ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ! ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΟ


 
Να σας "τσιγκλίσω" λίγο ακόμα; 

Ως μεταφράστρια και καθώς στις μεταφράσεις "παίζω" με τις λέξεις, το ζήτημα της ελληνικής γλώσσας είναι για μένα κρίσιμο.

Αγάπησα την γλώσσα αυτή και γνώρισα το μεγαλείο της όταν, στην τρίτη Λυκείου και εν όψει των εξετάσεων, πήγα σε φροντιστήριο για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών και της Έκθεσης.

Η καθηγήτρια που δίδασκε εκεί είχε πραγματικό πάθος με το μάθημά της. Δίδασκε ορμητικά και δεν άφηνε τον νου μας να πάθει καθίζηση. Μας παρέσυρε, χωρίς να το καταλάβουμε, στην δίνη της απόλαυσης της γλώσσας μας. Το ίδιο και στην Έκθεση. Ξετίναζε τα ελληνικά μας. Συνώνυμα, αντώνυμα, ακριβής σημασία της κάθε ασυνήθιστης και δύσκολης λέξης, σωστή χρήση τους στην φράση. Μεγαλείο!
Πιστεύω ότι ο έρωτας για τις λέξεις και την γλώσσα μας σε εκείνη οφείλεται.
Η καθηγήτρια αυτή (δεν θυμάμαι πλέον το όνομά της) έκανε απλώς το μάθημά της όπως ήξερε.

Δεν φανταζόταν ποτέ ότι εκείνη την στιγμή μας μετέδιδε την ουσία του παρελθόντος και την λατρεία της γλώσσας μας. Δεν φανταζόταν ότι ήταν ένας από τους συνεργούς στην διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δύο ακόμα τέτοιες καθηγήτριες αν είχα στο Γυμνάσιο (ή αν την είχαμε γνωρίσει νωρίτερα και όχι στην Γ' Λυκείου), τα Αρχαία Ελληνικά στο σχολείο θα ήταν για μας σπουδή και απόλαυση και όχι ένα δύσκολο, ακαταλαβίστικο και ανυπόφορο μάθημα.
Έφταναν τρεις μήνες ορμητικής διδασκαλίας για να αλλάξει η δυσμενής εμπειρία τόσων ετών. 
 
Πέρα από τους λάτρεις της κλασσικής αρχαιότητας ανά τον κόσμο συν τους Πανεπιστημιακούς και Φιλολόγους, λάτρεις της αρχαίας ελληνικής γλώσσας είναι και η Εκκλησία με τους πιστούς της. Οι τρεις Ιεράρχες καθώς και πληθώρα άλλων Πατέρων της Εκκλησίας μας διδάχτηκαν και δίδασκαν το αρχαίο ελληνικό πνεύμα.
Επί Τουρκοκρατίας η Εκκλησία κράτησε ζωντανή την Ελληνική Γλώσσα.
Την περίοδο εκείνη ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός άνοιξε σχολεία και ανόρθωσε εκκλησίες.
Ευτυχώς εξακολουθεί να τιμάται από τους εκπαιδευτικούς. Ίσως κάποτε και αυτό εκλείψει.
 
  Για να ανακινηθούν και πάλι λίγο τα πνεύματα, με θαυμασμό αυτή τη φορά και όχι με αγανάκτηση, παραθέτω ένα σύντομο αλλά κατατοπιστικό κείμενο του πατέρα Νικόλαου Λαγουμτζή που είδα στο facebook. 
 

 Η Ελληνκή γλώσσα, είναι ποιηματική, είναι Θεολογική! ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΟ 
Πολύς ντόρος και προσπάθεια γίνεται τα τελευταία χρόνια, με μεθοδικότητα, να υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την Ελληνική Αλφάβητο! Η προσπάθεια υποβάθμισης, ξεκίνησε πριν από χρόνια και συνεχίζεται με «επιτυχία» μέχρι και σήμερα και μάλιστα σιωπηρά και ανεχτικά μεθοδεύουν μέρα με την ημέρα την εξαφάνιση της Ελληνικής Αλφαβήτας με λατινογενείς χαρακτήρες στο τέλος, εξ’ού άλλωστε και η μεγάλη μανία για τα λεγόμενα και απαράδεκτα γκρίκλισγ. Όμως αυτό που καλό είναι να αντιληφθούμε, είναι το γεγονός ότι η Ελληνική Αλφαβήτα όπως διαβάζεται ολόκληρη, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μία ικεσία-μία προσευχή!

Η Ελληνική γλώσσα, είναι ποιηματική, είναι Θεολογική!

Είναι γνωστή η επικαλούμενη Προσευχή, στην Ελληνική Αλφάβητο.

Όμως σήμερα θα μάθουμε ίσως και κάτι άλλο. Κάποιοι κόπτονται εναντίον της Ελληνικής γλώσσας γιατί η Ελληνική Αλφάβητος παρουσιάζει και άλλα ενδιαφέροντα! Όπως π.χ. η περίπτωση του Λεξάριθμου! Δηλαδή το άθροισμα μιας λέξεως σε γενικό σύνολο αριθμών!


"Η λέξη ΑΝΘΡΩΠΟΣ έχει ως άθροισμα τον αριθμό 1310 (Α=1, Ν=50, Θ=9, Ρ=100, Ω=800, Π=80, Ο=70, Σ=200), ενώ η λέξη ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ έχει ως άθροισμα τον αριθμό 644 (Ε=5, Μ=40, Μ=40, Α=1, Ν=50, Ο=70, Υ=400, Η=8, Λ=30).


Αν αφαιρέσουμε λοιπόν το Χριστό από τον άνθρωπο, θα έχουμε το εξής αποτέλεσμα:


1310= ΑΝΘΡΩΠΟΣ

- 644= ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (Ο Θεός είναι μαζί μας) 
 _____
666" =Ανθρωπος χωρίς Θεό, ........ 
"Στην Πίστη υπάρχει αρκετό φως γι’ αυτούς που θέλουν να πιστέψουν και αρκετές σκιές για να τυφλώσουν αυτούς που δεν θέλουν."

Ας έχουμε τον νου μας και ας είμαστε έτοιμοι στην κάθε υποβάθμιση της Ελληνικής μας γλώσσας!!! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!! 





Πηγή: από την σελίδα του facebook Νικόλαος Λαγουμτζής 


Και κάτι αφιερωμένο σε όλους τους αναγνώστες των αναρτήσεων περί Ελληνικών, από το facebook.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου