ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

 
 1922

Όπως αναφέρεται στην Wikipedia:




Mε τον όρο καταστροφή της Σμύρνης αναφέρονται τα γεγονότα της σφαγής του
ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού της Σμύρνης από τους Τούρκους, καθώς και της πυρπόλησης της πόλης, που συνέβησαν το Σεπτέμβρη του 1922. Η καταστροφή αυτή άρχισε 7 ημέρες μετά την αποχώρηση και του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από την Μικρά Ασία και την είσοδο των ατάκτων του Κεμάλ Ατατούρκ στην πόλη. Η φωτιά που εκδηλώθηκε κατέκαψε όλη την πόλη εκτός από την μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία[1], και διήρκεσε από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου του 1922.



Πηγή:
http://el.wikipedia.org/

 
 
 

 



Όπως αναφέρεται σε ντοκουμέντα παρατηρητών:

 

Ιερομάρτυς Χρυσόστομος

Μητροπολίτης Σμύρνης

 

...Μία γαλλική περίπολος από είκοσι άνδρες, τους οποίους συνόδευα μαζί μ' έναν άλλο πολιτοφύλακα, κατευθύνθηκε αμέσως στη Μητρόπολη, με σκοπό να πεισθεί ο μητροπολίτης να έλθει και να παραμείνει στην εκκλησία της Sacre-Coeur ή στο Γαλλικό Προξενείο. Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος δεν δέχθηκε, λέγοντας ότι σαν καλός ποιμένας είχε χρέος να μείνει κοντά στο ποίμνιό του. Όταν η περίπολος έβγαινε από τη Μητρόπολη, ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ένας Τούρκος αξιωματικός και δύο στρατιώτες, με τις λόγχες πάνω στα όπλα, σταμάτησε μπροστά από το μητροπολιτικό κτίριο. Ο αξιωματικός ανέβηκε επάνω και διέταξε τον μητροπολίτη να τον ακολουθήσει στον Νουρεντίν πασά, τον στρατιωτικό διοικητή. Βλέποντας ότι απάγεται ο μητροπολίτης, είπα στους άνδρες της περιπόλου να πάρουμε από πίσω το αυτοκίνητο. Φθάσαμε μπροστά στον Μεγάλο Στρατώνα, όπου βρισκόταν ο στρατιωτικός διοικητής, ο στρατηγός Νουρεντίν. Ο αξιωματικός που συνόδευε τον Χρυσόστομο, τον οδήγησε μπροστά στον Νουρεντίν. Σε δέκα λεπτά, και ενώ ο Χρυσόστομος κατέβαινε, βγήκε στο μπαλκόνι του κτιρίου ο Νουρεντίν πασάς, ο οποίος απευθύνθηκε στους χίλους με χίλιους πεντακόσιους μουσουλμάνους, άνδρες και γυναίκες, που βρίσκονταν στην πλατεία· τους είπε ότι τους παραδίδει, τον μητροπολίτη, προσθέτοντας χαρακτηριστικά τις φράσεις: «Αν σας έκανε καλό, να του το ανταποδώσετε· αν σας έκανε κακό, να του κάνετε και εσείς κακό!»
Ο όχλος άρπαξε χωρίς χρονοτριβή τον μητροπολίτη και τον οδήγησε πιο πέρα, μπροστά στο κομμωτήριο του Ismail, ενός Ιταλού προστατευόμενου· εκεί σταμάτησαν και τον έντυσαν με μία άσπρη μπλούζα που πήραν από τον κομμωτή· άρχισαν αμέσως να τον χτυπούν λυσσασμένα με γροθιές και με ξύλα, και να τον φτύνουν στο πρόσωπο· του τρύπησαν με μαχαιριές το σώμα· του ξερίζωσαν τη γενειάδα· του έβγαλαν τα μάτια· του έκοψαν τη μύτη και τα αυτιά.» Πρέπει να σημειώσουμε, ότι η γαλλική περίπολος παρακολουθούσε τα γεγονότα μέχρι τη σκηνή που περιγράψαμε. Οι άνδρες που την αποτελούσαν (επρόκειτο για ναύτες), είχαν βγει έξω απ' τα ρούχα τους, έτρεμαν χωρίς υπερβολή από την αγανάκτηση και ήθελαν να επέμβουν. Ο επικεφαλής, όμως, αξιωματικός, με το περίστροφο στο χέρι ακολουθούσε τις διαταγές που τους είχαν δοθεί και τους εμπόδισε να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση. Στη συνέχεια, δεν είδαμε πια το μητροπολίτη, που τον αποτελείωσαν σε μικρή απόσταση πιο πέρα».
 

(Rene Puaux, «Ο θάνατος της Σμύρνης»,
Αθήνα 1992, σσ. 57-58).
 

Η καταστροφή της Σμύρνης όπως την περιέγραψε ο Έρνεστ Χεμινγουέι!

 


Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις πύρινες ανταποκρίσεις και λογοτεχνικά κείμενα του νομπελίστα συγγραφέα Έρνεστ Χεμινγουέι, που σχετίζονται με τη Μικρασιατική καταστροφή, παρουσιάζονται στο τελευταία τεύχος του περιοδικού «Ελληνική Διασπορά» του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το χειρότερο, είπε, ήταν οι γυναίκες με τα νεκρά παιδιά. Δε μπορούσαμε να τις πείσουμε να μας δώσουν τα πεθαμένα παιδιά τους. Είχαν τα παιδιά τους, νεκρά ακόμα και έξι μέρες, αλλά δεν τα εγκατέλειπαν. Δε μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Τελικά έπρεπε να τους τα πάρουμε με τη βία».
(Από τη συλλογή διηγημάτων του με το γενικό τίτλο «Στην προκυμαία της Σμύρνης»).


Με παραπάνω λόγια κάποιος ήρωας του Χεμινγουέι, που υποτίθεται ότι ήταν αξιωματούχος πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ αγκυροβολημένου στη Σμύρνη, περιγράφει τη μεγάλη καταστροφή. Το απόσπασμα είναι από το πρώτο λογοτεχνικό κείμενο που εξέδωσε ο αμερικανός συγγραφέας το 1925, μόλις 26 χρονών τότε, και με το οποίο άρχισε να αποκτά παγκόσμια φήμη. Πρόκειται για τη συλλογή διηγημάτων του «Στην εποχή μας» (In Our Times), όπου το πρώτο του διήγημα, ουσιαστικά ο πρόλογος του βιβλίου, έχει τον τίτλο «Στην προκυμαία της Σμύρνης».Όσο κι αν μιλάμε για διήγημα, ο συγγραφέας δεν γράφει από απλή φαντασία. Μόλις πριν τρία χρόνια ως ανταποκριτής της καναδικής εφημερίδας “Toronto Star” ο Χεμινγουέι είχε βρεθεί ο ίδιος στον τόπο της καταστροφής και την είχε περιγράψει σε μια σειρά άρθρων του, που εκδόθηκαν το 1985 σε βιβλίο με τον τίτλο: «Dateline: Toronto”.

Ως ανταποκριτής αυτής της εφημερίδας είχε ταξιδέψει από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλα μέρη της Τουρκίας στέλνοντας κατά την πορεία του τα άρθρα του στην καναδική εφημερίδα.
Στην έκδοση της 20ής Οκτωβρίου 1922 γράφει:

«Ο άντρας σκεπάζει με μια κουβέρτα την ετοιμόγεννη γυναίκα του πάνω στον αραμπά για την προφυλάξει από τη βροχή. Εκείνη είναι το μόνο πρόσωπο που βγάζει κάποιους ήχους [από τους πόνους της γέννας]. Η μικρή κόρη τους την κοιτάζει με τρόμο και βάζει τα κλάματα. Και η πομπή προχωρά… Δεν ξέρω πόσο χρόνο θα πάρει αυτό το γράμμα να φτάσει στο Τορόντο, αλλά όταν εσείς οι αναγνώστες της Σταρ το διαβάσετε να είστε σίγουροι ότι η ίδια τρομακτική, βάναυση πορεία ενός λαού που ξεριζώθηκε από τον τόπο του θα συνεχίζει να τρεκλίζει στον ατέλειωτο λασπωμένο δρόμο προς τη Μακεδονία».


Τα λόγια αυτά δεν είναι γραμμένα από κάποιον που πρώτη φορά αντικρίζει τη φρίκη του πολέμου. Ο νεαρός Χεμινγουέι είχε ζητήσει να καταταγεί ως εθελοντής στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δεν έγινε δεκτός λόγω της κακής όρασής του. Αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει εθελοντής νοσοκόμος, να τραυματιστεί σοβαρά δυο φορές στην Αυστρία και τελικά να αποσυρθεί αφού τιμήθηκε με το βραβείο ανδρείας. Κι αυτά πριν να βρεθεί στην Τουρκία ως πολεμικός ανταποκριτής της Toronto Star, μόλις 23 χρονών.

Μέσα από το λογοτεχνικό του ταλέντο, που φανερώθηκε μέσα στα επόμενα χρόνια, ο συγγραφέας δίνει συγκλονιστικές περιγραφές μιας περιόδου που έχει σημαδέψει την ψυχή του Νεοέλληνα, μ’ όλο που κοντεύει να περάσει σχεδόν ένας αιώνας από τότε.

Σ’ ένα από τα κείμενα αυτά, στο οποίο αναφερθήκαμε ήδη, «Στην προκυμαία της Σμύρνης», που θεωρείται αριστούργημα γραφής και διδάσκεται, καθώς είδαμε στο Ιντερνέτ, στους φοιτητές αγγλικής φιλολογίας σε πολλά πανεπιστήμια, γράφει:

ΜΑΓΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ


 

Περιστατικό με τον γέροντα Παΐσιο:

 


- Γέροντα, ένας άνθρωπος πού έχει αγιότητα δέν μπορεί νά ξεσκεπάση ή νά φρενάρη
έναν μάγο;
- Πώς νά τόν φρενάρη; Έδώ λες σέ κάποιον πού έχει λίγο φόβο Θεού νά προσέξη, γιατί
έτσι όπως ζή δέν πάει καλά, καί πάλι δέν βγαίνει άπό τό δικό του, πόσο μάλλον ό μάγος
πού συνεργάζεται μέ τόν διάβολο. Αυτόν τί νά τόν κάνης; Θά τού πής ορισμένα πράγματα,
άλλά αυτός πάλι μέ τόν διάβολο θά είναι. Δέν γίνεται τίποτε. Μόνον όταν είναι μπροστά
σου ό μάγος καί λές τήν ευχή, εκείνη τήν στιγμή μπορεί νά μπερδευτή τό δαιμόνιο καί νά
μήν μπορή ό μάγος νά κάνη τήν δουλειά του.
Κάποιος είχε ένα πρόβλημα, καί ένας μάγος, πού ήταν μεγάλος απατεώνας, πήγε στό
σπίτι του νά τόν βοηθήση. Εκείνος έλεγε τήν ευχή. Ό καημένος ήταν απλός δέν ήξερε ότι ό
άλλος ήταν μάγος, γι’ αυτό επενέβη ό Θεός. Καί νά δήτε τί επέτρεψε ό Θεός, γιά νά
καταλάβη! Άρχισε νά δέρνεται ό μάγος άπό τούς δαίμονες καί ζητούσε βοήθεια άπό τόν
άνθρωπο τού οποίου θά έλυνε τό πρόβλημα!
- Γέροντα, εκείνος έβλεπε τούς δαίμονες;

"Σ' ΑΓΑΠΩ!"

 

Κάποιο Καλοκαίρι ένα κοριτσάκι σκέφθηκε να πάρει το κινητό της μαμάς του και να στείλει ένα μήνυμα στους θείους και τις ξαδέλφες της.
Έγραψε το μήνυμα αλλά μπερδεύτηκε στην "Αποστολή" και αυτό στάλθηκε σε όλα τα τηλέφωνα της μνήμης του κινητού.
Φίλοι, συγγενείς, συνεργάτες και διάφοροι γνωστοί και άγνωστοι έλαβαν τότε ένα απλό αλλά πολύτιμο μήνυμα: "Σ΄ ΑΓΑΠΩ!"


Η μητέρα της μικρής δεν κατάλαβε γιατί ξαφνικά έγινε ο χαμός στο κινητό της. Κάποιοι, ενοχλημένοι από τον άγνωστο που τους έκανε πλάκα, πήραν και ζήτησαν να μην τους ξαναενοχλήσει. Άλλοι, ξαφνιασμένοι, ξέροντας από πού προερχόταν το μήνυμα, αναρωτιόνταν για ποιο λόγο το έλαβαν ενώ ορισμένοι έβαζαν διάφορα στο μυαλό τους.

Υπήρξαν όμως και άτομα από το παρελθόν, καλοί και πολύτιμοι φίλοι που όμως είχαν χαθεί μεταξύ τους και συγκινημένοι τηλεφώνησαν. Για πολύ καιρό αμελούσαν να κάνουν αυτό το τηλεφώνημα, παρ' όλο που σκέφτονταν αδιάκοπα την οικογένεια της μικρής με την οποία είχαν συνδεθεί για καιρό. Δύο μικρές λέξεις, οι πιο πολύτιμες όμως, τους ξύπνησαν από τον λήθαργο της απομάκρυνσης.


 
 

Τελικά, όλοι χρειαζόμαστε αυτό το "Σ' ΑΓΑΠΩ!". Για να συνεχίσουμε να αγαπιόμαστε και να μην χαθούμε.

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΜΟΛΥΒΟΘΗΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ

 
 

Τι λέτε για μια οικολογική χειροτεχνία που να εμπνέει στα παιδιά την χαρούμενη προσμονή της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινά;

 

Μολυβοθήκες με ανακυκλωμένα υλικά: ρολά από χαρτί κουζίνας, αλουμινόχαρτο ή χαρτί υγείας, τενεκεδάκια από γάλα ζαχαρούχο, νες καφέ, τσιπς ή μπισκότα, χαρτοπετσέτες και πιατάκια που απέμειναν μετά το παιδικό πάρτι και ένα πιστόλι σιλικόνης.

Εκτός από την σιλικόνη, τίποτ' άλλο δεν κοστίζει. Τα έχουμε πληρώσει ήδη.

Τα μαζεύουμε όλα και ... ξεκινάμε!

 

ΕΝΑ ΠΑΡΤΥ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!


Ένα μοναδικό και πρωτότυπο πάρτυ για κορίτσια με ιδέες για παιχνίδι και για αγόρια. Θαυμάσιες ιδέες για στολισμό και προσκλήσεις.
Όλα αυτά στην Ανεράιδα και στην ανάρτηση Υπέροχες ιδέες για παιδικά γενέθλια .



 

ΥΓΙΕΙΝΟ ΣΝΑΚ ΑΠΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΜΠΑΝΑΝΑ



Γρήγορο και εύκολο σνακ για το σπίτι, το  σχολείο, το γραφείο:

Γιαούρτι με μπανάνα ή γρανίτα από γιαούρτι και μπανάνα.

 
Υλικά; Ίση ποσότητα από γιαούρτι και μπανάνα αρκετά ώριμη.
Τα χτυπάτε στο μπλέντερ και είτε το φυλάτε στο ψυγείο σε μικρά ταπεράκια ατομικής μερίδας γιαουρτοσνάκ είτε το βάζετε στις ειδικές φόρμες για σπιτική γρανίτα και το καταψύχετε. Σε δύο με τρεις ώρες θα έχετε ένα γλυκύτατο παγωμένο γρανιτάκι.
 
Ιδανικό για το σπίτι, το γραφείο αλλά και σαν σνακ (το ταπεράκι με το γιαούρτι) για το ολοήμερο σχολείο, με την προϋπόθεση να παρέχει το σχολείο ψυγείο για ευπαθή τρόφιμα.
 
Δοκιμάστε το και θα δείτε. Η γεύση του θα σας θυμίσει τα παιδικά γιαούρτια με φρούτα, μόνο που θα κοστίζει φθηνότερα. Αν θέλετε, ρίχνετε λίγη τρούφα σοκολάτας ή χρωματιστή και ανακατεύετε.
 
Τα παιδιά θα ξετρελλαθούν, το ίδιο και οι μεγάλοι.
 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ

 

Το Καλοκαίρι πέρασε και το Φθινόπωρο έφτασε. Ώρα για αναδιοργάνωση της ζωής μας ώστε να μπούμε σε κανονικούς ρυθμούς τον Σεπτέμβρη.

Κάποια σημεία που δεν θα πρέπει να ξεφύγουν από όσους έχουν παιδιά, είναι τα εξής:
1. Όσο ακόμα κρατάνε οι εκπτώσεις, μην παραλείψετε να πάρετε μπλε φούστα για τα κορίτσια και παντελόνι για τα αγόρια, καθώς και λευκό πουκάμισο αλλά και μαύρα παπούτσια μπαλαρίνες (φυσικά για τα κορίτσια), ώστε να σας βρει έτοιμους η παρέλαση.
Συνήθως τα ξεχνάμε και την περίοδο των παρελάσεων τρέχουμε τελευταία στιγμή. Προμηθευτείτε και ό,τι άλλο απαραίτητο, όπως λευκό καλσόν ή/και καλτσάκια. Μου έχει τύχει να ψάχνω σε κοντινά καταστήματα και να μην βρίσκω τα σωστά νούμερα γιατί εξαντλήθηκαν.
Όπως επίσης να μην βρίσκω λευκά μπλουζάκια παρά μόνο με στάμπες.


Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΜΟΡΦΕΣ ΤΕΧΝΗΣ


Ίδια εικόνα, ποικίλες μορφές τέχνης. Μου αρέσει η συγκριτική αυτή παρουσίαση.
Διασκεδαστική συν τοις άλλοις.

Ευχαριστώ την Μίνα που μου την έστειλε.

"ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ": ΜΙΝΙ ΣΕΤ ΑΚΟΥΑΡΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΑΝΤΑ ΜΑΣ

ΔΗΜΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, 1-β, ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΦΕΓΓΑΡΙ.jpg
"Αυγουστιάτικο Φεγγάρι"


Αυγουστιάτικο κόκκινο φεγγάρι στην Κεφαλονιά.
Μοιάζουν τα δύο φεγγάρια;

(Επάνω, φωτογραφία από το πρώτο μου έργο με την ζωγράφο Μαριέλα Κωνσταντινίδου στο ιστολόγιό της ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ όπου και παραδίδει διαδικτυακά μαθήματα ζωγραφικής.
Αμέσως από κάτω το Κεφαλονίτικο φεγγάρι που με ενέπνευσε. Αυτό που είδαμε από το χωριό μου όμως, ήταν κατακόκκινο όταν πλησίαζε την θάλασσα. Όσο ανέβαινε το χρώμα του άνοιγε μέχρι που έγινε το λευκό της νύχτας.)


Θυμάστε ότι σας είχα πει πώς είχα όνειρο ζωής να ξεκινήσω κάποτε μαθήματα ζωγραφικής;

Και πώς, στο παρελθόν, όποτε το επιχειρούσα, η προσπάθεια "πάτωνε";



Καθαρά από προσωπικό ενδιαφέρον και όχι για λόγους διαφημιστικούς, όταν γνώρισα το 

  ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ  της Ζωγράφου Μαριέλας Κωνσταντινίδου, στην ανάρτησή μου ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ  έδωσα πληροφορίες και εντυπώσεις από το ιστολόγιο αυτό, όπου και ξεκίνησα ήδη το πρώτο μου μάθημα.



Τώρα θέλω κάτι άλλο να σας παρουσιάσω από το ίδιο ιστολόγιο. Κάτι που για καιρό το έψαχνα.
 Ένα μικρό σύνολο από χρώματα και σύνεργα ζωγραφικής που χωράνε μέσα σε μια κοινή τσάντα χεριού. Τα παίρνετε παντού μαζί σας και τα έχετε διαθέσιμα κάθε στιγμή.

Έτσι έχουμε από την Μαριέλα ένα μίνι στούντιο ακουαρέλας

και έναν μίνιμαλ εξοπλισμό για το Καλοκαίρι (και κάθε εποχή, προσθέτω εγώ!)



Η διευκόλυνση αυτή πολύ μου άρεσε γιατί υπήρχαν στιγμές που ήθελα κάτι να ζωγραφίσω αλλά δεν είχα μαζί μου χρώματα. Θα μπορούσα βέβαια να κυκλοφορώ με ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους στην τσάντα, αλλά για μένα δεν ήταν το ίδιο. Προτιμώ τις αναμίξεις που επιτρέπουν οι ακουαρέλες. Καθώς δεν ήξερα τι να επιλέξω, εφόσον μου έλειπε και η γνώση και η πείρα, όταν είδα αυτά τα δύο φορητά σετάκια χρωμάτων ξετρελλάθηκα.
Τα θεωρώ ιδανικά για κάθε στιγμή, γιατί η έμπνευση δεν σε ρωτάει όταν έρχεται.
Ευχαριστούμε την Μαριέλα.


Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

ΣΠΙΤΙΚΗ ΛΕΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΑ-ΔΕΣΠΟΙΝΑ


Θυμάστε την κυρα-Δέσποινα και τον κυρ-Λευτέρη;

Ήπιαμε στο σπίτι τους, στα βουνά της Κεφαλονιάς, μια υπέροχη σπιτική λεμονάδα.
Πήγε κάτω σαν νερό.

Η κυρα-Δέσποινα μας έδωσε την συνταγή.
Γίνεται 1 1/2 λίτρο περίπου.
Χρόνος προετοιμασίας 10΄
Χρόνος μαγειρέματος 15΄- 20΄.

ΥΛΙΚΑ:

2 κούπες νερό
2 φλούδες λεμονιού
1 κιλό ζάχαρη
3 κούπες χυμό λεμονιού σουρωμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε το νερό με τις φλούδες λεμονιού, για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά και με σκεπασμένο το καπάκι. Έτσι θα πάρει άρωμα και χρώμα το σιρόπι.
Στη συνέχεια βγάζουμε τις φλούδες και ρίχνουμε την ζάχαρη. Ανακατεύουμε  μέχρι να διαλυθεί.
Βράζουμε σε δυνατότερη τώρα φωτιά για περίπου 15΄ ή μέχρι το μίγμα να κάνει κόμπο, δηλαδή αν το σηκώσουμε με ένα κουτάλι, να πέφτει σιγά σιγά σε σταγόνες που "στέκονται".
Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και βγάζουμε αμέσως από την φωτιά. Περιμένουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε μπουκάλια στο ψυγείο.

Όταν το σερβίρουμε, βάζουμε στο ποτήρι 3-4 κουταλιές χυμό από το μίγμα, παγάκια και συμπληρώνουμε με κρύο νερό. Προσθέστε λιγότερο ή περισσότερο σιρόπι ανάλογα με τις γευστικές μας προτιμήσεις αλλά και το μέγεθος του ποτηριού. Ανακατεύουμε και...έτοιμο.


Ευχαριστούμε πολύ την κυρα-Δέσποινα.

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΡΟΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑ 'ΧΟΥΜΕ!



Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ!


Ο Ναός του Αγίου Γερασίμου στην ομώνυμη μονή, στα Ομαλά Κεφαλονιάς.
Εορτάζει στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου.

Χαρακτηριστική εικόνα του αγίου.


Το σκήνωμα του αγίου μας.

Το εσωτερικό του μεγάλου ναού

Ένα από τα πηγάδια που άνοιξε ο ίδιος ο Άι-Γεράσιμος.
Μέχρι εκεί φτάνει η λιτανεία από το μοναστήρι του και επιστρέφει ξανά πίσω.


 







ΛΟΝΔΙΝΟ 2012: ΠΕΝΤΕ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Λονδίνο 2012: Πέντε αθλιότητες κατά της Ελλάδος και κανείς δεν μιλά

Στο Λονδίνο και κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων συνέβησαν αθλιότητες σε βάρος της Ελλάδος, που παραδόξως (;) δεν είδαν το φως της δημοσιότητας….

 


 Οι περισσότερες περιγραφές και τα διάφορα σχόλια έμειναν στην κακουγουστιά της «παράστασης», ή στην εκ μέρους των διοργανωτών προπαγανδιστική επιχείρηση εξιδανίκευσης της αποικιοκρατικής χώρας τους.
 Ορισμένοι στην Ελλάδα επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν πολιτικά μόνο μία από τις πολλές αθλιότητες που συνέβησαν.

Αυτή ήταν όταν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ζακ Ρογκ ξέχασε τους ύμνους για την Ελλάδα στην Αθήνα, κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και προχθές με θράσος ανακοίνωσε ότι «οι Αγώνες γύρισαν στο σπίτι τους…». Δηλαδή ότι το «σπίτι» των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι η Αρχαία Ολυμπία, η Αθήνα και η Ελλάδα, αλλά …το Λονδίνο!!!
 Πέραν όμως από την αθλιότητα αυτή υπήρξαν κι άλλες  ΠΙΟ  ΣΟΒΑΡΕΣ:

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

"Ο,ΤΙ ΜΟΥ ΘΕΛΕΙΣ, ΝΑ' ΧΕΙΣ"

Με άλλα λόγια, "ό,τι θέλεις και επιθυμείς για μένα, να το αποκτήσεις και εσύ".

Παλιά Κεφαλονίτικη παροιμία που την εύχονταν στο κέρασμα.

Την άκουσα από τον κυρ-Λευτέρη, έναν αξιαγάπητο άνθρωπο, με μια θαυμάσια οικογένεια που τα αντιμετωπίζει όλα με χαμόγελο.

Και εύχομαι έτσι να' ναι πάντα.


Την παροιμία όμως αυτή, τόσα χρόνια που είμαι στην Κεφαλλονιά, δεν την είχα ξανακούσει από κανέναν άλλο. Ούτε καν από τους γέροντες του νησιού, που διαθέτουν περισσότερη σοφία.
Την έχουν ξεχάσει άραγε; Και όμως, η μικρή αυτή φράση τα λέει όλα.


Το Ο,ΤΙ ΜΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ 'ΧΕΙΣ φυσικά δεν αναφέρεται μόνο στα καλά που οι άλλοι επιθυμούν για μας (πόσοι είναι αυτοί άραγε που θέλουν το καλό μας και εύχονται την ευτυχία μας;).
Αναφέρεται κυρίως στα κακά που κάποιος, από ζήλια ή φθόνο, επιθυμεί να πάθουμε.

Όταν λοιπόν οι άνθρωποι αντάλλασσαν επισκέψεις και ο κύρης του σπιτιού τους κερνούσε το γλυκάκι ή το καφεδάκι, το "εις υγείαν" του επισκέπτη είχε ως απάντηση αυτή την ευχή:
Ο,ΤΙ ΜΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ 'ΧΕΙΣ.

Ευχή ή κατάρα;

Εξαρτάται από το αν η διάθεση του μουσαφίρη είναι αγνή ή κρύβει πονηριά μέσα της απέναντι στα αφεντικά του σπιτιού.
Αν είναι ειλικρινής και καθαρή διάθεση και ο άνθρωπος αυτός έχει μέσα του αγνά συναισθήματα για τους άλλους, αν εύχεται γι' αυτούς από τα βάθη της ψυχής του το καλό τους, τη χαρά και την ευτυχία της οικογένειάς τους, τότε αυτό και η Ζωή θα του δώσει ως ανταπόδοση.

Αν όμως ο μουσαφίρης με τα λόγια εύχεται "στην υγειά σας" και μέσα του εννοεί "να πλαντάξετε", ενώ η καρδιά του δαγκώνεται από ζήλια και η ψυχή του είναι γεμάτη φθόνο για τα καλά και τα αγαθά του νοικοκύρη, τότε και ο καλός ο νοικοκύρης, που δεν ξέρει (υποτίθεται) τι σκέφτεται ο μουσαφίρης μέσα του, του εύχεται "τα ίδια να πάθει".

Αυτό και αν είναι "χτύπημα με το γάντι"!

Κάπου εκεί πιο δίπλα βρίσκεται η συμπαθητική παρουσία του κυρ-Λευτέρη.


Την ώρα που μας κέρναγε η κυρα-Δέσποινα την σπιτική της λεμονάδα και τους νόστιμους λουκουμάδες με την παραδοσιακή συνταγή της μητέρας της, αν θέλαμε ας σκεφτόμασταν κάτι άσχημο γι' αυτούς.

Αυτή η φρασούλα κλείνει μέσα της μια μεγάλη αλήθεια από την χριστιανική διδασκαλία, η οποία διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις και εξηγεί πολλά ανεξήγητα που μας συμβαίνουν θεωρώντας συχνά ότι η ζωή μας αδίκησε:

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΟΤΑΝ Η ΑΓΑΠΗ ΚΡΑΤΑ ΕΩΣ ΤΕΛΟΥΣ

   

 Γνωρίσαμε κάποτε ένα ζευγάρι του οποίου η αγάπη κράτησε και πέρα από τον τάφο. Πώς; Θα δείτε παρακάτω:

Ο κυρ-Βασίλης και η κυρα-Ευγενία.

Ποτέ δεν τους γνωρίσαμε νέους. Ήμασταν παιδιά και αυτοί ήδη ηλικιωμένοι.
Για μας ήταν απλώς δύο ώριμες μορφές που παίζανε μαζί τάβλι όλη μέρα.

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

UBUNTU: "ΥΠΑΡΧΩ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ"


.


Ένας ανθρωπολόγος πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι στα παιδιά μιας Αφρικάνικης φυλής: Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα δίπλα σ' ένα δέντρο και είπε στα παιδιά ότι όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο καλάθι θα πάρει όλα τα φρούτα. Όταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι χέρι και ξεκίνησαν να τρέχουν όλα μαζί. Ύστερα κάθισαν σ' έναν κύκλο για να φάνε τα φρούτα.
 Όταν ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό αφού κάποιο από αυτά θα μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν "UBUNTU" που σημαίνει «δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι αν έστω ένας από εμάς είναι στενοχωρημένος!»
Η λέξη "UBUNTU"στην γλώσσα τους σημαίνει «Υπάρχω γιατί υπάρχουμε»

Πηγή: από τον χρήστη facebook http://www.facebook.com/childit.gr

6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

Η μεταμόρφωση η δική μας στην δική Του δύναμη οφείλεται.

Αυτό που θέλουμε να γίνουμε και ό,τι θέλουμε να καταφέρουμε ας Του το ζητήσουμε.

Γιατί...για τον Θεό τίποτα δεν είναι αδύνατον.


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!


Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (τυχαία επιλογή)

Όρος Θαβώρ Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Πανοραμικές εικόνες

Όρος Θαβώρ Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος   Όρος Θαβώρ

Διαβάστε για το μυστήριο της αγίας Νεφέλης που εμφανίζεται κάθε 6 Αυγούστου στο θεοβάδιστο όρος Θαβώρ στην ανάρτηση
από το ιστολόγιο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Θαύματα στο όρος Θαβώρ από διηγήσεις προσκυνήτριας


Από την δέηση στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι στο Όρος Θαβώρ (23-06-2012)
  
από το e-περιοδικό ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΟΥ ΗΣΚΙΟΥ

ιστολόγιο ΤΟ ΒΌΙΟΝ 

Από την ενορία Μεταμορφώσεως Σωτήρος Πόρου Κεφαλονιάς




 Και βραδυνό πανυγήρι στις εορτές της Κεφαλονιάς


Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου