ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΚΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ


 
Τον Καραγκιόζη συχνά τον θεωρούμε σαν κάτι δεδομένο εδώ στην Ελλάδα και κάποιοι τον βλέπουν και σαν θέαμα ξεπερασμένο.
 
Η πιο εντυπωσιακή συνάντησή μου με τον Καραγκιόζη όμως, η οποία μας δείχνει πόσο διαχρονικός αλλά και παγκόσμιος είναι ο παραδοσιακός αυτός χαρακτήρας του θεάτρου σκιών, έγινε όταν συναντήσαμε στο διαδίκτυο το παρακάτω βίντεο που θα δείτε αμέσως μετά. 
 
Η παράσταση που θα δείτε πραγματοποιήθηκε από μαθητές σχολείου της Μελβούρνης στα πλαίσια του "Φεστιβάλ Ελληνικού Μαθητικού Κινηματογράφου Αυστραλίας 2011". Βλέποντας ένα τρίλεπτο από αυτήν γίνεται αντιληπτό, πιστεύω, του πόσο μεγάλη αναγκαιότητα είναι για όλον τον Ελληνισμό η συνέχεια της παράδοσης του Καραγκιόζη, με πιο προσεγμένο ίσως τρόπο και λεξιλόγιο από αυτό που βλέπουμε και ακούμε συχνά σε υπαίθριες παραστάσεις. 
ΤΑΙΝΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ "NORTHCOTE HIGH SCHOOL" / ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ "ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ 2011" ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ «ΓΥΜΝΑΣΙΟ (YEARS 7-9)»
 
 
ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΧΑΡΤΟΚΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ:
 
Η μεγάλη αγάπη των παιδιών για τον Καραγκιόζη και η γλυκιά προσπάθειά τους να φτιάξουν έναν αυτοσχέδιο θίασο με έκανε να ασχοληθώ λίγο παραπάνω με έρευνα στο διαδίκτυο, ώσπου έπεσα, σχεδόν αμέσως, στο ωραιότατο ιστολόγιο του ΛΑΪΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ "ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ", του οποίου οι φιγούρες, το υλικό χαρτοκοπτικής που παρέχει και όλη του η δουλειά είναι εντυπωσιακή.
 
 

 

Η κάθε σελίδα αυτού του ιστολογίου είναι ξεχωριστή . Εκεί μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία του Καραγκιόζη, να δείτε τις πολύχρωμες φιγούρες, να τις βρείτε σε χαρτοκοπτική μαζί με τις ανάλογες οδηγίες για την δημιουργία του αυτοσχέδιου θιάσου σας και επιπλέον να πάρετε μία εικόνα του θεάτρου σκιών "ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ" ώστε να μπορέσετε να επικοινωνήσετε και να παρακολουθήσετε κάποτε και κάποια παράστασή του.

http://karagkiozisgd.blogspot.gr/p/blog-page_11.html

Και, για να πάρετε μία μικρή ιδέα από το τι θα δείτε εκεί μέσα, ακολουθούν ορισμένες φιγούρες. Θα τις βρείτε εύκολα μαζί με την χαρτοκοπτική τους κάνοντας κλικ στην ετικέτα ΧΑΡΤΟΚΟΠΤΙΚΗ του ιστολογίου

2 σχόλια:

ο παρατηρητης είπε...

ωραια αναρτηση μπραβο
αν θες παρε την καλλιτεχνικη σου διαθεση και ελα στο μπλογκ μου να μου πεις την αποψη σου για οσα κανω

Eleni Di. είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο, Παρατηρητή. Μπήκα στο μπλογκ σου και αυτό που είδα είναι ότι έχεις πολύ μεράκι και κέφι για δημιουργία. Θα ξαναπεράσω για να κοιτάξω λεπτομερέστερα τις δημιουργίες σου. Καλή συνέχεια στις σπουδές σου και στις δημιουργίες σου. Είναι και τα δύο απαραίτητα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου