ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΩΤΙΣΜΕΝΗ ΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝΟι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες. Από τον 110 αι.

Προστάτες της παιδείας: Μ. Βασίλειος, Ιωάννης ο Χρυσόστοµος, Γρηγόριος ο Μέγας

Υποστηρικτές της ανάγκης για αρµονική σχέση μεταξύ κλασικής παιδείας και χριστιανικής πίστης.

Synaxis of the Three Hierarchs St Basil The Great, St Gregory Theologian and St John Chrysostom used the art of education and the Greek classics to teach about God (11thc.)
 
Πηγή: από τον χρήστη ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ
 
 
 
Αυτό που μου έκανε εντύπωση στους πιο φωτισμένους χριστιανούς, όπως ήταν και οι 3 Ιεράρχες, ήταν ότι δεν αρνήθηκαν την διδασκαλία της αρχαιοελληνικής παιδείας με το πρόσχημα ότι ήταν ειδωλολατρική σοφία αλλά αντιθέτως ήξεραν να την εκτιμήσουν και να επιλέξουν το απόσταγμά της ακριβώς όπως η μέλισσα μαζεύει την γύρη, το καλύτερο δηλαδή από κάθε λουλούδι, για να δημιουργήσει το μέλι ενώ παράλληλα την συμπλήρωσαν με την φωτισμένη νέα γνώση της χριστιανικής παιδείας. Έτσι δημιουργούσαν όχι μόνο σκεπτόμενα άτομα αλλά και ξεχωριστούς χαρακτήρες, κάτι που πλέον, με την άρνηση της Πίστης, κινδυνεύει να εκλείψει.
 
Έτσι και η παιδεία μας, όπως εξελίχθηκε στην πορεία του χρόνου, περιείχε το διηθημένο απόσταγμα της  Κλασσικής Αρχαιότητας φιλτραρισμένο από την φωτισμένη χριστιανική διδασκαλία.
 
Εμείς σήμερα κατέχουμε το καλύτερο μείγμα αυθεντικής παιδείας, γι' αυτό ας μην ζηλεύουμε τα εκπαιδευτικά συστήματα του εξωτερικού. Ας διαμορφώσουμε το δικό μας σύστημα σαν Έλληνες:
Όχι υπερφόρτωση υλικού για διάβασμα. Τα σχολεία πρέπει να γίνουν σημείο συνάντησης μαθητών που μαθαίνουν να σκέφτονται, να συζητάνε, να αναλύουν και να αγαπούν την μάθηση.
 
Από τα σχολεία μας πρέπει να βγαίνουν όχι μόνο σκεπτόμενα άτομα αλλά και ηθικοί και ενάρετοι χαρακτήρες. Όχι εγγράμματοι αλλά καλλιεργημένοι. Όχι με στοιβαγμένη γνώση αλλά με επιλεκτική γνώση και φωτισμένη άποψη. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος των Γραμμάτων και όχι υπερφόρτωση των κυκλωμάτων του εγκεφάλου και των θρανίων των φροντιστηρίων.
 
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΟΥΝ.
 
 ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ
ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου