Προσθέτουμε λίγα κουνουπόψαρα που θα φάνε τις προνύμφες των κουνουπιών
Πηγή μεθόδου: http://www.growtest.org/
Η Αγλαΐα που στην ταράτσα της έχει 6 τέτοιες γλάστρες άλλα με ύψος 50 εκατοστών και φαρδιές στον πάτο, προειδοποιεί ότι με τις μικρές διαστάσεις ταλαιπωρούνται άδικα τα ψάρια, γι' αυτό και προτιμούμε κουνουπόψαρα και όχι χρυσόψαρα, εκτός και αν υπάρχει η επαρκής ποσότητα νερού που χρειάζονται για να επιβιώσουν.
Μας δίνει και τις εξής πληροφορίες για να έχουμε υπ' όψιν:
ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε τόσο μικρή γλάστρα πρέπει να μπει ένας είδος νούφαρου που να είναι πολύ μικρό και πάλι θα θέλει πολύ κλάδεμα αλλιώς θα .... "ξεχειλίσει" από την γλάστρα και θα υπερκαλύψει τα άλλα φυτά. Ακόμα να θυμάστε ότι κάθε χρυσόψαρο θέλει 30- 40 λίτρα νερό για να ζήσει χωρίς να τυραννιέται. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πάρα πολλά χρυσόψαρα πεθαίνουν σε γυάλες. Πολύ λίγα καταφέρνουν να προσαρμοστούν και να αντέξουν. Φανταστείτε να ζήτε σ ένα ασανσέρ! ... έστω και μεγάλο και πολυτελείας! Σε τόσο μικρά γλαστράκια καλύτερα να βάλετε κουνουπόψαρα..για να μην παιδεύονται τα ψαράκια και να μην απογοητεύονται όσοι το τολμήσουν.
Τα δε κουνουπόψαρα είναι τα "εισαγόμενα" Gambusia affinis που στα δικά μας νερά δεν τρώνε μόνο κουνούπια αλλά και τον γόνο των ψαριών.
Πληροφορίες εδώ: http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/Gambusia_affinis.htm
Ευχαριστούμε την φίλη από την ομάδα Πελίτι Τοπική Ομάδα Κοζάνης που ανάρτησε την συγκεκριμένη εικόνα, καθώς και την Αγλαΐα, στην ίδια ομάδα, για τις πολύτιμες πληροφορίες της.
Πιστεύω αξίζει αυτό το καλοκαίρι να απαλαχθούμε από τα κουνούπια με πιο οικολογικό τρόπο.
2 σχόλια:
Γεια σας! Βρήκα την ανάρτησή σας ψάχνωντας οδηγίες για το πως μπορώ να φυτέψω λωτούς.
Θέλω να το κάνω αυτό που δείχνετε αλλά έχω μια απορία. Τα ψαράκια... θα αντέξουν στα λασπόνερα;;; Δεν θέλουν καθαρό νεράκι; Και το νερό πως θα το αλλάζουμε; Επίσης, να υποθέσω ότι η γλάστρα δεν θα πρέπει να έχει τρύπες γιατί θα φεύγει το νερό. Σωστά;
Σωστή η απορία. Δεν το είχα σκεφθεί μέχρι που το είπες, γιατί δεν το έχω κάνει. Στην ανάρτηση όμως φαίνεται ότι υπάρχουν άτομα, όπως η Αγλαΐα, που το έκανε και δεν μας ανέφερε κανένα πρόβλημα για την λάσπη. Λογικά η λάσπη κατακάθεται στην συνέχεια και επάνω μένει καθαρό το νερό, όπως γίνεται και στις λίμνες. Βέβαια εκεί υπάρχει ανεπτυγμένο και πλήρες οικοσύστημα. Αν θέλεις να κάνεις αλλαγή νερού, πάρε ένα σωληνάκι και με μια μικρή αναρόφυση άσε το νερό να αδειάσει, βάζοντας νέο στην συνέχεια. Παρατήρησε προσεκτικά τα κουνουπόψαρα που θα βάλεις και αν δεις οτι δυσκολεύονται να επιβιώσουν, βάλε τα σε φαρδύ δοχείο σαν λεκάνη και δημιούργησε εκεί τον υδροβιότοπό τους, ξεχωριστά απο άλλα φυτά. Πάντως, ακόμα και στο νέο περιβάλλον, μπορείς να βάλεις ειδικά φυτά/φύκια που βοηθούν το νέο σύστημα να εξελιχθεί σαν μίνι υδροβιότοπος αλλά και πάλι το νερό θα θέλει αλλαγή. Ουσιαστικά φτιάχνεις ένα μικρό ενυδρείο οπότε και οι οδηγίες για την δημιουργία τοτυ θα είναι ανάλογες του ενυδρείου και όχι της φυσικής λίμνης. Θέλει λίγο ψάξιμο και μπράβο σου που το σκέφθηκες.
Δημοσίευση σχολίου