ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΟΖΥΜΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΟ

Πρόσφορο από προζύμι και όχι με μαγιά.

Μεγάλη διαφορά το ένα με το άλλο.

Το προζύμι κάνει το πρόσφορο, αλλά και το ψωμί γενικά, πιο γλυκό, πιο νόστιμο.
Η σφραγίδα φαίνεται έντονα, το σχήμα του κρατάει και δεν τρίβεται όταν ο ιερέας το κόβει στην προσκομιδή.
Ευκαιρία τώρα να ανανεώσουμε το προζύμι μας με τον βασιλικό του Σταυρού.
Πώς;
Οδηγίες μας δίνει το ωραιότατο Πατρινό ιστολόγιο του Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ - ΚΡΥΑ ΙΤΕΩΝ στην ανάρτηση ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ:


Αρκετές νοικοκυρές πιστές ακόμη στις παραδόσεις μας,ζυμώνουν στο σπίτι τους και συνεχίζουν να συντηρούν ένα ευλογημένο έθιμο. Αυτό γίνεται δύο φορές το χρόνο, στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 14Σεπτεμβρίου και την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή της Σταυροπροσκυνήσεως.


Ποιο είναι αυτό; Η παρασκευή νέου προζυμιού.

Πώς γίνεται αυτή;

Οι νοικοκυρές παίρνουν ένα κλαδί βασιλικό από τα χέρια του ιερέα. Σ’ ένα δοχείο βάζουν λίγο χλιαρό νερό. Μετά ρίχνουν μόνο αλεύρι και ανακατεύουν μέχρι να γίνει πηκτός χυλός και από πάνω βάζουν σε σχήμα σταυρού το ευλογημένο κλαδί του βασιλικού. Άλλες νοικοκυρές συνηθίζουν να βράζουν τον βασιλικό και αυτό το χλιαρό νερό να το χρησιμοποιούν στην παρασκευή του χυλού.Τυλίγουν το δοχείο με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουν μερικές ώρες «να γίνει». Το θαυμαστό είναι ότι το προζύμι γίνεται χωρίς την προσθήκη ενζύμου-μαγιάς,δηλαδή με την ενέργεια της χάριτος του Τιμίου Σταυρού.

ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ: Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται 3 φορές, για να "έρθει" καλά το προζύμι. Κάθε φορά γίνεται και καλύτερο. Εσείς θα δείτε βέβαια αν χρειάζεται.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΦΤΙΑΧΝΩ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Δική μας σημείωση μετά από συμβουλή ιερέα: Για να πετύχει απόλυτα το προζύμι είναι καλό η νοικοκυρά να έχει εξομολογηθεί και γενικά να συμμετάσχει στα μυστήρια της εκκλησίας. Παραδοσιακά το πρώτο ζυμάρι που φτιάχνουν οι νοικοκυρές είναι για πρόσφορο που το πηγαίνουν στο ναό της ενορίας τους.

Όσο για το πρόσφορο, πώς φτιάχνεται; Εδώ θα μιλήσω εμπειρικά και οπωσδήποτε κάπου θα υπάρχουν και οδηγίες καλύτερες από τις δικές μου από πιο έμπειρα άτομα.
Ακολουθεί το pdf των οδηγιών.

Παρασκευή Πρόσφορου

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου