ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ

 
Συχνά στα παραδοσιακά ζευγάρια κυριαρχεί η ιδέα ότι ο άντρας φέρνει το ψωμί στην οικογένεια και η γυναίκα μεγαλώνει τα παιδιά.
Δεν είναι αυτή η γνώμη όμως της ορθόδοξης παράδοσης, που θέλει και τον πατέρα να είναι ενεργός στην παιδαγωγία των παιδιών του και στην συμπαράσταση στην σύζυγό του.
Η ορθόδοξη πνευματικότητα επίσης δεν θέλει τον άνθρωπο να σώζεται μόνος του, κλεισμένος στον ευατό του και να μην συμπάσχει με αυτό που συμβαίνει γύρω του.
Έτσι, η σωστή πνευματική τοποθέτηση στην οικογένεια απαιτεί πρώτα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, όποια αντιστοιχεί στον καθένα, στην συνέχεια να αλληλοβοηθιώμαστε σηκώνοντας ο ένας τα βάρη του άλλου ("αλλήλων τα βάρη βαστάζετε") και ύστερα να επιδοθεί ο καθένας στην ατομική πνευματική του άσκηση.
Άνθρωπος που αγνοεί τον κόπο και τα βάσανα των γύρω του και θέλει να "ησυχάσει", κυριολεκτικά και μεταφορικά, κλεισμένος στην ησυχία του εαυτού του, δεν σώζεται. Αντίθετα, βρίσκει μπροστά του διαρκώς εμπόδια και γεμίζει ψυχολογικά προβλήματα από τον εγωιστικό, κλειστό ατομικισμό του.
 
Γι' αυτό παραθέτουμε πιο κάτω τα λόγια του γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη, που βάζει τα πράγματα στην θέση τους.

Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης: Για σας τους παντρεμένους κομποσχοίνια και μετάνοιες είναι τα παιδιά σας

Ήταν κάποιο ανδρόγυνο ευλαβές και είχαν εννιά παιδιά. Ο σύζυγος ήταν πάρα πολύ ευλαβής και ολίγον τι ζηλωτής στα πνευματικά.
Κατά γράμμα ήθελε να τα κάνει όλα σαν καλόγερος. Η γυναίκα παραπονιόταν στο Γέροντα ότι κουράζεται και θέλει βοήθεια. Όταν ερχόταν στη Μονή το βράδυ μόνη της η σύζυγος με τα παιδιά κλαίγανε, φώναζαν αυτά, έκλαιγε και αυτή γιατί κουραζόταν...
Αυτός πήγαινε σ’ ενα παρεκκλήσι των Αγίων Aναργύρων έκανε μετάνοιες, κομποσχοίνι και αγρυπνούσε.
Η σύζυγος παραπονιόταν και έκλαιγε στον Γέροντα και είχε δίκιο.
Την άλλη μέρα ο Γέροντας μόλις τους είδε στην αυλή μαζί κατάλαβε ότι κάτι συμβαίνει και ότι είχαν έλθει σε καυγά μεταξύ τους.
Ο Γέροντας μιλάει με γλυκά λόγια και διάκριση για να παρηγορήσει την πονεμένη μητέρα και κουρασμένη και διακριτικά με το χαμόγελο λέει στον πατέρα: «Σε χάρηκα, απόψε. Έψαλλες όλη τη νύκτα και προσευχόσουν. Καλά έκανες! Αλλά θα είχε μεγαλύτερη ευλογία και μισθό, αν καθόσουν μισή ώρα και όχι τρεις ώρες και ήσουν κοντά στη γυναίκα και τη βοηθούσες για τα παιδιά να φάνε και να κοιμηθούν.
Γιατί για σας τους παντρεμένους κομποσχοίνια και μετάνοιες είναι τα παιδιά σας. Όταν μεγαλώσουν θάχετε καιρό να κάνετε… «αδελφός υπό αδελφού βοηθούμενος». Να γίνεται πάντα κάτι εν κοινή συναινέσει.

πηγή:imverias
Πηγή: Ι.Ν. Αγίων Χαραλάμπους & Αντωνίου Κρύα Ιτεών Πατρών: Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης: Για σας τους παντρεμένους κομποσχοίνια και μετάνοιες είναι τα παιδιά σας http://agiosharalabos.blogspot.com/2013/09/blog-post_9139.html#ixzz2mHzQVdGT

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου