ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ: ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΠΛΟ ΒΟΣΚΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


 
Του αγίου Σπυρίδωνα σήμερα, και αξίζει να θυμηθούμε ένα μοναδικό θαύμα που ο ταπεινός άγιος, επίσκοπος μεν, αγράμματος δε σε ανώτερη μόρφωση - ως πρώην βοσκός - επιτέλεσε με την χάρη του Θεού και έγινε σάλος στην Α΄  Οικουμενική Σύνοδο εναντίον του Αρείου.
 
Εδώ να πούμε ότι τα θαύματα δεν τα κάνουν οι άνθρωποι αλλά ο Θεός ο οποίος ενεργεί μέσω των ανθρώπων, των διαλεχτών όμως ανθρώπων οι οποίοι Τον αγάπησαν περισσότερο και από την ζωή τους.
 
Στην ιστορία του αγίου Σπυρίδωνα, θα δούμε ότι ακόμα και  όταν το θαύμα γίνεται μπροστά στα μάτια μας, κάποιοι πιστεύουν και κάποιοι όχι. Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτό.
 
Για να δούμε τι συνέβη στην Α' Οικουμενική Σύνοδο, με απλά λόγια:
 

Η Α' Οικουμενική Σύνοδος συγκλήθηκε για να συζητηθεί και καταπολεμηθεί η αίρεση  του Αρείου, ο οποίος δεν ήταν ένας φιλόσοφος άλλα ιερατικό πρόσωπο του Χριστιανισμού.
Παρ' όλα αυτά, θεώρησε ότι εκείνος εξηγούσε καλύτερα τα δογματικά και ότι μέχρι τότε είχε γίνει λάθος εξήγηση περί της θείας φύσεως του Χριστού, τον οποίο θεωρούσε απλό δημιούργημα του Θεού, όπως δηλαδή ήταν και ο Άνθρωπος και όχι Θεό.
 
Ο Άρειος είχε με το μέρος του πολλούς Επισκόπους αλλά και Φιλοσόφους και δεινούς ρήτορες, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Ευλόγιος, ανίκητος στον λόγο και την ευστροφία.
 
Η αντίθετη πλευρά είχε επίσης πολλούς Επισκόπους και κληρικούς, οι περισσότεροι με σπουδαία μόρφωση, ώστε ο αντίλογος στις αιρετικές θεωρίες να είναι ισάξιος.
Εκεί βρίσκονταν και οι άγιοι Νικόλαος και Αλέξανδρος, ο Μέγας Αθανάσιος και ο απλός και ταπεινός άγιος Σπυρίδωνας, αμόρφωτος - σε αντίθεση με τους άλλους - γιατί ο Θεός τον ανέδειξε Επίσκοπο από βοσκός που ήταν.
 
Οι οπαδοί του Αρείου είχαν ισχυρά επιχειρήματα.
Στον λόγο μάλιστα του Έλληνα φιλοσόφου και δεινού ρήτορα Ευλόγιου, το ακροατήριο έμεινε σιωπηλό. Δεν υπήρχαν επιχειρήματα εναντίον.
 
Και τότε, όταν ο ανθρώπινος νους και λόγος δεν επαρκούσε πλέον για να μπουν τα πράγματα στην θέση τους, μίλησε ο ίδιος ο Θεός με ένα θαύμα.
 
Παρακινήθηκε μέσα του ο απλός Σπυρίδωνας, επίσκοπος Τριμυθούντος, να ζητήσει τον λόγο.
Έντρομοι οι υπόλοιποι επίσκοποι αναλογίστηκαν πόσο εύκολα μπορεί να νικήσει τον απλό και αμόρφωτο Σπυρίδωνα ο κάθε μορφωμένος ρήτορας του Αρείου.
 
Ο Σπυρίδωνας απευθύνθηκε στον Ευλόγιο και εξηγώντας του την δογματική θεωρία της τριαδικότητας, κατά την οποία ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα είναι τρία πρόσωπα αλλά μία θεότητα,   πήρε ένα κεραμίδι, το έσφιξε στα χέρια του και είπε:



— «Εις το όνομα του Πατρός».

Κι έσφιξε το κεραμίδι. Οι πατέρες που παρακολουθούν τη σκηνή, συγκλονίζονται κυριολεκτικά. Γιατί με τις λέξεις του αγίου, η φωτιά με την οποία ψήθηκε το κεραμίδι ανέβηκε πάνω.

- «Και του Υιού»,

Πρόσθεσε. Τότε το νερό με το οποίο ζυμώθηκε το ξερό κεραμίδι, έτρεξε κάτω.

— «Και του Αγίου Πνεύματος».

Συμπλήρωσε ο πρακτικός και θεοφώτιστος διδάσκαλος. Το χώμα έμεινε στο χέρι του.

- Αδελφοί και πατέρες μου, συνέχισε ο θαυματουργός• όπως το κεραμίδι αποτελεί ένα πράγμα μιας ουσίας και μιας φύσεως, αλλά είναι τρισύνθετο - φωτιά, νερό, χώμα — έτσι κι ο Άγιος Θεός. Αν και δεν πρέπει να παρομοιάσουμε την Άκτιστο και Υπερούσια αυτή Φύση με κτιστό και φθαρτό δημιούργημα, εν τούτοις για να κάνουμε τα ακατάληπτα καταληπτά, - ας μας συγχωρήσει το άπειρο έλεος Του - λέμε και τονίζουμε:

- Ο Θεός είναι ένας κατά την ουσία και τη φύση. Αλλά κατά τα πρόσωπα ή τις υποστάσεις είναι Τριαδικός: Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα."
Όλοι έμειναν άναυδοι, ενώ ο Ευλόγιος, κατάπληκτος, αναγνώρισε το θαύμα και είπε:

 -Τα λόγια σου με έπεισαν, άγιε γέροντα, και το θαύμα με εβεβαίωσε, ότι έχεις δίκαιο. Πιστεύω τώρα. Πιστεύω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Υιός του Θεού, Θεός αληθινός κι Αυτός, ομοούσιος με τον Πατέρα.

Δάκρυα χαράς έτρεξαν από τα μάτια όλων και πρώτα-πρώτα από τα μάτια του φιλοσόφου, που έσπευσε να δεχθεί το βάπτισμα και να γίνει χριστιανός.

Ο Ευλόγιος, αν και φιλόσοφος, παραδέχτηκε το θαύμα. Άλλοι οπαδοί του Αρείου όμως όχι.
Παρά το θαύμα, το οποίο δεν μπορούσαν να συντρίψουν με λόγια, συνέχισαν να πιστεύουν στις αιρετικές δοξασίες τους.


ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ:
 

 Η Αλήθεια είναι εδώ. Εδώ που ψάχνουμε. Και συχνά δεν προσεγγίζεται με την ανθρώπινη λογική αλλά με θαύμα. Δυστυχώς, ακόμα και στο θαύμα που μπορεί να γίνει μπροστά στα μάτια μας η λογική μας κάτι θα βρει να πει εναντίον, ώστε και αυτό το θαύμα να το κάνει να περάσει απαρατήρητο, είτε σαν δήθεν φαντασίωση, είτε σαν φτιαχτό κλπ.

Τελικά, την αλήθεια που ο καθένας αναζητά, αυτήν θα βρει. Αν ψάχνουμε καθαρά, την καθαρή Αλήθεια θα συναντήσουμε. Αν έχουμε ιδιοτέλεια, κάποια άλλη, ιδιοτελή αλήθεια θα βρούμε.

Οι προϋποθέσεις για να αναγνωρίσουμε την αντικειμενική Αλήθεια από την υποκειμενική είναι ο εαυτός μας: καθαρός νους και καθαρή καρδιά εύκολα αναγνωρίζουν το σφάλμα.
Η δυσκολία έγκειται στο να αποκτήσουμε αυτή την καθαρότητα που έχουν μόνο τα μικρά παιδιά και τα ταπεινά πνεύματα.
Περιληπτικές πληροφορίες για την ζωή και το θαύμα του αγίου θα βρείτε εδώ: http://1dim-kerkyr.ker.sch.gr/ergasiaE/agios_spyridon.htm (Σημείωση για την ανάρτηση στον συγκεκριμένο σύνδεσμο: ο Άρειος δεν ζήτησε συγνώμη, αλλά ο Ευλόγιος)

Περισσότερες λεπτομέρειες και παραστατική παρουσίαση του θαύματος του αγίου Σπυρίδωνα, στον σύνδεσμο http://www.pentapostagma.gr/2011/12/blog-post_4564.html#ixzz2EomdtZuL



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου