ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 
Ο γέροντας Πορφύριος συμβούλευε τους γονείς να μην λένε διαρκώς στα παιδιά τους "μη" και "όχι"
αλλά να τους δίνουν και λίγη ελευθερία, "αέρα" να αναπνεύσουν και να τα αφήνουν στα χέρια του Θεού, όχι παθητικά αλλά προσευχόμενοι διαρκώς μέσα τους γι' αυτά.
 
Το άρθρο αυτό που διάβασα στο ΧΑΜΟΜΗΛΑΚΙ , μου θύμησε κατά πολύ τα λόγια του γέροντα Πορφύριου και μου άρεσε γιατί μας δείχνει τρόπους που θα εμπλουτήσουν το παιδί με ερεθίσματα, χωρίς να χρειάζεται να παρεμβαίνουμε εμείς διαρκώς με απαγορευτικά και διορθώσεις.
 
Αποτέλεσμα:
Λιγότερη ένταση και φασαρία, επομένως, στο σπίτι και περισσότερη δράση, χαρά και πληρότητα.

 
Προλάβετε τις εντάσεις στο σπίτι

Τα μικρά παιδιά στην προσπάθεια τους να μάθουν τον κόσμο, πολλές φορές ατακτούν. Πώς μπορούν οι γονείς να τροποποιήσουν το περιβάλλον προκειμένου να αποφύγουν τα πολλά «μη» αλλά και μια μη αποδεκτή συμπεριφορά του παιδιού;

Οι τροποποιήσεις του περιβάλλοντος χρησιμοποιούνται περισσότερο με βρέφη και νήπια παρά με μεγαλύτερα παιδιά, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν οι γονείς στηρίζονται περισσότερο σε λεκτικές μεθόδους.

Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές προκειμένου να αποφευχθούν οι μη αποδεκτές συμπεριφορές των παιδιών σας:


• Εμπλουτισμός του περιβάλλοντος:
Εφοδιάστε το παιδί με πολλές ενδιαφέρουσες ασχολίες που μπορεί να κάνει, για παράδειγμα παιχνίδια, υλικό για ανάγνωση, κούκλες, παζλ. Δημιουργήστε, ένα χώρο όπου το παιδί σας θα είναι ελεύθερο να παίξει και να εκφραστεί όπως θέλει, χωρίς να ανησυχείτε για την ασφάλεια του αλλά και να μην χαλάσει κάτι πολύτιμο για εσάς άθελα του. Πολύ γονείς ξεχνούν ότι τα παιδιά χρειάζονται ενδιαφέρουσες και ελκυστικές δραστηριότητες για να διατηρούνται απασχολημένα, ακριβώς όπως κάνουν και οι μεγάλοι.
 

• Μείωση ερεθισμάτων του περιβάλλοντος:
Μερικές φορές τα παιδιά χρειάζονται ένα περιβάλλον με λίγα ερεθίσματα, όπως την ώρα πριν πάνε για ύπνο. Οι γονείς συχνά λένε να πάει το παιδί για ύπνο την ώρα που μπορεί να παίζει με τον μπαμπά του ή να βλέπει το αγαπημένο του παιδικό. Για να αποφευχθούν οι εντάσεις και οι εκρήξεις που δημιουργούνται στις περιπτώσεις αυτές, οι γονείς θα πρέπει να μειώσουν τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος του παιδιού αρκετή ώρα πριν τον ύπνο.
 

• Απλοποίηση περιβάλλοντος:
Μερικές φορές τα παιδιά συμπεριφέρονται με μη αποδεκτό τρόπο όταν το περιβάλλον τους είναι πολύ δύσκολο και σύνθετο. Ζητούν βοήθεια από τους γονείς, εγκαταλείπουν τελείως μια δραστηριότητα, δείχνουν επιθετικότητα, πετάνε τα πράγματα στο πάτωμα, κλαίνε, φεύγουν. Πώς μπορείτε να απλοποιήσετε το περιβάλλον και να κάνετε την ζωή του μικρού σας ευκολότερη; Αγοράστε του ρούχα που μπορεί να τα φοράει μόνο του ή παπούτσια που δεν έχουν κορδόνια. Βάλτε ένα σκαμνί ή ένα κουτί στο οποίο να μπορεί να ανεβαίνει το παιδί, για φτάνει να πλύνει τα χέρια του ή να πιάνει τα ρούχα από την ντουλάπα του. Αγοράστε παιδικά μαχαιροπίρουνα και σερβίτσια. Βάλτε πλαστικά χρώματα που πλένονται ή ταπετσαρία στα παιδικά δωμάτια. Τα παιδιά συχνά επιλέγουν να ζωγραφίζουν στο τοίχο.
 

• Υποκατάσταση μιας δραστηριότητας με μια άλλη.
Αν το παιδί σας του αρέσει να εξετάζει το περιεχόμενο του συρταριού σας με τα καλλυντικά, δώστε του κάποια άδεια μπουκάλια ή κουτιά για να παίξει μ΄αυτά στο πάτωμα. Προσπαθήστε να μην του αποσπάσετε απότομα από τα χέρια αυτό που επεξεργάζεται, θα του δημιουργήσετε ένταση και απογοήτευση, με αποτέλεσμα να βάλει τα κλάματα.
 

• Έγκαιρος προγραμματισμός για τα μεγαλύτερα παιδιά:
Αποφύγετε τις συγκρούσεις, οργανώνοντας επιμελώς το περιβάλλον των έφηβων σας. Τα παιδιά σας στην ηλικία αυτή χρειάζονται αρκετό χώρο για τα προσωπικά τους είδη, αλλά και προσωπικό χώρο μέσα στο σπίτι, καθώς και ευκαιρίες για ανεξάρτητη δραστηριότητα.
.
πηγή: jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου