ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Η ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

 
Ξέρω άτομο που σε δύο χρόνια, χωρίς να τρώει υπερβολικά, πήρε πάνω από 10 κιλά, απλά και μόνο με την πλοήγηση στο διαδίκτυο, καθήμενος περίπου 4-6 ώρες την ημέρα στον υπολογιστή.
Επιπλέον άρχισαν να τον πονάνε οι τένοντες στα πόδια, να ατροφούν οι μύες του και να τον ενοχλεί η παραμικρή κίνηση.
 
Γνωρίζω κοπέλα που μέχρι την εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο ζύγιζε περίπου 44 κιλά, τρώγοντας τα πάντα, μέχρι σκασμού, προκειμένου να παχύνει λίγο και να φτάσει τα 45-48 κιλά.
Μετά την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο κέρδισε κιλά στην περιφέρεια και κυτταρίτιδα για την υπόλοιπη ζωή της.
 
Το ανησυχητικό είναι ότι αυτά τα δύο άτομα ήταν αεικίνητα στην παιδική τους ηλικία.
Τα σημερινά όμως παιδιά δεν είναι. Κάποια αθλούνται, πολλά όμως όχι.
Και το κακό ξεκινάει από αυτή την κρίσιμη ηλικία.
Όσο πιο πολύ γυμναζόμαστε στην παιδική μας ηλικία, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα επανερχόμαστε στο ιδανικό μας βάρος σε μεγαλύτερη ηλικία.
 
Καθώς, όσο περνάν τα χρόνια, οι συνέπειες της καθιστικής ζωής αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνες, είναι καλό να γνωρίζουμε τα θανατηφόρα αποτελέσματά της.
 
 
Το παρακάτω κατατοπιστικό άρθρο προέρχεται από το http://www.healthyliving.gr/
 Η καθιστική ζωή σκοτώνει όσο το κάπνισμα


Οι άνθρωποι που δεν ασκούνται κινδυνεύουν όσο αυτοί που καπνίζουν. Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, η έλλειψη σωματικής άσκησης και δραστηριότητας προκαλεί πλέον τόσα εκατομμύρια θανάτους στον κόσμο κάθε χρόνο, όσους και το κάπνισμα, . Η έρευνα εκτιμά ότι το ένα τρίτο περίπου των ενηλίκων διεθνώς δεν ασκούνται όσο χρειάζεται, προτιμώντας τον… καναπέ, γεγονός που έχει ως συνέπεια 5,3 εκατ. θανάτους ετησίως (περίπου το 10% όλων των θανάτων παγκοσμίως).

Η σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται αναγκαία για τους μυς, τα οστά, την καρδιά και άλλα ζωικά όργανα, προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά. Όμως σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι τείνουν να ασκούνται όλο και λιγότερο, καθώς περνάνε ολοένα περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους και στην τηλεόραση ή στο τιμόνι του αυτοκινήτου τους.
Καθιστική ζωή και χρόνιες ασθένειες

Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης θεωρείται υπεύθυνη για το 6% των καρδιολογικών προβλημάτων, το 7% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 και το 10% ορισμένων καρκίνων (μαστού, εντέρου κ.α.). Ατυά τα αποτελέσματα συγκρίνονται με το κάπνισμα. Η μείωση της σωματικής αδράνειας κατά 10% θα μπορούσε -σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις- να μειώσει τουλάχιστον κατά μισό εκατομμύριο τους θανάτους κάθε χρόνο.

Οι 33 ερευνητές από διάφορες χώρες, που δημοσίευσαν μία σειρά από σχετικές μελέτες στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι το πρόβλημα έχει πια αποκτήσει τέτοιες διαστάσεις, που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πανδημία και επισημαίνουν ότι το κοινό σε όλες τις χώρες θα πρέπει να ενημερωθεί σωστά σχετικά με τις σοβαρές συνέπειες για την υγεία του.

Όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες, περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι άνω των 15 ετών στη Γη ασκούν ανεπαρκώς το σώμα τους. Η κατάσταση φαίνεται ακόμα πιο σοβαρή μεταξύ των εφήβων ηλικίας 13 – 15 ετών, με το 80% να κάνει ελλιπή άσκηση. Η αδράνεια αυξάνεται σταδιακά με την ηλικία, ενώ είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Οι επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις να πάρουν πιο σοβαρά το ζήτημα και να λάβουν μέτρα, ώστε η σωματική άσκηση να γίνει πιο εύκολη, φθηνή και ασφαλής για τους πολίτες τους (π.χ. περισσότεροι χώροι περιπάτου, καλύτεροι και μεγαλύτεροι ποδηλατόδρομοι, πιο σωστή γυμναστική στα σχολεία κ.α.).
150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα

Οι ερευνητές συνιστούν ότι οι ενήλικοι πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά (δυόμιση ώρες) ήπιας άσκησης κάθε εβδομάδα, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κηπουρική κ.α. Η άσκηση θα μπορούσε να κατανέμεται σε μισή ώρα (30 λεπτά) τη μέρα επί πέντε μέρες την εβδομάδα, ενώ εναλλακτικά θα μπορούσε να γίνεται πιο έντονη άσκηση τουλάχιστον 20 λεπτών επί τρεις φορές την εβδομάδα (ή κάποιος συνδυασμός των δύο παραπάνω).

Αν και οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι συγκρίσεις μεταξύ χωρών είναι δύσκολες, η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες είναι αυτοί που κάνουν τις λιγότερες σωματικές δραστηριότητες,. Ένας από τους ερευνητές, ο Πέντρο Χαλάλ, τόνισε ότι η συγκυρία των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου είναι κατάλληλη για να περάσει το μήνυμα διεθνώς υπέρ της άθλησης και γενικότερα υπέρ κάθε είδους σωματικής δραστηριότητας. «Η παγκόσμια πρόκληση είναι σαφής: να κάνουμε τη σωματική δραστηριότητα προτεραιότητα της δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο, ώστε να βελτιώσουμε την υγεία και να μειώσουμε το βάρος των ασθενειών», όπως είπε. Και φυσικά να αποφύγουμε το κάπνισμα ακόμα και το παθητικό.

 Άλλα σχετικά άρθρα:

Η καθιστική ζωή βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η καθιστική ζωή μικραίνει τα τελομερή

Σηκωθείτε από το γραφείο όσο πιο συχνά μπορείτε!

Καταστροφική η καθιστική ζωή

Πηγή: http://www.healthyliving.gr/


Κοιτάξτε και αυτό:

 Η καθιστική ζωή είναι ασθένεια στο http://www.mylady.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου