ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΜΕΓΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ - ΠΩΣ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΣΩΜΑΤΙΚΑ


Η Μεγάλη Σαρακοστή, καθώς και κάθε άλλη περίοδος νηστείας, είναι η μεγάλη ευκαιρία για να γεμίσουμε τις πνευματικές μας μπαταρίες, με την άσκηση που κάνουμε την περίοδο αυτή. Και ως γνωστόν, κάθε είδους άσκηση έχει τα αντίστοιχα αποτελέσματα, αναλόγως πού απευθύνεται.
Η νηστεία είναι μία πνευματική περίοδος δοκιμασίας η οποία όμως ξεκινά από την άσκηση του σώματος. Καθώς ο άνθρωπος (γενικά μιλώντας και όχι ειδικά) δεν μπορεί εύκολα να προσεγγίσει τα πνευματικά, πολύ σοφά η νηστεία, σαν θεία εντολή, δίνει παροχές πνευματικές ξεκινώντας από τα απλά που μπορεί ο άνθρωπος να κάνει: την σωματική άσκηση.
Γενικά, μας φαίνεται πιο εύκολο να κάνουμε 6 μήνες δίαιτας παρά 40 μέρες νηστείας (τι λέω 40, ούτε δύο την εβδομάδα, Τετάρτη και Παρασκευή). Και όμως, είναι όλα πολύ σοφά τοποθετημένα στην νηστεία της Εκκλησίας. Γιατί;

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά: νηστεία χωρίς λάδι κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Τι καλύτερο από το να κάνουμε μια μικρή αποχή και αποτοξίνωση, δύο φορές την εβδομάδα, από αυτά που τρώμε κατά κόρον όλες τις επόμενες μέρες;  Δεν είναι αυτονόητο ότι έτσι μένουμε εύκολα και άκοπα στα σωστά κιλά ενώ χάνουμε αμέσως όσες έξτρα θερμίδες πήραμε από καταχρήσεις των υπόλοιπων ημερών;

Επίσης, αυτές τις δύο ημέρες δεν τρώμε κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτερά. Η απουσία γάλακτος όμως και ο συνδυασμός οσπρίων και χυμών που ενδείκνυται να καταναλώνουμε τις δύο αυτές ημέρες αυξάνει στο μέγιστο την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να χαλυβδώνεται έτσι έξτρα η υγεία μας. Ειδάλλως, μια μεγάλη ποσότητα σιδήρου χάνεται άσκοπα αλλά και το ασβέστιο με τον σίδηρο δεν απορροφάται πλήρως.

Από προσωπικές παρατηρήσεις πάνω στα ίδια μου τα παιδιά, πρόσεξα ότι όταν τους έδινα γάλα 7 μέρες την εβδομάδα, ξαφνικά και για μια ολόκληρη περίοδο σταματούσαν να πίνουν την συνηθισμένη ποσότητα και κατανάλωναν μόνο λίγες γουλιές από το γάλα. Αυτό κράταγε αρκετά, οπότε και ξαναξεκινούσαν με τον παλιό ρυθμό μόλις πέρναγε αυτή η φάση. 
Παρόλα αυτά, η μητέρα μου εξακολουθούσε να φωνάζει ότι θα κάνω τα παιδιά αδύναμα νηστεύοντάς τα κάθε Τετάρτη και Παρασκευή (ούτε καν 40 μέρες). Μέχρι που, παρακολουθώντας κάποιο βράδυ μια μεταμεσονύκτια επαναληπτική ιατρική εκπομπή στην ΕΤ3, μου είπε έκπληκτη την άλλη μέρα τα τελευταία ιατρικά πορίσματα περί σωστής διατροφής:
Δύο φορές την εβδομάδα όσπρια (ναι, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή)
Όχι πρωτεΐνες κάθε μέρα. Θέλουν διακοπή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα (Τετάρτη και Παρασκευή;)
Όχι γάλα κάθε μέρα. Ανακαλύφθηκε ότι το ασβέστιο απορροφάται καλύτερα και πλήρως όταν γίνεται παύση στην κατανάλωσή του δύο φορές την εβδομάδα (!)

Το λάθος για την υγεία δεν έγκειται στην έλλειψη κάποιων τροφών κατά την νηστεία αλλά στην μονομερή διατροφή μας την οποία δεν θέλουμε να αλλάξουμε. Ασβέστιο δεν έχει μόνο το γάλα και τα παράγωγά του αλλά και πολλά λαχανικά και ξηροί καρποί. Μια πλήρης διατροφή αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου, σιδήρου και κάθε άλλων βιταμινών και μετάλλων. Κόβοντας κάτι για λίγο, η έλλειψή του αναπληρώνεται αμέσως από τις υπόλοιπες τροφές που προσλαμβάνουμε. Εξάλλου, σε περιπτώσεις παιδιών, εγκύων, ασθενών, ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικά προβλήματα υγείας, παιδιών με εξάντληση, σπουδαστών, η Εκκλησία δεν επιβάλλει ποτέ αυστηρή νηστεία και συχνά δεν εφαρμόζει καθόλου νηστεία, αναλόγως της περίπτωσης. Οι υπερβολές οι δικές μας κάνουν την νηστεία βαριά.

Όσο για την Μεγάλη Σαρακοστή του Πάσχα (και όχι την νηστεία των Χριστουγέννων, όπου σχεδόν σε όλη την διάρκειά της τρώμε ψάρι, άρα όση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε), ένας οικογενειακός φίλος κάποτε, ο οποίος ήταν και είναι εκτός εκκλησίας και πίστης, μας ανέφερε ένα επιχείρημα για την 40ήμερη νηστεία το οποίο δεν είχα ξανακούσει: Η επιστήμη ανακάλυψε ότι μετά από 40 μέρες αποχής από το κρέας αναπτύσσεται στον οργανισμό ένα ένζυμο το οποίο ατσαλώνει τον οργανισμό απέναντι στις ασθένειες. Αυτό δεν συμβαίνει νωρίτερα από τις 40 μέρες ούτε όταν καταναλώνουμε κρέας σε αυτό το διάστημα.

Τελικά, όλα αυτά τα χρόνια έμαθα να εκτιμώ αυτό που η Εκκλησία θέσπισε εδώ και 2012 χρόνια και σιγά σιγά πήρε την μορφή που ξέρουμε σήμερα. Η ίδια η επιστήμη αποδεικνύει όλο και περισσότερο, πόσο σοφοί είναι αυτοί οι κανόνες (και όχι εναντίον της υγείας μας, όπως αυθαίρετα πιστεύουμε). Πάντοτε έψαχνα για αποδείξεις, γιατί ποτέ δεν μου άρεσε να μου υποδεικνύει κάποιος ορθά κοφτά τι πρέπει να κάνω, να λέω και να πιστεύω. Και βρίσκω αδιάκοπα αποδείξεις για την ορθότητα της πίστης μας. Μία πίστη ολοκληρωμένη, σφαιρική, που αγγίζει κάθε πτυχή του ανθρώπου - το σώμα του αλλά και την ψυχή του, την ζωή του αλλά και τις σχέσεις του, τα συναισθήματά του αλλά και τα προβλήματά του. Και νοιώθω ευγνωμοσύνη που τελικά έχουμε μια τέτοια πίστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου