ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ

Έχουμε πάει εκεί και έχουμε δει και ακούσει πολλά.
Ο λόγος για τον όσιο Ιωάννη τον Ρώσο και τα θαύματά του,
στο γνωστό προσκυνηματικό Ναό, στο Προκόπι Ευβοίας, δύο ώρες από την Χαλκίδα.
 
Μπορώ να πω πως κάθε φορά που πήγαμε, όλο και κάτι καλό και θαυμαστό μας συνέβαινε.
Τα παρακάτω περιστατικά δεν μας φαίνονται καθόλου παράδοξα,
αφού από τον πατέρα Ιωάννη Βερνέζο ακούσαμε άλλα τόσα για τον άγιο.
 
Σας αφήνω να τα διαβάσετε.  Επιτρέψτε μου να πω όμως πως όποιος έχει την τάση να βγάλει αρνητικότητα για όλα αυτά που θα διαβάσει,
καλύτερα να πάει πρώτα εκεί να προσκυνήσει, να προσευχηθεί (και ας μην πιστεύει)
στον Θεό που για πολλούς παραμένει άγνωστος,
να μιλήσει στον άγιο, να τον χαιρετήσει σαν φίλο, να σταθεί πλάι του αντί να φύγει αμέσως,
και να του πει κρυφά, μυστικά, τα προβλήματά του.
 
Μετά, ας πάει να πιει ένα καφεδάκι στα γύρω παραδοσιακά καφενεδάκια και,
αν θέλει, ας πάρει και ένα ενθύμιο από τον άγιο: μία εικόνα, ένα κομποσκοίνι και σίγουρα λαδάκι του αγίου και σκοινάκι που περνούσαν γύρω από την μέση του,
που, τότε τουλάχιστον, μας μοίραζαν δωρεάν.
 
Όταν τελικά φύγει, ας αφήσει την ζωή του και τα προβλήματά του στα χέρια του καλού Θεού
και του οσίου Ιωάννου του Ρώσου.
 
 Ξέρω κάποιον που πήγε εκεί σκεπτόμενος πως η δική του ιστορία ποτέ δεν θα γραφτεί στο βιβλίο με τα θαύματα του αγίου. Εκεί που καταγράφονταν οι αληθινές μαρτυρίες εκατοντάδων ανθρώπων για θαύματα που ζήσανε με την βοήθεια του αγίου.
Για τον άνθρωπο που συζητάμε το ζήτημα ήταν θέμα ζωής και θανάτου.
Μετά από χρόνια, αντιλήφθηκε πως το ζήτημά του είχε πλέον λυθεί και διευθετηθεί και ο κίνδυνος είχε περάσει. Ήταν ένα πολύ προσωπικό βίωμα το οποίο λίγοι θα καταλάβουν και ίσως γι΄αυτό δεν το ανέφερε για να γραφτεί στο βιβλίο των θαυμάτων.
 
Ας δούμε τώρα μερικά από τα θαυμαστά γεγονότα που συμβαίνουν πλάι στο σκήνωμα του οσίου. 
Διηγήσεις του Πατρός Ιωάννου Βερνέζου, Προϊσταμένου Ιερέως στον Όσιο Ιωάννη το Ρώσο, στο Νέο Προκόπι της Εύβοιας

1) Αλλαγή των αμφίων.

“…Ο Άγιος ζητάει μόνος του να του αλλάξουμε τα άμφια. Τότε μπορούμε να ανοίξουμε και την λάρνακα. Η λάρνακα δεν ανοίγει όποτε εμείς θελήσουμε, αλλά όταν θέλει ο Άγιος.

Πως ειδοποιεί γιά την αλλαγή των αμφίων του; Νά, έρχεται π.χ. σε μιά καλή ψυχή και λέει στον ύπνο (σέ διάφορα μέρη, στην Ν. Υόρκη, στην Αυστραλία, στην Θεσσαλονίκη), έλα να... με χαιρετήσης, είμαι ο Ιωάννης από την Ρωσία’ έλα στην εκκλησία μου και να πης στον Ιερέα ήρθε ο καιρός να μου αλλάξουν τους χιτώνες. Έτσι έγινε το 1937, το 1955, το 1977 που έγινα αποδέκτης εγώ. Επήρα εγώ τίς πληροφορίες από πιστούς.

Το 2005 ξαναζήτησε ο Όσιος να γίνη αλλαγή αμφίων μετά 28 χρόνια που πέρασαν από το 1977.

Ο κ. Στυλιανός ξέρει ότι εδώ μαζί ξεκινήσαμε στον αγώνα. Μού είπε λευκανθήκαμε. Ο αγαπητός Στυλιανός ειναι πολλά χρόνια στον αγώνα, και να προσεύχεσθε γι’ αυτόν. Εγώ είμαι εδώ 43 χρόνια κληρικός και τρία χρόνια πρίν ως λαίκός, συνολικά 46 χρόνια και έχουμε δεί χιλιάδες και εκατομμύρια πιστούς να περνουν μπροστά από τον Άγιο Ιωάννη.

Τί έχουμε να μαρτυρήσουμε; Τί είδαμε στις αλλαγές; Το συγκλονιστικό είπαμε είναι ότι είδοποιεί ο ίδιος! Ετσι σε μιά κοπέλα είπε:

Να ‘ρθής να δής το μαξιλάρι μου που θα είναι γεμάτο δάκρυα. Κλαίμε για σας τους νέους. Προσευχόμαστε ιδιαίτερα γιά σας στο Θεό να σας στηρίξη.

Όταν το 1977 ανοίξαμε και είδαμε το μαξιλάρι όλο καθαρό ήταν, όμως εδώ δίπλα στούς οφθαλμούς ήταν βρεγμένο με μιά μεγάλη κηλίδα από δάκρυα.

Είδαμε όλη την κεφαλή του Αγίου να κινείται, και ο Σεβασμιώτατος και οι ιερείς.

Συγκλονιστικό! Παίρνουμε την λάρνακα και ερχόμαστε σε δύο τραπέζια και βάζουμε τον Άγιο. Αυτό που σεβάστηκε ο ίδιος ο Θεός, ετίμησε και εχαρίτωσε και εδόξασε, που χάρισε το δώρο της αφθαρσίας ως την Β΄ Παρουσία…”

2) “Θεραπεία ασθενούς που έπασχε από “μυελογενή λευχαιμία.

…Μιά οικογένεια στην Αθήνα δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα, το παιδί τους ο Βασιλάκης, Ε’ Δημοτικού, ξαφνικά έχασε το κέφι του, κλείστηκε στο σπίτι, άρχισαν εξετάσεις και διαπιστώθηκε «μυελογενής λευχαιμία», μετά από παρακέντηση που έγινε στην σπονδυλική στήλη. Αρχισαν οι χημειοθεραπείες, πέφτουν τα μαλλιά του παιδιού και πρέπει να έχη μεγάλη αντοχή κανείς. Έχανε το παιδί τίς δυνάμεις του.

Μιά βραδιά, μεσάνυχτα, φωνάζει την μητέρα του.

Μανούλα θέλω μιά χάρη. Να με πάτε στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο.

Πως, παιδί μου, σκέφθηκες τον Άγιον αυτόν ανάμεσα σε τόσους Αγίους;

θυμάσαι που πήγαμε εκδρομή πέρσι; Είχαμε πάρει και το βιβλίο με την Ιστορία και τα θαύματά τον. Απόψε, μόλις τελείωσα να το διαβάζω, άκουσα μέσα μου μιά φωνή, σα να μου είπε’ έλα Βασιλάκη στην εκκλησία μου και θα σε κάνω καλά και σένα.

Ήρθανε. Το παιδί να βλέπατε πως προσπαθούσε να πιαστή από τη ζωή. Πήγε κοντά, προσκύνησε. Άνοιξε τα χεράκια του, προσευχόταν, κατόπιν βάζει το σκουφάκι και τη ζώνη του Αγίου. Και το πιό απλό αντικείμενο μπορεί να μεταφέρη την δύναμη του Θεού. Η μάνα του να κλαίη κοντά στο άγιο λείψανο, και τότε της λέει το παιδί:

Μανούλα μου μήν κλαίς! Μ’ εκανε καλά ο Άγιος Ιωάννης.

Πές μου, παιδί μου, πως;

Σταμάτησε το μούδιασμα στο σώμα και ο πόνος στη μέση μου και, εκτός από αυτό, ήρθε μέσα μου χαρά. Χαίρομαι που θα ξαναγυρίσω στο σχολείο μου.


Φύγανε και δεν είπαν σε κανέναν τίποτα. Γύρισαν στην Αθήνα. Πήγαν στο Νοσοκομείο. Έγιναν νέες εξετάσεις και ο καθηγητής είπε πως, με τα αποτελέσματα της παρακεντήσεως, τώρα πιά σταματάμε τις χημειοθεραπείες γιατί αρρώστεια δεν υπάρχει πλέον. Τότε η μάνα είπε τι είχε ζητήσει και τι είχε κάνει μόνο του το παιδί, και είπε ο γιατρός:

Αυτά είναι πάνω από την επιστήμη, είναι στην σφαίρα της πίστεως. Να ευχαριστήσετε τον Άγιο γιατί το εξιτήριο το υπέγραψε ένας Άγιος.

Τον Ιούνιο τελείωσε το Δημοτικό ο Βασιλάκης και είναι όπως θέλη ο Θεός…”

3)Το λείψανο ίδρωσε στην λιτανεία του 2004.

Στο τέλος της λιτάνευσης του τιμίου λειψάνου του αγίου Ιωάννου του Ρώσσου το 2004, άφησαν όπως συνηθίζεται το τίμιο λείψανο πάνω σε μια εξέδρα, και όλος ο λαός, χιλιάδες προσκυνητές, πέρασαν από κάτω. Αυτό κράτησε ώρες. Στο τέλος, όταν κατέβασαν το τίμιο λείψανο παρατήρησαν πώς το γυαλί, στο μέρος πάνω από το πρόσωπο του Αγίου, είχε υγρανθή. Η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι ο άγιος ίδρωσε μεταφέροντας τις χιλιάδες, διαφορετικής εντάσεως και ποιότητος, προσευχές των προσκυνητών στον θρόνο του Θεού, όπως και ο ιδρώτας του Προσώπου του Χριστού έρρεε ως “θρόμβοι αίματος” κατά την προσευχή στην Γεθσημανή.”

4) Θεραπεία συγκύπτουσας γυναικός.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προξενεί ένα ταπεινό μπαστουνάκι που παραστέκει δίπλα στην ασημένια λάρνακα του Αγίου. Βουβός μάρτυρας θαύματος. Προέρχεται από τη συγκύπτουσα γερόντισσα Μαρία Σιάκα από το Φρέναρος Αμμοχώστου (Κύπρο), η οποία στις 11.08.78 θεραπεύτηκε εκεί από τον Άγιο και με φωνή πνιγμένη από δάκρυα ευγνωμοσύνης του είπε: «Ίντα (τι) να σου δώσω, παλληκάρι μου; Άγιέ μου, είμαι φτωχιά, θα σου δώσω το μπαστούνι μου, διότι εν μου (δεν μου) χρειάζεται μέχρι να πεθάνω».

5) Παρουσία του Αγίου Στην Σερβία το 1999

Συγκινητική είναι και η παρουσία του Αγίου τον Μάρτιο του 1999 στη Σερβία. Όπως η υπέρμαχος Στρατηγός, η Παναγία μας, ενδυνάμωσε τους στρατιώτες μας το 1940, έτσι και ο άγιος Ιωάννης ο Ρώσος σε οράματα που πολλοί τον είδαν, τους βεβαίωσε: «Πηγαίνω στο Βελιγράδι, γιατί σφαγιάζεται η Ορθοδοξία». Και πράγματι· ντυμένος στρατιωτικά ο Άγιος ενίσχυε πολλούς Σέρβους την περίοδο εκείνη με τη θαυματουργική παρουσία του, όπως το κατέθεσαν αυτόπτες αξιόπιστοι μάρτυρες Σέρβοι.

6) Θαυμαστές κινήσεις του λειψάνου του Αγίου

Υπάρχουν φορές που το Ιερό λείψανο του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου δεν βρίσκεται μέσα στην λάρνακα του και αργότερα εμφανίζεται μέσα. Τούτο το βεβαιώνει ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού καθώς και άλλοι. Μάλιστα, την ώρα που διαπιστώνεται πως ο Άγιος Ιωάννης δεν είναι μέσα στη λάρνακα, την ίδια ώρα έχει γίνει μια θαυμαστή ίαση κάποιου που τον επικαλέστηκε.


Άλλες φορές το Ιερό λείψανο του Αγίου «αλλάζει πλευρό»- θέση όπως είναι ξαπλωμένο, ενίοτε και μπροστά στον κόσμο-προσκυνητές- και ακούγεται θόρυβος από εκεί. Μάλιστα, μια από τις φορές που έγινε αυτό, το 1990, ήταν παρών και ο μακαριστός και όσιος γέροντας Ιάκωβος, ηγούμενος της Ιεράς μονής του Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια ο οποίος για να καθησυχάσει τον κόσμο που τρόμαξε είπε: «Χριστιανοί μου μη φοβάστε, ο άγιος είναι ζωντανός απλά άλλαξε πλευρό…»

7) Συνομιλία με τον Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη.

Ο Γέροντας τακτικά επισκεπτόταν τον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο: «Κάποτε,

έλεγε, πήγα και βλέπω τον Άγιο ζωντανό μέσα στη λάρνακά του. Του

λέω:

-Άγιε μου πώς περνούσες στη Μικρά Ασία, τι αρετές είχες και αγίασες;

Ο Άγιος μου απάντησε:

-Μέσα στην σπηλιά που ήταν στάβλος κοιμόμουνα και με τα άχυρα

σκεπαζόμουνα τον χειμώνα για να μην κρυώνω. Είχα και την ταπείνωση και την πίστη.

Σε λίγο μου λέει:

-Περίμενε, πάτερ Ιάκωβε, γιατί ήρθαν τώρα δύο άνθρωποι και με παρακαλούν για ένα παιδί άρρωστο. Περίμενε να πάω να το βοηθήσω.

Ξαφνικά άδειασε η λάρνακα γιατί ο Άγιος έφυγε. Σε λίγη ώρα ξαναγύρισε, δεν τον είδα πώς γύρισε, αλλά τον είδα να τακτοποιείται μέσα στη λάρνακά του σαν ένας άνθρωπος»!

 Πηγή: http://www.agioritikovima.gr/, ανάρτηση ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ (VIDEO)

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρα πολυ ωφέλιμη η διήγηση των Θαυματων του μεγάλου και ολοζώντανου Οσίου...Συγχαρητήρια...Προσωπικά ωφελήθηκα πολύ...Επειδή ευλαβούμαιτον Όσιο μιας και με έχει βοηθήσει στο παρελθόν, αν μπορείτε να βρείτε και να δημοσιεύσετε και άλλα θαύματα του Οσίου προσωπικά θα σας ήμουν ευγνώμων...

Νεκτάριος

Eleni Di. είπε...

Νεκτάριε, καλή χρονιά.
Θα ήθελα κι εγώ στο μέλλον να βρω περισσότερα θαύματα για τον Οσιο Ιωάννη, καθώς και εμένα προσωπικά με βοήθησε σε κρίσιμες στιγμές.
Θα το επαναφέρουμε το θέμα κάποια στιγμή. Είναι τόσα πολλά τα θαύματα και άλλων Αγίων, όπως του Αγίου Νεκταρίου, του Οσίου Εφραίμ ή του Αγίου Ραφαήλ, που σταδιακά μέσα στην ύλη του ιστολογίου αυτού θα τα διαβάζουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ελένη γειά σου... Επανέρχομαι στο θέμα με τα θαύματα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου... Βρήκα το παρακατω λινκ με 5 σελίδες σχεδόν με θαύματα του Οσίου...Ελπίζω να φανεί χρήσιμη... Ευχαριστώ....

Νεκτάριος

http://agiooros.net/forum/viewtopic.php?f=45&t=2054

Eleni Di. είπε...

Νεκτάριε, μόλις πρόσφατα σκεφτόμουν το πρώτο σχόλιό σου και την επιμονή σου να βάλουμε περισσότερα θαύματα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου, η οποία με παρακίνησε, ομολογώ, να έχω το θέμα αυτό στο μυαλό μου. Και μάλιστα σκέφθηκα ότι ήθελε λίγο ψάξιμο η υπόθεση αλλά δεν είχα τον χρόνο εκείνη την στιγμή. Να που επανήλθες με τον ωραίο σύνδεσμο που μου έστειλες. Θα το φροντίσω το συντομότερο. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας...εδώ βρήκα κ ένα ακόμη θαύμα του μεγάλου αγίου...Σίγουρα αν ψάξει κανείς θα βρεί κ άλλα, αλλά πολλά είναι και τα αδημοσίευτα...Όπως και να έχει, τις πρεσβείες και την προστασία του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου να έχουμε εμείς και όλος ο κόσμος... http://xristianos.gr/forum/viewtopic.php?f=136&t=4704

Eleni Di. είπε...

Χριστός Ανέστη, ανώνυμε φίλε. Σε ευχαριστούμε για την σελίδα. Ο Άγιος βοήθειά σου και σε σένα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου