ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΝΕ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ;

 

 Τα παιδιά πάνε Kατηχητικό;

 
 


Αυτή είναι μία ενδεικτική αφίσα, μία από τις πολλές όμορφες και ουσιώδεις που προσκαλούν τα παιδιά στα κατηχητικά της ενορίας τους. Είναι τόσο επιμελημένες, όσο και η καρδιά των εφημερίων και των κατηχητών που θα αναλάβουν αυτό το σπουδαίο έργο.
 
Από την εμπειρία μου βρήκα ότι, ακόμα και σε μικρές γειτονιές, σε χωριά και σε στενούς κύκλους, εκεί που περίμενες ότι τα παιδιά θα είναι πιο στενά δεμένα, είδα το αντίθετο.
Όταν ξεκινήσαμε το Κατηχητικό, τον πρώτο μήνα οι λεκτικοί καυγάδες και οι αντιθέσεις ήταν στην ημερήσια διάταξη.
Μας έκανε εντύπωση και αρχικά, σχεδόν σε κάθε συνάντηση, προσπαθούσαμε μέσα από παιχνίδια και διδάγματα να βελτιώσουμε τις μεταξύ τους σχέσεις.
Με άλλα λόγια, παιδιά που ήταν όλη μέρα μαζί σε σχολείο, φροντιστήρια, κοινοτικά ή πολιτιστικά προγράμματα, δεν είχαν δεθεί μεταξύ τους.
 
Σιγά-σιγά γίναμε όλοι μια ομάδα άρρηκτα δεμένη μεταξύ της. Τα παιδιά θέλανε να βγαίνουμε όλοι μαζί, να πηγαίνουμε βόλτα όλοι μαζί, να διασκεδάζουμε όλοι μαζί.
 
Το Κατηχητικό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι ο καλύτερος τόπος για τα παιδιά μας.
 
Γιατί τα παιδιά ξέρουν ότι θα βρουν εκεί την καλύτερη συντροφιά και οι γονείς τον καλύτερο τρόπο να δεχτούν τα παιδιά τους, μέσα από την κατήχηση, την ομαδικότητα και το παιχνίδι, διδάγματα που δύσκολα δέχονται πλέον από τους γονείς τους.
 
Αγάπη, πάνω απ' όλα αλλά και δράση, καλή παρέα, χαρά, νόημα και συζητήσεις με ουσία, σωστή ψυχαγωγία και, πάνω απ΄ όλα, διάπλαση ψυχών.
Αυτό είναι το κατηχητικό σήμερα.


Ποδοσφαιρικό φιλικό αγώνα έδωσαν οι Κατηχητικές μας Ομάδες (φωτο)
http://agiosharalabos.blogspot.gr/

Ξεκίνησαν στην Ενορία μας τα μαθήματα Παραδοσιακών Χορών
http://agiosharalabos.blogspot.gr/


http://sundayschoolsartclass.blogspot.gr/

Katixitiko Skalas kefalonias


Katixitiko Skalas kefalonias

Τα παιδιά στο κατηχητικό δεν αποκτούν απλά μία ανθρωπιστική συνείδηση αλλά εκείνη την ανώτερη πνευματική συνειδητοποίηση που τα ενώνει με τον Θεό και, κατά συνέπεια, με όλη την Ανθρωπότητα. Τα παιδιά του Κατηχητικού έχουν μια ευρεία άποψη της ζωής. Ο Ανθρωπισμός / Ανθρωπιά και η σωστή συμπεριφορά είναι δύο μόνο από αυτά τα στοιχεία της ζωής.
Η σωστή σχέση με τον Θεό αλλά και η κατανόηση του εαυτού τους, των άλλων και κατά συνέπεια ολόκληρης της ζωής είναι η άλλη προέκταση της διδασκαλίας στο Κατηχητικό.
 
Εκεί τα παιδιά θα μάθουν και ό,τι δεν μπορούν να τα διδάξουν οι γονείς τους στο σπίτι ενώ είναι πλέον το μόνο μέρος όπου αποβάλλονται δεισιδαιμονίες του παρελθόντος, λανθασμένη τοποθέτηση περί Θεού αλλά και κακοί επηρεασμοί από την καθημερινότητά τους (λάθος συμπεριφορές από τα έργα στην τηλεόραση, αδράνεια από την υπερβολική χρήση υπολογιστή, απομάκρυνση από τους φίλους, επιθετικότητα ή κατάθλιψη κλπ.)
Εκεί τέλος, είναι το μόνο μέρος όπου ακόμα διαμορφώνονται χαρακτήρες (ούτε στο σχολείο, διαμορφώνονται πλέον χαρακτήρες καθώς η νομοθεσία δένει τα χέρια σε δασκάλους και καθηγητές, ούτε και στα πολιτιστικά κέντρα των οποίων το έργο δεν είναι αυτό, οπότε δεν ασχολούνται).

 

Ερωτηματολόγιο γονέων και παιδιών:

Μετά από δύο χρόνια λειτουργίας των κατηχητικών ομάδων σε ενορία της Κεφαλλονιάς, υποβάλαμε ένα ερωτηματολόγιο σε γονείς και παιδιά ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε την προσπάθεια που έγινε και το αποτέλεσμα.
 

Στην ερώτηση αν οι γονείς θεωρούσαν χρήσιμο το κατηχητικό, απάντησαν όλοι θετικά, ακόμα και αν οι περισσότεροι δεν είχαν ξαναδεί κατηχητικό.
 
Στην ερώτηση "είδατε αλλαγές στο παιδί σας και ποιες;" απάντησαν όλοι "ναι" και στη συνέχεια πήραμε διάφορες απαντήσεις, εκ των οποίων οι πιο χαρακτηριστικές ήταν ότι "το παιδί μας ρωτάει για διάφορα πράγματα" (διευκρίνηση: είχαμε εισάγει το "βιβλίο της ζωής" όπου αναλύαμε ζητήματα της καθημερινής ζωής των παιδιών και θέταμε ερωτήσεις για να συζητήσουν με τους γονείς τους ή τον εαυτό τους),  το παιδί " σταμάτησε να λέει ψέμματα και πλέον σκέφτεται δεύτερη φορά τι θα πει", "προσεύχεται στο δωμάτιό του".
 
Στην ερώτηση αν οι γονείς πιστεύουν ότι το κατηχητικό βοήθησε στις σχέσεις των παιδιών μεταξύ τους, η απάντηση ομόφωνα ήταν "ναι".
 
Στην ερώτηση προς τα παιδιά τι τους άρεσε περισσότερο στο κατηχητικό οι απαντήσεις τα περιελάμβαναν όλα: "οι ιστορίες", "οι χειροτεχνίες", "τα τραγούδια", "οι εκδρομές", "τα παιχνίδια" (ομαδικά κλειστού και ανοικτού χώρου).
 
Στην ερώτηση αν ήθελαν να συνεχίσει το Κατηχητικό στην ενορία τους, η απάντηση ήταν ομόφωνα "ναι!"
 
 

Δραστηριότητες Κατηχητικών σήμερα:

Σήμερα πλέον τα Κατηχητικά έχουν αλλάξει μορφή, όπως άλλωστε και η διδασκαλία γενικά.
Πολύ παιχνίδι, εκτόνωση, ψυχαγωγία και ομαδικότητα συνυπάρχουν με τις ανώτερες πνευματικές αξίες και τα ηθικά διδάγματα, με την συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων, ώστε να μην λέμε πλέον "το μάθημα του Κατηχητικού" αλλά " η συνάντηση με την παρέα του Κατηχητικού".
 
Κοιτάξτε τα προγράμματα των κοντινών σας ενοριών.
΄Πέρα από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις και συζητήσεις, μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
 
1. Μαθήματα χορού (παραδοσιακού κυρίως)
2. Μαθήματα μουσικής, ορθοφωνίας, χορωδίας ή /και βυζαντινής μουσικής.
3. Εκμάθηση μουσικών οργάνων.
4. Αθλήματα όπως τοξοβολία, πινγκ-πονγκ, τένις.
5. Οργάνωση ομάδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή βόλεϊ.
6. Εκμάθηση παραδοσιακών τεχνών όπως κέντημα, πλέξιμο, κοπτική-ραπτική,
 7. Ζωγραφική, αγιογραφία, δημιουργίες με πηλό, χαλκό, πυρογράφο κλπ.
8. Εθελοντικά μαθήματα ξένων γλωσσών ή υποστηρικτικά μαθήματα σχολείου.
9. Τμήμα Θεάτρου
10. Οργάνωση συναντήσεων με μπουφέ, θεατρικών παραστάσεων,
11. Ομιλίες για γονείς, παρουσίαση ταινιών για παιδιά και ενήλικες.
12. Σχολή γονέων
13. Συμμετοχή σε εθελοντικές και οικολογικές δραστηριότητες.
14. Κατασκηνώσεις.
15. Διοργάνωση Συναυλιών.
16. Δανειστική βιβλιοθήκη.
 
Και άλλα πολλά.

 
  
Katixitiko Skalas kefalonias

 
 
Katixitiko Skala Poros ekdromi

 
 

 
 
 
http://katixitikoporoskefalonia.blogspot.gr/

  
http://katixitikoporoskefalonia.blogspot.gr/

 
Ψάξτε το λίγο, όχι μόνο στην ενορία σας αλλά και στις γύρω ενορίες.
Συχνά η κοντινότερη ενορία της οποίας το πρόγραμμα σας ενδιαφέρει είναι ίσως και πιο κοντά από το φροντιστήριο Αγγλικών. Ας μην φανταστείτε ότι θα πρέπει να διανύετε την μισή πόλη.
 
Δείτε το σαν ώρα χαλάρωσης, αφήστε το παιδί στο Κατηχητικό και πιείτε έναν καφέ με τους άλλους γονείς, γνωριστείτε μεταξύ σας και κανονίστε συναντήσεις, ώστε η παρέα του κατηχητικού να επεκταθεί και στην υπόλοιπη ζωή σας. Θα δείτε αμέσως τα καλά αποτελέσματα.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου