά μία ποσότητα από 4-8g για να έχουμε γενικά ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα με το πεπτικό γενικά μία ποσότητα 15g ή παραπάνω συνιστάται.

Πολλές φορές προστίθενται σε τρόφιμα πρεβιοτικές ίνες με σκοπό τον εμπλουτισμό τους και πλασάρισμα τους ως υγιεινότερα.

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη που φαίνεται να υπάρχουν:


Πρωταρχικές έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσουν την απορρόφηση ασβεστίου, μετάλλων και άλλων ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό.
Φαίνεται να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Φαίνεται να μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Φαίνεται να βοηθούν τους ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους εντέρου (νόσος του Crohn's, κλπ).
Φαίνεται να βοηθούν τους υπερτασικούς.
Φαίνεται να βοηθούν τους πάσχοντες από δυσκοιλιότητα.
...

Προσοχή μην το παρακάνετε ποτέ αφού υπερβολικές ποσότητες πρεβιοτικών και κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία των ολιγοσακχαριτών μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακούς πόνους αλλά και πολλά αέρια. Δεν πρέπει να λαμβάνονται γενικά πάνω από 20g πρεβιοτικών ινών ημερησίως.


Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από το άρθρο είναι ότι με την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών, μπορούμε να λαμβάνουμε normal ποσότητες προβιοτικών μέσω ζυμωμένων γαλακτοκομικών και μη γαλακτοκομικών προϊόντων (γιαούρτι, κεφίρ, ζυμωμένη σόγια, κλπ) και πρεβιοτικών με την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και ολικής άλεσης δημητριακών χωρίς τη λήψη κανενός συμπληρώματος τα οποία τουλάχιστον για τους υγιείς ανθρώπους είναι κατά τη γνώμη μου πάντα χάσιμο χρημάτων.

Σε περίπτωση που κάποιος είναι ασθενής κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με το έντερο, ας θυμηθεί απλά να ρωτήσει το γιατρό του αν θα του πρότεινε να πάρει κάποιο συγκεκριμένο συμπλήρωμα προβιοτικών.

Απόσπασμα από το άρθρο ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ - ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ στο Your Daily Nutritionist



Ακολουθούν συμπληρωματικές πληροφορίες από τα αρχεία της ομάδας που θα τις βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/groups/kombucha.kefir/)


H ταυτότητα των προβιοτικών

Tι είναι: Σύμφωνα με τον ορισμό της Παγκόσμιας Oργάνωσης Yγείας, «Προβιοτικά (probiotics) είναι τα ζωντανά μικρόβια, που όταν καταναλωθούν σε επαρκή ποσότητα, έχουν οφέλη για την υγεία και για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων».

Ποια είναι τα είδη: Yπάρχουν δύο κατηγορίες προβιοτικών μικροοργανισμών (μικροβίων), το γένος Bifidobacterium και το γένος Lactobacillus, τα οποία έχουν πολλά υποείδη.

Πού βρίσκονται: •Πάνω από 400 είδη μικροοργανισμών βρίσκονται στην εντερική χλωρίδα του ανθρώπου. •«Kαλά» μικρόβια υπάρχουν και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλα (στα τρόφιμα συναντάμε περισσότερο οξυγαλακτικά βακτήρια, που ανήκουν στο γένος των λακτοβακίλων).

Tι είναι τα προβιοτικά προϊόντα: Tα τελευταία χρόνια οι εταιρείες γαλακτοκομικών δημιούργησαν τα προβιοτικά προϊόντα, στα οποία πρόσθεσαν (στους ήδη υπάρχοντες «καλούς» μικροοργανισμούς) μεγαλύτερο ποσοστό ζωντανών μικροβίων, ώστε να αυξάνεται η ωφελιμότητά τους.

Tελικά ωφελούν τον οργανισμό;

Έρευνες για τα προβιοτικά γίνονται πολλές τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ακριβώς η δράση τους. Oι επιστήμονες είναι σίγουροι για την ωφελιμότητα των ζωντανών μικροβίων, αλλά δεν γνωρίζουν ποια προβιοτικά στελέχη συμβάλλουν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων και με ποια διαδικασία. Πιστεύεται, πάντως, ότι η λειτουργία των προβιοτικών γίνεται μέσω της βελτίωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό και η κατανάλωσή τους θεωρείται ωφέλιμη. Eνεργούν κατά κύριο λόγο στο παχύ έντερο, ενώ έχουν ευεργετική δράση και σε άλλα σημεία του οργανισμού, πράγμα που σημαίνει ότι τα διάφορα στελέχη δρουν σε διαφορετικά σημεία. Tο είδος των στελεχών, αλλά και ο ακριβής τρόπος δράσης τους, δεν μένει παρά να ανακαλυφθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Πού βοηθάνε τα προβιοτικά

•Mια διατροφή πλούσια σε προβιοτικά ρυθμίζει την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα. Eπιστήμονες, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η λήψη προβιοτικών συμβάλλει στην αποφυγή ιογενών διαρροιών, κυρίως σε παιδιά μικρής ηλικίας. Tαυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνες, σταματούν και τη διάρροια που προκαλείται από τη χορήγηση αντιβιοτικών, η οποία μπορεί να γίνει ακόμα και επικίνδυνη, ιδίως σε παιδιά.

•Tα προβιοτικά φαίνεται να αναστέλλουν τη λειτουργία του ελικοβακτηρίου του πυλωρού,του μικροβίου που ενοχοποιείται βασικά για το έλκος.

•Συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, ενώ έχουν ευεργετική δράση και σε φλεγμονώδεις νόσους του παχέος εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, διαταράσσεται η εντερική μικροχλωρίδα και η κατανάλωση προβιοτικών είναι σημαντική για την επαναφορά της ισορροπίας της.

•H κατανάλωση προβιοτικών θεωρείται ότι συνδέεται με τη μειωμένη δραστικότητα των ενζύμων που μετατρέπουν προκαρκινογόνες ουσίες σε καρκινογόνες. Oι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα αποτελέσματά του δείχνουν ότι τα προβιοτικά επαναφέρουν την ισορροπία στην εντερική μικροχλωρίδα.

•H ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου (ο οποίος είναι πλούσιος σε μικροοργανισμούς) διαταράσσεται κατά τις περιόδους λήψης αντιβίωσης, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να παθαίνουν κολπικές λοιμώξεις. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση προβιοτικών επαναφέρει την ισορροπία στον κόλπο και επομένως

προφυλάσσει από κολπίτιδες, μυκητιάσεις και άλλα γυναικολογικά προβλήματα.

•Yπάρχουν πολύ εμπεριστατωμένες μελέτες, προερχόμενες κυρίως από τη Σουηδία, οι οποίες αποδεικνύουν τα οφέλη των προβιοτικών σχετικά με τις αλλεργίες. Όταν το περιβάλλον είναι απαλλαγμένο από μικρόβια, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εκπαιδεύεται, με αποτέλεσμα την έξαρση των αλλεργιών. Tα προβιοτικά διατηρούν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού ανοσοποιητικού.

•Yπάρχουν ενδείξεις ότι η συχνή κατανάλωση προβιοτικών βοηθάει άτομα με προβλήματα στις αρθρώσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι σχετικές έρευνες είναι περιορισμένες και τα αποτελέσματά τους δεν είναι ακόμα ασφαλή.

•Mελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα στελέχη λακτοβακίλων είναι σε θέση να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης. Aκόμα, όμως, δεν είναι αποσαφηνισμένη η ακριβής δράση τους.

Προσοχή! Ένα προβιοτικό προϊόν, βέβαια, δεν μπορεί να προφυλάξει το άτομο από όλα τα παραπάνω. Aνάλογα με το προβιοτικό στέλεχος που είναι εμπλουτισμένη κάθε τροφή, είναι σε θέση να προσφέρει ορισμένα μόνο οφέλη στον οργανισμό, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ακόμα η ακριβής δράση κάθε στελέχους. Mε άλλα λόγια, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιο προϊόν πρέπει να επιλέξει, για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που υποφέρει από πόνους στις αρθρώσεις του.



Tι είναι τα πρεβιοτικά και τα συμβιωτικά;

 Πρεβιοτικά (prebiotics) ονομάζονται τα συστατικά των τροφίμων (κυρίως ίνες) που προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Aποτελούν, δηλαδή, την «τροφή», ώστε να αναπτυχθούν περισσότερο τα προβιοτικά στελέχη. Στην ελληνική αγορά έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και συμβιωτικές τροφές, οι οποίες περιέχουν ένα συνδυασμό προβιοτικών στελεχών και πρεβιοτικών.



ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΡΙΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΓΙ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ, ΠΧ. ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ, ΔΥΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΛΠ. ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗΣ.
ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΘΕ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΟΦΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ.
ΕΠΙΣΗΣ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ Ή ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ( ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΑΥΤΩΝ, ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΜΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ)

 ΤΑ ΚΕΦΙΡ





ΚΕΦΙΡ ΝΕΡΟΥ (ΑΡΙΣΤΕΡΑ) ΚΑΙ ΚΕΦΙΡ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (ΔΕΞΙΑ)


Α. ΚΕΦΙΡ ΓΑΛΑΚΤΟΣ




ΚΕΦΥΡΙΟ ή ΚΕΦΙΡ (kefir)

Το κεφύριο ή Κεφίρ (kefir) είναι φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν, παραδοσιακό ρόφημα της Ανατολικής Ευρώπης (Καυκάσου, Ρωσίας, κεντρικής Ασίας), από γάλα αιγοπροβάτων, το οποίο έχει υποστεί γαλακτική και αλκοολική ζύμωση με την πρόσθηκη κόκκων κεφυρίου, ειδικών οξυγαλακτικών μικροοργανισμών. Αυτοί οι μικροοργανισμοί έχουν τη μορφή αφυδατωμένων κόκκων μεγέθους μπιζελιού και αποτελούνται από σακχαρομύκητες, candida, γαλακτοβάκιλλους και στρεπτόκοκκους. Από αυτά οι ζύμες διασπούν τη γαλακτόζη σε διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλη, ενώ τα μικρόβια προκαλούν γαλακτική ζύμωση, η οποία προσδίδει στο προϊόν τη γεύση της γιαούρτης.
 
Το κεφύριο παράγεται με γάλα και κόκκους κεφυρίου στη θερμοκρασία των 20-22 βαθμών κελσίου, έχει παχύρευστη υφή και αφρίζει, όπως η μπύρα. Είναι εύγεστο, εύπεπτο και υγιεινό ρόφημα, γνωστό για την ιδιαίτερα υψηλή βιολογική, διαιτητική και θρεπτική αξία. Επιστημονικές μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι χαρίζει μακροζωία.
 

Οι κόκκοι κεφίρ βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού. Το κεφίρ είναι συνεπώς ένα φυσικό προβιωτικό. Το κεφίρ είναι ανώτερο από το γιαούρτι διότι τα βακτηρίδια στο γιαούρτι είναι λιγότερο ισχυρά. Περιέχει ζωντανούς ενεργούς οργανισμούς κανονικής χλωρίδας που βοηθάνε τη πεπτική οδό και ενισχύουν τη πέψη. Τα βακτηρίδια στο γιαούρτι θα διαρκέσουν μερικές ημέρες στην πεπτική οδό και ύστερα πρέπει να συνεχιστεί η τροφοδοσία με γιαούρτι. Το κεφίρ περιέχει περισσότερους οργανισμούς, καθώς η "κανονική χλωρίδα" κεφίρ αποτελείται από ποικίλους μικροοργανισμούς (αντίθετα από το γιαούρτι) που αντιμετωπίζουν τους παθογόνους οργανισμούς που έχουν εισβάλει. Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των τοξικών μικροοργανισμών του παχέως εντέρου (κολοβακτηρίδια, σηψιγόνοι μικροοργανισμοί) και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.

 

Το κεφίρ εμπλουτίζει την πεπτική οδό με καλούς οργανισμούς. Θεωρείται ο φυσικότερος τρόπος να προστεθούν καλά βακτηρίδια στην πεπτική οδό. Οι οργανισμοί αυτοί είναι σαφώς ανώτεροι από οποιεσδήποτε κάψουλες που περιέχουν οργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί μέσω ξήρανσης. Οι οργανισμοί του κεφίρ ενεργοποιούνται και αναπτύσσονται όταν εισαχθούν στο σώμα. Αναπτύσσονται στα γαλακτοκομικά και χρησιμοποιούν τη λακτόζη αφομοιώνοντας μερικώς τις πρωτεΐνες. Είναι ένα προϊόν το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χωνέψουν και τελικώς να ωφεληθούν. Ακόμη και άνθρωποι με ευαισθησίες στο γάλα μπορούν να πιουν κεφίρ. Οι ισχυρές πιέσεις βακτηριδίων οδηγούν σε χώνεψη. Επίσης, οι μύκητες αναπτύσσονται στο νερό καρύδας από νέες καρύδες ή οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν. 

 

Το κεφίρ είναι λοιπόν προϊόν υψηλής βιολογικής και θρεπτικής αξίας, βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών και ρυθμίζει αποτελεσματικά το βάρος του σώματος. Περιέχει βιταμίνη Α, Β1, Β2, C και τρώγοντας μόνο 0,45 λιτ. την ημέρα, καλύπτει την ημερήσια δόση των βιταμινών Β1 και Β2. Σύμφωνα με έρευνες το κεφίρ έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες όπως:
--Βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία.
--Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, χρόνιες εντερίτιδες, ασθένειες νεφρών και συκωτιού
--Έχει διουρητικές ιδιότητες.
--Υποβοηθά την ανάρρωση από διάφορες αρρώστιες και γενικά επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
--Είναι ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με πολύ χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες (γύρω στις 50 προσδίδει το κάθε προϊόν).
--Αποτελεί ιδανικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ.
--Με συχνή χρήση υποβοηθά την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.
--Είναι εξαιρετική τροφή για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για την Τρίτη ηλικία και για τα άτομα με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.
--Βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού οικοσυστήματος μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Το κεφίρ είναι πολύ νόστιμο και μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή με μέλι, με φρούτα και δημητριακά. Καλύτερα να καταναλώνεται το βράδυ.

Γράφει ο Κάζης Αβραάμ (05-07-09), Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

(Πηγή: www.mednutrition.gr)
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ (ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ):
 
 
Κεφίρ...το θαυματουργό

(αρχείο της ομάδας ΚΟΜΠΟΥΧΑ(kombucha)+ΚΕΦΙΡ(kefir) (Αρχεία)


Όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή, το ξέρουν καλά. Ήρθε η ώρα να το 'ανακαλύψουν' και να γνωρίσουν τις ευεργετικές επιδράσεις του και οι υπόλοιποι. Το 'θαυματουργό' ποτό, το μυστικό της μακροζωίας των Καυκάσιων, το φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν που γεννήθηκε στα βουνά του Καυκάσου αιώνες πριν και έκτοτε καταναλώνεται συστηματικά από ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης. Αν αναλογιστεί κανείς τα πλούσια οφέλη και τις πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί εύκολα να καταλάβει το λόγο.

Τι είναι το κεφίρ;

Το κεφίρ παράγεται από οποιοδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει σαν κουνουπίδι. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, ανάλογα με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, το ρόφημα θα αποκτήσει διαφορετικές οργανοληπτικές και θρεπτικές ιδιότητες, αλλά και διαφορετικό χρώμα, οσμή και γεύση.

Είναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου, λόγω του γάλακτος που περιέχει, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως την πυριδοξίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Β12. Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό μας. Αν και βασίζεται στο γάλα, ωστόσο είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή περιέχει ελάχιστες ποσότητες λακτόζης, ενώ ένα μέρος της λακτόζης του γάλακτος πέπτεται από τα βακτήρια και τις ζύμες του κεφίρ στο έντερο. Εκτός από το ρόφημα όμως, υπάρχει και το συμπυκνωμένο κεφίρ, αντί επιδορπίου, που περιέχει βακτήρια με πολύ σημαντική προβιοτική δράση.

Παρόλα αυτά, το συμπυκνωμένο κεφίρ αλλά και το ρόφημα δεν αντικαθιστούν το παραδοσιακό γιαούρτι ούτε το γάλα, αντίστοιχα, μπορούν όμως όσοι επιθυμούν να αντικαταστήσουν με αυτό τη μία από τις τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων που συστήνεται να καταναλώνονται καθημερινά.

Ευεργετικές ιδιότητες

Το κεφίρ, που συνιστά μία πλήρως ισορροπημένη τροφή, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια και ζύμες, συμβάλλοντας στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχει διαπιστωθεί ότι η συστηματική χρήση του έχει την ιδιότητα να επιδρά σε ολόκληρο το σώμα, συμβάλλοντας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Παράλληλα, ενισχύει την πέψη και προωθεί την ομαλή λειτουργία των εντέρων, δημιουργώντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα. Συνιστάται ιδιαίτερα σε παιδιά, διότι προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία τους, σε εγκύους για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας ή σε γυναίκες που θηλάζουν λόγω του ασβεστίου που περιέχει, καθώς και σε ηλικιωμένους, διότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση των έντονων διαρροιών ή δυσκοιλιοτήτων που συνήθως παρουσιάζουν.

Τι έχουν δείξει οι έρευνες
Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των κολοβακτηριδίων αλλά και γενικά των τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.
Έχει διουρητικές ιδιότητες.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Οι βακτηριοσύνες που παράγονται από τη δράση των βακτηρίων του κεφίρ έχουν φυσική αντιβιοτική δράση.
Τα αμινοξέα του βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.
Θεωρείται ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με λίγα λιπαρά και θερμίδες (διαθέτει όσες σχεδόν και ένα ποτήρι γάλα – ανάλογα βέβαια με τον τύπο γάλακτος που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του).
Συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Πηγές: www.nutrimed.gr

www.iatronet.gr/article.asp?art_id=7022
 
 
 
Β. ΚΕΦΙΡ ΝΕΡΟΥ


Το κεφίρ φρούτων ή κεφίρ νερού είναι μια συμβιοτική αποικία 40 περίπου ειδών βακτηρίων και μυκήτων. Η συμβίωση δίνει τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού και διαιώνισης της αποικίας.
 
 
Το ποτό που προκύπτει είναι άριστο προβιοτικό με διακριτική ευχάριστη γεύση.
 
  
 
 Είναι ελαφρώς αφρώδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για σπιτικά αναψυκτικά με χυμούς φρούτων.
 
 


ΚΕΦΙΡ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΑ

Πληροφορίες από: https://www.facebook.com/#!/groups/kombucha.kefir/doc/576385739053910/
ενώ στην ομάδα υπάρχουν και πληροφορίες για διάφορες
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΙΡ ΝΕΡΟΥ
που κάνουν την υπόθεση πιο ενδιαφέρουσα


 Γ. ΚΟΜΠΟΥΧΑ




 Κομπούχα, το ζωντανό τσάι!


Απόσπασμα αρχείου από την ομάδα ΚΟΜΠΟΥΧΑ(kombucha)+ΚΕΦΙΡ(kefir) (Αρχεία)

(ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ: ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΑΪΤ Η ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΠΟΥΧΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΑΚΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΕΩΣ 3 ΠΟΤΗΡΙΑ. ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ, ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΤΟ ΡΟΦΗΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΔΟΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ, ΕΝΩ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ Ή ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗ)

Κομπούχα, το ζωντανό τσάι!

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΦΟΥΝΤΑ

 
Ενδεχομένως να την ξέρετε και ως «τσάι της Μαντζουρίας». Όσοι τη χρησιμοποιούν της αποδίδουν τόσες ιδιότητες που θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να απαριθμηθούν. Στην πραγματικότητα, οι «θαυματουργές» ιδιότητες της κομπούχα έφτασαν στο δυτικό κόσμο από την Ανατολή και διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα μέσω της εμπειρικής χρήσης, καθώς δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί επιστημονικές έρευνες που να τις επιβεβαιώνουν.



Τι είναι η κομπούχα

Πρόκειται για ένα ζυμομύκητα που αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια «μαγιάς» (που συνήθως είναι υγρό από προηγούμενη ζύμωση ή, αν δεν υπάρχει, αποσταγμένο ξίδι). Μέσω της ζύμωσης του μύκητα απελευθερώνονται πολλές θρεπτικές ουσίες, μεταξύ των οποίων, προβιοτικά στοιχεία που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εξισορρόπηση της λειτουργίας του ήπατος. Πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό όσων πάσχουν από ασθένειες του ανοσοποιητικού, μια άποψη ωστόσο που δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, καθώς δεν έχουν ακόμα διεξαχθεί σχετικές έρευνες.



Τι μας προσφέρει

Η κομπούχα -και κάποιες άλλες τροφές, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ- περιέχει βακτηρίδια με μεγάλη θρεπτική αξία για τον οργανισμό, καθώς και ένζυμα, οργανικά οξέα και βιταμίνες. Από βιταμίνες, περιέχει όλες του συμπλέγματος Β και σε μεγαλύτερες ποσότητες τις Β1, Β2, Β6 και Β12, που τονώνουν τον οργανισμό, συμβάλλουν στο μετασχηματισμό των λιπών και των πρωτεϊνών και παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Περιέχει ακόμα και βιταμίνη C, που είναι γνωστή για την αποτοξινωτική της δράση και τα οφέλη της στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, είναι πλούσια σε οργανικά οξέα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το γαλακτικό οξύ, που ρυθμίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, το οξικό οξύ, που θεωρείται αντισηπτικό και αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, το γλυκουρονικό οξύ, που έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες, το βουτυρικό οξύ, που προστατεύει τα τοιχώματα των εντέρων, τα αμινοξέα, που είναι δομικά συστατικά των πρωτεϊνών και από τα οποία παράγονται ζωτικής σημασίας ένζυμα και άλλα, εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό μας, οργανικά οξέα.



Προϋποθέσεις για να τη δοκιμάσετε

Καλό είναι σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε κομπούχα, ιδιαίτερα αν πάσχετε ή υποπτεύεστε ότι πάσχετε από κάποια ασθένεια. Χυμό κομπούχα δεν πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά κάτω των 4 ετών και οι γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού.



Πού θα την αναζητήσετε

Δεν είναι πολύ εύκολο να βρείτε μύκητα κομπούχα στο εμπόριο. Κάποια μεγάλα και εξοπλισμένα καταστήματα βιολογικών ειδών φέρνουν κατά καιρούς και ενδεχομένως μπορείτε να τον παραγγείλετε. Ένας άλλος τρόπος είναι να τον παραγγείλετε μέσω του Διαδικτύου. Το καλύτερο από όλα, βέβαια, είναι να σας τον χαρίσει κάποιος φίλος. Πάντως, θα βρείτε στα βιολογικά προϊόντα έτοιμο ρόφημα κομπούχα, σε περίπτωση που δεν βρίσκετε το μύκητα ή δεν έχετε χρόνο να το παρασκευάσετε μόνοι σας.



Πώς θα την καταναλώσετε

Ξεκινήστε πίνοντας μισό ποτήρι νερού χυμό κομπούχα την ημέρα. Καλύτερη ώρα για να πιείτε το ρόφημα κομπούχα είναι το πρωί. Μετά από μία εβδομάδα, προσθέστε μισό ακόμη ποτήρι νωρίς το βράδυ. Αυξήστε σταδιακά τη δοσολογία, μέχρι να φτάσετε στα 3 ποτήρια ημερησίως. Η αποτοξινωτική δράση του ροφήματος μπορεί να σας προκαλέσει αρχικά κάποιες παρενέργειες (όπως διάρροια). Σε αυτή την περίπτωση, επιτρέψτε στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, μειώνοντας προσωρινά τη δόση. Κομπούχα μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε και για την παρασκευή διάφορων καλλυντικών συνταγών.



Πού επιδρά

Από τη βιβλιογραφία που αναφέρεται στην κομπούχα και μέσα από τις σχετικές σελίδες του Διαδικτύου (αριθμούν μερικές χιλιάδες) προκύπτουν μια σειρά από ιδιότητες τις οποίες σε μεγάλο βαθμό θα σας επιβεβαιώσουν όσοι γνωστοί και φίλοι τη χρησιμοποιούν.

• Αποτοξινώνει τον οργανισμό και συμβάλλει στην απομάκρυνση των επιβλαβών βαρέων μετάλλων.

• Ρυθμίζει και εξισορροπεί τη λειτουργία του ήπατος.

• Ρυθμίζει το μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους.

• Βοηθά την πέψη, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα.

• Αμβλύνει τα συμπτώματα του εκζέματος και του άσθματος.

• Βελτιώνει την όψη του δέρματος και των μαλλιών.

• Βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

• Λειτουργεί γενικά ως θαυμάσιο τονωτικό του οργανισμού.

...

Αρχική πηγή: http://www.vita.gr/html/ent/687/ent.4687.asp
 
 
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
 

 
Κομπούχα, ένα θαυματουργό ποτό απο την Άπω Ανατολή!



Η κομπούχα ή kombucha είναι ένα πεντανόστημο δυναμωτικό ποτό, το οποίο θεραπεύει πολλές αρρώστιες επειδή αποτοξινώνει τον οργανισμό και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Η κομπούχα δεν είναι ακριβώς ένας μύκητας και δεν ανήκει στην κατηγορία των μανιταριών. Κυρίως θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια συμβίωση βακτηριδίων και μαγιάς σε μια καλλιέργεια που αποτελείται απο κυτταρίνη, ενώ το θρεπτικό διάλυμα στο οποίο αναπτύσσεται είναι τσάι με ζάχαρη.

Οι παραδόσεις της Ανατολής λένε ότι προήλθε απο την θάλασσα. Η παλιότερη αναφορά χρονολογείται απο την εποχή της δυναστείας Τσιν της Κινέζικης αυτοκρατορίας, το 221 π.Χ. Την εποχή εκείνη η Κομπούχα ήταν γνωστή σαν «Θεϊκό Tsche»

Η κομπούχα είναι μια πολύ θρεπτική τροφή. Περιέχει Γλυκουρονικό οξύ, γαλακτικό οξύ, οξικό οξύ, ουσνικό οξύ, κιτρικό οξύ, οξαλικό οξύ, γλυκονικό οξύ, βουτυρικό οξύ, φιλικό οξύ, νουκλεϊκά οξέα, όπως RNAκαι το DNA, περιέχει όλη τη σειρά των βιταμινών Β και ιδιαίτερα B1, B2, B3, B6 και B12, βιταμίνη C.
(Ακολουθούν οδηγίες παρασκευής, τις οποίες παραλείπουμε)
...
Δοσολογία

Η συνιστώμενη δόση για ενήλικες είναι 1 ποτηράκι του κρασιού ημερησίως (150 ml). Αρχικά ξεκινάτε να πίνετε 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού (πριν το πρωινό και μετά από γεύματα) και συνεχώς αυξάνετε την ποσότητα μέχρι να φτάσετε τη συνιστώμενη.

Δεν πίνουμε συνέχεια για πολύ καιρό γιατί μπορεί να μας πειράξει. Όλα αν γίνονται με μέτρο βοηθάνε πολύ, αλλα οι καταχρήσεις όχι.

Οι έγκυες και οι θυλάζουσες μητέρες είναι καλύτερα να μην πιουν κομπούχα γιατί θα επιβαρύνει την λειτουργία της πέψης .

*Ζάχαρη είναι απαραίτητη

Η ζάχαρη ειναι απαραίτητη για την λειτουργία του μεταβολισμού της κομπούχας, όπως το άζωτο και τα ιχνοστοιχεία που παίρνει από το τσάι. Η ζαχαρη διασπάται και μετατρέπετε σε οργανικά οξέα, βιταμίνες, ένζυμα και διοξείδιο του άνθρακα. Συμμετέχει και στην αναπαραγωγή της κομπούχας. Μετά την ολοκλήρωση της κομπούχας όλη η ποσότητα έχει μετατραπεί και ο οργανισμός μας δεν επιβαρύνετε από αυτήν.

Το είδος που χρησιμοποιούμε είναι η άσπρη ζάχαρη γιατί πειράματα που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι με την άσπρη η κομπούχα έχει περισσότερα συστατικά και σε μεγαλύτερες τιμές. Με την μαύρη ζάχαρη ή το μέλι η κομπούχα είναι πιο φτωχιά, παράγει σκοτεινό ποτό, και δεν έχει τόσο ωραία γεύση. Και μετά από λίγο καιρό η κομπούχα μπορεί να χαλάσει γιατί η καινούρια καλλιέργεια που δημιουργείται δεν είναι καλή.

Βιβλιογραφία

Κομπούχα - Alick & Mari Bartholomew

Κομπούχα - Frank, Gunther W.

Αναρτήθηκε από Maria's handmade

http://fysikaproionta.blogspot.com/2008/07/blog-post.html
 

Τι είναι το τσάι kombucha;

(Προηγείται κείμενο με πληροφορίες που ήδη δώσαμε)

...
 
 
Οι υποτιθέμενες βελτιώσεις της

Συχνά αναφέρεται ως πηγή της τονωτικό για τη νεολαία, τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν: επαναφέρει το χρώμα των μαλλιών, πυκνώνει τα μαλλιά, διαλύει πέτρες στη χολή, αυξάνει την ενέργεια, επιταχύνει τη θεραπεία, μειώνει τη χοληστερόλη, μειώνει την αρτηριακή πίεση, εξαλείφει τις ρυτίδες, βελτιώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ενισχύει τους μυς ποδιών, ελαττώνει το άγχος, τα επίπεδα γλυκόζης, προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα και βελτιώνει την πέψη.
 
Περισσότερα οφέλη

Ορισμένοι ασθενείς που πάσχουν από τις ακόλουθες νόσους και παθήσεις ανέφεραν ανακούφιση: AIDS, του καρκίνου, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης διαταραχές, δυσκοιλιότητα, ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, βρογχίτιδα, καταρράκτη, αϋπνία, η παχυσαρκία, balding, ο διαβήτης, ανορεξία, Epstein-Barr , αιμορροΐδες, διάρροια, κακοήθης αναιμία, πόνος στην πλάτη, ιδρωμένος πόδια και χρόνιους πονοκεφάλους. Δόσεις

Kombucha τσάι συνιστάται να έπιναν δύο ή τρεις φορές την ημέρα σε 4-ουγκιά (ΟΖ) μερίδες. Όπως με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, πάρα πολύ τίποτα δεν είναι ποτέ καλό. Υπερβολικές ποσότητες μπορεί να είναι επιβλαβής και επικίνδυνη την πάροδο του χρόνου. Kombucha τσάι μπορεί να αγοραστεί έτοιμο για πόση, ως ρόφημα ή ακόμα και ως starter kit για να αυξηθεί στο σπίτι. Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι αλλεργικές αντιδράσεις, ίκτερο, ναυτία, έμετος και μολυβδίαση (όταν παρασκευάζεται σε πήλινο δοχείο με μόλυβδο). Ένας μόνο θάνατος έχει τεκμηριωθεί απο κατανάλωση τσαγιού σε δοχείο με μόλυβδο.

Δεν έχουν καμία ανθρώπινες δοκιμές για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του kombucha τσάι, λίγες μόνο εργαστήριο και μελέτες σε ζώα. Έχει υπάρξει αρκετές προειδοποιητικές αναφορές. Όπως και με οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, πρέπει να λαμβάνεται με μέτρο.



Read more: What Is Kombucha Tea? | eHow.com http://www.ehow.com/facts_4869543_what-kombucha-tea.html#ixzz1dzrH0SDM


Πηγή αναδημοσίευσης:
αρχείο της ομάδας ΚΟΜΠΟΥΧΑ(kombucha)+ΚΕΦΙΡ(kefir) (Αρχεία)
 
 
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΥΤΑ
ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΑΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ.
ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΠΑΥΘΕΙΤΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΥΤΑ ΘΑ ΘΕΡΑΠΕΥΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
 
ΕΦ' ΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΗΤΗΜΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ, ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΝΑ ΤΑ ΞΕΚΙΝΑΤΕ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΝΑ ΤΑ ΑΥΞΑΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΝΤΟΝΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, ΕΝΩ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ, ΩΣΤΕ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ.
 
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ Ή ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΜΑΔΑ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΣΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΠΕΡΙ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΥΤΑ.
 
ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΣΑΣ ΓΙΑΤΡΟ ΤΙ ΡΟΦΗΜΑ ΠΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΑΛΑ ΣΤΟ ΚΕΦΙΡ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΦΡΟΥΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΕΦΙΡ ΝΕΡΟΥ, ΤΗΝ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΠΟΥΧΑ ΚΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
 
ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΥΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΟΜΠΟΥΧΑ(kombucha)+ΚΕΦΙΡ(kefir) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΟΥΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΥΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου