ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΟΡΓΗ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ: ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

 

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την παγκόσμια ημέρα ασθενών με Αλτσχάιμερ, για να μιλήσουμε γι' αυτό.

Ας δούμε τα πάντα για το Αλτσχάιμερ. Ένα διεξοδικό αφιέρωμα από την  Βούλα Βαβαρούτσου εκπαιδευτικού ΠΕ 15 στο 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ "ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ", στον  ιστοχώρο της.

 Νόσος Alzheimer
 


Πρόληψη της νόσου Alzheimer Η αιτίες της νόσου Alzheimer δεν είναι γνωστές αλλά φαίνεται ότι πιθανώς να παίζουν ρόλο τροποποιήσιμοι παράγοντες, όπως καρδιαγγειακοί (διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία), κάπνισμα, τραυματικές κακώσεις, κατάθλιψη, φάρμακα (ορμόνες όπως οιστρογόνα, αντιυπερτασικά, αντιδυσλιπιδαιμικά, αντιφλεγμονώδη κ.λπ.), παράγοντες επηρεάζοντες το νοητικό απόθεμα (IQ, εκπαίδευση, επάγγελμα, πνευματικές, κοινωνικές δραστηριότητες, φυσική άσκηση κ.λπ.), αλλά και διατροφικοί παράγοντες.

Η διάγνωση της νόσου Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται αλματωδώς ο αριθμός των ανοϊκών ασθενών. Οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας στην Ευρώπη είναι σήμερα 7.300.000 και στην Ελλάδα 160.000. Παγκοσμίως οι ανοϊκοί ασθενείς είναι 35.000.000 και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100.000.000 μέχρι το 2050. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η νόσος Αλτσχάιμερ απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την υγεία.

Η έγκαιρη διάγνωση βελτιώνει τη ζωή των ασθενών με Αλτσχάιμερ «Νόσος Αλτσχάιμερ: Μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά!» είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ που γιορτάζεται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανοϊκών ασθενών φτάνει τις 160.000

Η βαρηκοΐα μπορεί να δείχνει άνοια ή και αλτσχάιμερ

Τεστ αίματος δείχνει την προδιάθεση για Αλτσχάιμερ
Όπως είναι γνωστό, οι νοητικές λειτουργίες των ανθρώπων που πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές Aνοιας διαταράσσονται και σταδιακά αποδυναμώνονται, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής χωρίς τη βοήθεια του ατόμου που έχει αναλάβει τη φροντίδα του. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ένα όπλο κατά της νοητικής αποδυνάμωσης των ασθενών είναι: η άσκηση των νοητικών τους λειτουργιών.

Τεστ αίματος ανιχνεύει την Αλτσχάιμερ
Εντοπίζει τα αντισώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός ενάντια στη νόσο και εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες

Ο υγιεινός τρόπος ζωής «ασπίδα» για την Αλτσχάιμερ
Με μικρές, πλην όμως σημαντικές, αλλαγές στις συνήθειές μας μπορεί να προληφθεί Οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε βετεράνους στρατιώτες και πρώην παίκτες ράγκμπι. Εδειξαν καταρχήν ότι όσοι τραυματίζονται στο κεφάλι λόγω του επαγγέλματος ή του ηαθλήματος που ασκούν, φέρουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Ταυτόχρονα όμως διαπιστώθηκε πως αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η αποχή από το κάπνισμα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 50% επί των συνολικών προβλεπόμενων περιστατικών.

Βιταμίνες Β και φυλλικό οξύ κατά άνοιας και Αλτσχάιμερ
Η λήψη μεγάλων δόσεων των βιταμινών Β6, Β12 και του φυλλικού οξέος μειώνουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε ποσοστό μέχρι και 30% μέσα μια διετία, επιβραδύνοντας έτσι την εμφάνιση άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Οι βιταμίνες Β, σε συνδυασμό με το φυλλικό οξύ, μειώνουν το επίπεδο της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος στο αίμα που, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να κάνει ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για άνοια. Η ομοκυστεΐνη τείνει να αυξάνεται με το πέρασμα των χρόνων, έτσι οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο.


Η βιταμίνη Β σε μεγάλες δόσεις μπορεί να καθυστερήσει το Αλτσχάιμερ

Βιταμίνη Β εναντίον Αλτσχάιμερ

Η καλή χοληστερόλη «ασπίδα» (και) ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ

Βότανο αφήνει ελπίδες για την Αλτσχάιμερ
Το βότανο είναι ένα είδος βρύου που λέγεται Huperzia serrata, ενώ η ουσία του που θωρακίζει τη μνήμη λέγεται huperzine A. Είναι ένας ενζυμικός αναστολέας, ο οποίος από τα τέλη της δεκαετίας του '90 χρησιμοποιείται στην Κίνα ως θεραπεία για την Αλτσχάιμερ. Επί αιώνες πριν από αυτό, όμως, οι Κινέζοι τον χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής. Εκτός από τη φυσική μορφή του, υπάρχουν και συνθετικές, οι οποίες όμως απαιτούν εξαιρετικά πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες για να παραχθούν. Μελέτες έχουν δείξει πως η huperzine A βοηθάει τη μάθηση και τη μνήμη προστατεύοντας την ακετυλοχολίνη - μία από τις ουσίες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους και η οποία μπορεί να σχετίζεται με την απώλεια μνήμης που χαρακτηρίζει την Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, φαίνεται πως προστατεύει τα θηλαστικά από τις επιδράσεις των χημικών όπλων (όπως τα αέρια σαρίν και VX), δίχως να τους προκαλεί παρενέργειες.

«Ασπίδα» κατά της Αλτσχάιμερ ο καφές
Καλά τα νέα για τους λάτρεις του καφέ, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη των ειδικών των πανεπιστημίων της Νότιας Φλόριδας και του Μαιάμι, στις ΗΠΑ, τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης στο αίμα προσφέρουν προστασία ενάντια στην εμφάνιση αλλά και στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Γελωτοθεραπεία» εναντίον άνοιας



Η νόσος Alzheimer και οι νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Η συμμόρφωση ασθενούς με νόσο Alzheimer στη θεραπεία αποτελεί δυσεπίλυτο πρόβλημα, τόσο για τον θεράποντα ιατρό όσο και για τον φροντιστή. Ως γνωστόν, το ψυχικό φορτίο τού συγγενή που επιμελείται 24 ώρες το 24ωρο έναν τέτοιον άρρωστο επιδρά αρνητικά όχι μόνο στην ποιότητα ζωής του αλλά και στην εκδήλωση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

Φρένο στην Αλτσχάιμερ με ένα χάπι την ημέρα




Βρήκαν τυχαία νέο φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ
Απρόσμενα θετικά αποτελέσματα είχαν ερευνητές, όταν φάρμακο που δοκίμαζαν για άτομα που πάσχουν από την ανθρώπινη μορφή της νόσου των τρελών αγελάδων (Creutzfeldt – Jakob Disease), έδρασαν αναστέλλοντας την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Χημικό του εγκεφάλου κατά της Αλτσχάιμερ
Το ΙGF-ΙΙ δίνει ώθηση στη μνήμη και γεννά ελπίδες για νέες θεραπείες ενώ μπορεί να «σβήσει» τις κακές αναμνήσεις



Χαρτογραφούν τα νευρολιπίδια για να εξηγήσουν τη νόσο Αλτσχάιµερ
Μια καινούργια µέθοδο για να χαρτογραφούν την κατανοµή του λίπους στον ανθρώπινο εγκέφαλο ανέπτυξαν ισπανοί επιστήµονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι µε τον τρόπο αυτόν θα κατανοήσουν καλύτερα τη φύση των νευρολογικών ασθενειών και του νευροεκφυλισµού που συνοδεύει τη νόσο αλτσχάιµερ.

Εγκέφαλος και ω-3

Μεγάλοι στην ηλικία, μικροί στο μυαλό!

Ψάρι στη σχάρα για γερό μυαλό

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών

Ζούμε τον εφιάλτη του Αλτσχάιμερ

Ο ακτιβιστής του Αλτσχάιμερ

Νόσος Αλτσχάιμερ: Μας αφορά όλους

Nόσος Αλτσχάιμερ: Ώρα για δράση
Στις μέρες μας, η αύξηση του αριθμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας, έφερε στο προσκήνιο την άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ (60% του συνόλου) σαν ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας στην Ευρώπη είναι σήμερα 7,3 εκατομμύρια και στην Ελλάδα 160.000. Παγκοσμίως οι ανοϊκοί ασθενείς είναι 35.000.000 και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νόσος Αλτσχάιμερ απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία.

Ου γαρ έρχεται μόνον
 Η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με το πραγματικό ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση των οικείων βοηθούν τις περισσότερες περιπτώσεις στη λύση του προβλήματος

Η άνοια στο προσκήνιο

Ανοια και κληρονομικότητα

Διαβήτης και άνοια
Διεθνές ενδιαφέρον Περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πάσχουν σήμερα από άνοια. Υπολογίζεται ότι το 2050 ο αριθμός τους θα φθάσει στα 115 εκατομμύρια. Το Χόγκεβεγκ έχει προσελκύσει λοιπόν το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Μόλις πρόσφατα το επισκέφθηκε αντιπροσωπεία γερμανών βουλευτών, ενώ έχοντας πρώτα μελετήσει το ολλανδικό μοντέλο μια ελβετική εταιρεία σχεδιάζει να φτιάξει ένα αντίστοιχο χωριό για ασθενείς με άνοια στη Βέρνη

Χωριό... εικονικής πραγματικότητας

Ευεργετική ψευδαίσθηση

Ξένες γλώσσες εναντίον... άνοιας
Ο χειρισμός δύο γλωσσών «γυμνάζει» τον εγκέφαλο και τον διατηρεί σε εγρήγορση ακόμη και σε μεγάλη ηλικία Σύμφωνα με τους ερευνητές, το να μιλά ένα άτομο δύο γλώσσες βοηθά στην «εκγύμναση» περιοχών του εγκεφάλου οι οποίες εμπλέκονται σε δύσκολα πνευματικά καθήκοντα, όπως το να εκτελεί κάποιος παράλληλες δραστηριότητες ή να συγκεντρώνεται έντονα σε ένα καθήκον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτού του είδους οι λειτουργίες εκτελεστικού ελέγχου είναι οι πρώτες που φθίνουν με την πάροδο του χρόνου.

Υγεία & Γ΄Ηλικία Μεγάλοι στην ηλικία, μικροί στο μυαλό! 

 21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο του Alzheimer Σήμερα 21 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο του Alzheimer. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περισσότεροι από 35 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας. Η πρόοδος της εκφυλιστικής αυτής ασθένειας κρίνεται ανησυχητική καθώς ο αριθμός των ασθενών ξεπέρασε κατά 10% τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Η Διεθνής οργάνωση Alzheimer επισημαίνει ότι σε τέσσερις δεκαετίες από τώρα ο αριθμός των ατόμων με άνοια παγκοσμίως θα ξεπεράσει τα 115 εκατομμύρια.

Alzheimer: μια σύγχρονη επιδημία

Τρία «ένοχα» γονίδια για την Αλτσχάιμερ
Νόσος Αλτσχάιμερ: Την αντιμετωπίζουμε βήμα-βήμα

Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer Η επιδημία του 21ου αιώνα

Αλτσχάιμερ: Alzheimer: μια σύγχρονη επιδημία

Αλτσχάιμερ: Τα τελευταία νέα από τη μάχη κατά του Alzheimer

Αλτσχάιμερ: Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών

Πώς επιβαρύνονται οι φροντιστές ασθενών με Alzheimer

Νόσος Alzheimer και πρόληψη

Γνωστική αποκατάσταση στα πρώιμα στάδια της Νόσου Alzheimer

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα για τη νόσο Alzheimer

Το τραγικό τέλος ενός έρωτα που κράτησε μια ολόκληρη ζωή
Ο Τσ. Σνέλινγκ σκότωσε τη σύζυγό του που έπασχε από Αλτσχάιμερ και αυτοκτόνησε

Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης
Το κέντρο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2002, παρέχοντας υπηρεσίες σε ανθρώπους που βρίσκονται στα πρώτα στάδια ή σε ενδιάμεσο στάδιο της νόσου Alzheimer και υποστήριξη στα κοντινά τους πρόσωπα (φροντιστές).

Ας θυμηθούμε αυτούς που πια δεν θυμούνται
Στο κατώφλι του νέου αιώνα οι ανεπτυγμένες κυρίως χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλη αύξηση των ηλικιωμένων πολιτών τους. Επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν ότι το ποσοστό των ηλικιωμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο είχε αυξηθεί από 8% που ήταν το 1950 σε 10% για το 2000. Η αύξηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και ο πληθυσμός των ηλικιωμένων ανθρώπων να φτάσει το 21% του συνολικού πληθυσμού της Γης το 2050.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται η μνήμη σας;
Από το στρες στη λήθη



Η νοητική άσκηση στην νόσο Alzheimer


Η νοητική άσκηση στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Alzheimer
Τα οφέλη της γυμναστικής είναι γνωστά εδώ και πολλές δεκαετίες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ακόμα και η ήπιας έντασης σωματική άσκηση συμβάλλει καθοριστικά στο να διατηρήσουμε τη φυσική μας κατάσταση και να θωρακίσουμε την υγεία μας από πληθώρα νοσημάτων. Βέβαια, η γνώση δεν μετατρέπεται πάντοτε σε πράξη, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να μεταθέτουμε την ενασχόληση με τη γυμναστική σε κάποιο χρονικό σημείο στο μέλλον. Τι γίνεται όμως με τη γυμναστική για το μυαλό; Θα ήμασταν το ίδιο αμελείς αν υπήρχαν επιστημονικές αποδείξεις ότι η πνευματική άσκηση βοηθά στο να διατηρήσουμε το μυαλό μας κοφτερό σαν ξυράφι, και κυρίως, να το προστατεύσουμε από τη νόσο Αλτσχάιμερ;

Σταυρόλεξα δια βίου ενάντια στην Αλτσχάιμερ
Παζλ, σταυρόλεξα, διάβασμα και γράψιμο αποτρέπουν τη συσσώρευση β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο Τα άτομα που «ακονίζουν» το μυαλό τους καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους μέσω δραστηριοτήτων όπως το διάβασμα, το γράψιμο, η λύση σταυρολέξων και παζλ, θέτουν ισχυρή υποψηφιότητα για να διατηρήσουν ένα «λαμπρό» μυαλό μέχρι τα γεράματα. Και αυτό διότι, όπως δείχνει μια νέα μελέτη, όσοι βρίσκονται σε μόνιμη πνευματική εγρήγορση αντιμετωπίζουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συσσώρευση πλακών της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς η οποία συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό τους.

Ασκήσεις μνήμης κατά της νόσου
Πρόκειται για τις γνωστές «ασκήσεις μνήμης» για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος τελευταία.
Το σκάκι μειώνει τις πιθανότητες άνοιας
Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι ηλικιωμένοι που παίζουν συστηματικά σκάκι και άλλα απαιτητικά πνευματικά παιχνίδια έχουν έως και 74% μειωμένη πιθανότητα να νοσήσουν από νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας.
ΤΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΑ
Η προπόνηση του εγκεφάλου, η αποφυγή της κατάθλιψης και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ασπίδα κατά της νόσου
Καταπολέμηση της άνοιας
Σύμμαχοι τα φρούτα και τα λαχανικά, εχθροί ο διαβήτης και η κατάθλιψη
Σταυρόλεξα και παζλ εναντίον άνοιας και Αλτσχάιμερ
Τα χόμπι προλαμβάνουν τη γεροντική άνοια

Αλτσχάιμερ: Γυμναστική για το μυαλό: σε τι βοηθάει;

Στα θρανία για να νικήσουμε την άνοια

Ασκήσεις Νοητικής Ενδυνάμωσης

 ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟ 


Αφηρημάδα ή Αλτσχάιμερ; ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΡΟΥΛΑ ΤΣΟΥΛΕΑ

 Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα τεστ με 21 ερωτήσεις για τη διάγνωση της νόσου

 Ενα γρήγορο τεστ επινόησαν αμερικανοί ερευνητές, το οποίο μπορεί να αποκαλύψει εάν ένας άνθρωπος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει τη νόσο Αλτσχάιμερ. 

Το τεστ αποτελείται από 21 ερωτήσεις και μπορεί να βοηθήσει όσους ανησυχούν για αγαπημένα τους πρόσωπα να ξεχωρίσουν τη φυσιολογική αφηρημάδα από τις πιο σοβαρές διαταραχές της μνήμης, οι οποίες ενδεχομένως συνιστούν πρώιμες ενδείξεις άνοιας. Οι ερωτήσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να τις απαντούν οι οικείοι τού δυνητικά πάσχοντος ατόμου. Το «Ερωτηματολόγιο της Αλτσχάιμερ» (Alzheimer's Questionnaire), όπως το ονόμασαν οι επιστήμονες που το επινόησαν, έχει ποσοστό ακριβείας σχεδόν 90% και ουσιαστικά αξιολογεί την ήπια νοητική διαταραχή - μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προβλήματα με τη μνήμη τα οποία είναι αρκετά σοβαρά ώστε να τα παρατηρήσει ο πάσχων ή οι οικείοι του, αλλά δεν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να επεμβαίνουν στην καθημερινότητά του. Μελέτες έχουν δείξει πως η ήπια νοητική διαταραχή πρωτοεκδηλώνεται στους 40άρηδες και 50άρηδες και φτάνει να προσβάλλει τον ένα στους πέντε 60άρηδες.

Επιπλέον, ο ένας στους δύο πάσχοντες από αυτήν αναπτύσσει τελικά άνοια (το 15% μέσα σε έναν χρόνο), ενώ από τους υπόλοιπους οι μισοί περνούν φυσιολογικά τη ζωή τους και οι άλλοι μισοί βλέπουν τη μνήμη τους να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Επινοητές του τεστ είναι επιστήμονες υπό τον δρα Μάικλ Μάλεκ-Αχμάντι από το Ερευνητικό Ιδρυμα Υγείας Banner Sun στην Αριζόνα, το οποίο ειδικεύεται στην άνοια. Οι επιστήμονες το δημοσίευσαν στην ιατρική επιθεώρηση «BMC Geriatrics» και, όπως σημειώνουν, ορισμένα από τα ερωτήματα που περιέχει (όπως το αν υπάρχει επανάληψη σε κάποιες συμπεριφορές του πάσχοντος) είναι εξαιρετικά πολύτιμα για την τελική γνωμοδότηση.

Η εξάπλωση της νόσου στον εγκέφαλο μπορεί να ανακοπεί!

Ελπίδα για έγκαιρη διάγνωση της Αλτσχάιμερ
Τα πρόδρομα σημάδια της νόσου μπορούν να εντοπιστούν 25 χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων Οι ερευνητές υπέβαλαν τους εθελοντές σε τομογραφίες εγκεφάλου ενώ έλαβαν και δείγμα του νωτιαίου μυελού τους προς εξέταση. Παρατήρησαν ότι σε ορισμένα άτομα εμφανίζονταν αλλαγές στον νωτιαίο μυελό 25 χρόνια προτού παρουσιαστούν τα πρώτα συμπτώματα της Αλτσχάιμερ. Συγχρόνως παρατηρήθηκε συσσώρευση πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο κάποιων εθελοντών 15 χρόνια πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων της νευροεκφυλιστικής νόσου όπως είναι η απώλεια μνήμης και η σύγχυση. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη σχετικά με την εμφάνιση δειγμάτων της νόσου στον οργανισμό 25 χρόνια πριν τη νόσηση εκτιμήθηκε με βάση τη μέση ηλικία στην οποία οι γονείς των εθελοντών εμφάνισαν Αλτσχάιμερ.

 Ασθένεια Αλτσχάϊμερ από medlook

Ασθένεια Αλτσχάϊμερ άρθρα που δημοσιεύθηκαν μετά την 7/6/2010 από medlook

 48 συνολικά άρθρα

Ποιοι παράγοντες μειώνουν τη μνήμη αλλά αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά;
07-06-2010

Ασθένεια Αλτσχάιμερ: Αιτίες, συμπτώματα και έγκαιρη ανίχνευση
25-02-2010

Μόλυνση από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS: Προκαλεί γήρανση στον εγκέφαλο και άνοια
03-02-2010

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να βοηθά για την πρόληψη και θεραπεία της ασθένειας Αλτσχάιμερ
12-10-2009

Καφές και νόσος Αλτσχάιμερ: Η καφεΐνη δυνατόν να αναστρέφει τις βλάβες του εγκεφάλου και να αποκαθιστά τη μνήμη
18-07-2009

Άνοια και νόσος Αλτσχάιμερ: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημεία;
24-05-2009

Ο εγκέφαλος μας: Από ποια ηλικία αρχίζει να χάνει τις δυνάμεις του;
17-03-2009

Η νόσος Αλτσχάιμερ: Οι ευεργετικές επιδράσεις πρόληψης των φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη (στατίνες)
10-01-2009

Ασθένεια Αλτσχάιμερ: Διάγνωση και παρακολούθηση με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας (MRI)
24-12-2008

Η μνήμη ισχυροποιείται από το περπάτημα, το κολύμπι και το χορό
22-09-2008

Το λίπος των ψαριών, ο εγκέφαλος, η καρδία και η νόσος Αλτσχάιμερ
19-02-2008

Εγκέφαλος, νόσος Αλτσχάιμερ και απώλεια πνευματικών ικανοτήτων: Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης Β12 και Β9;
04-01-2008

Η οσμή και η νόσος Αλτσχάιμερ: Ποια η σχέση μεταξύ τους;
08-07-2007

Καφές: Ποια σχέση έχει με τις νόσους Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, το διαβήτη και τον καρκίνο;
07-05-2007

Χυμοί, καρδία, εγκέφαλος και καρκίνος
31-01-2007

Οι χυμοί μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ
01-09-2006

Ο προδιαβήτης προδιαθέτει για ασθένεια Αλτσχάιμερ
19-07-2006

Ασθένεια Αλτσχάιμερ, διατροφή, θερμίδες και μακροζωία
15-06-2006

Πρόληψη της ασθένειας Αλτσχάιμερ και Μεσογειακή δίαιτα
20-04-2006

Ατροφία εγκεφάλου, στρες, κατάθλιψη και Αλτσχάιμερ
01-03-2006

Κληρονομικότητα και ασθένεια Αλτσχάιμερ
13-02-2006

Ασθένεια Αλτσχάιμερ: Καταπολεμείται με σωματική άσκηση
23-01-2006

Ασθένεια Αλτσχάιμερ: Γιατί προβλέπεται δραματική αύξηση και τι πρέπει να γίνει
03-01-2006

Νόσος Αλτσχάιμερ: Φάρμακα καθυστερούν επιδείνωση
18-11-2005

Η νόσος του Αλτσχάιμερ και η παχυσαρκία
08-11-2005

Ψάρια και ιχθυέλαια εναντίον της νόσου Αλτσχάϊμερ
26-03-2005

Ποια η σχέση του στρες και της κατάθλιψης με τη νόσο του Αλτσχάιμερ;
06-02-2005

Μήλα εναντίον καρκίνου παχέος εντέρου και νόσου Αλτσχάιμερ
22-11-2004
Τσάι για προφύλαξη από τη νόσο Αλτσχάιμερ
08-11-2004

Η καλή χοληστερόλη προστατεύει τις πνευματικές ικανότητες
04-08-2004

Βιταμίνη μπορεί να προστατεύει εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ
17-07-2004

Ο διαβήτης προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ;
21-05-2004

Τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας του Αλτσχάιμερ
20-04-2004

Νόσος Αλτσχάιμερ: Πρόληψη με βιταμίνες C και E
20-01-2004

Νόσος Αλτσχάιμερ: Το πρώτο φάρμακο για σοβαρές περιπτώσεις
27-10-2003

Η νόσος του Αλτσχάιμερ: Αυτά που πρέπει να ξέρετε
25-09-2003

Θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης: Σχετίζεται με νόσο Αλτσχάϊμερ
29-05-2003

Για πρώτη φορά, φάρμακο επιβραδύνει τη νόσο Αλτσχάϊμερ
15-04-2003

Αναζωογόνηση του εγκεφάλου από κύτταρα μυελού των οστών
23-12-2002

Θεραπεία με αρώματα για ασθενείς με Αλτσχάϊμερ και γεροντική άνοια
10-12-2002

Ο τρόπος ζωής προδιαθέτει για την ασθένεια του Αλτσχάϊμερ
02-12-2002

Η καλή χοληστερόλη και οι νοητικές ικανότητες
12-11-2002

Το ψάρι, το κρέας και οι κίνδυνοι για τον εγκέφαλο
28-10-2002

Η ασθένεια Άλτσχάιμερ, η ασπιρίνη και τα αντι-φλεγμονώδη φάρμακα
25-09-2002

Η προστατευτική δράση της βιταμίνης Ε για τον εγκέφαλο
19-07-2002
Θα θέλατε να διαλέξετε το παιδί σας πριν από τη γέννηση;
28-02-2002

Φάρμακα εναντίον χοληστερόλης και γεροντική άνοια
22-02-2002

Εμβόλιο εναντίον της νόσου Αλτσχάϊμερ
23-12-2000



Πηγή: ιστοχώρος της Βούλας Βαβαρούτσου εκπαιδευτικού ΠΕ 15 στο 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ "ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ" , σελίδα ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ανάρτηση http://users.sch.gr/babaroutsoup/helth/helth15.htm#_Νόσος_Alzheimer_

1 σχόλιο:

ι είπε...

Πράγματι.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη.

Εκτός απο τις βιταμίνες Β και το φυλλικό οξύ που αναφέρετε, εξαιρετική προσθήκη της καθημερινής διατροφής αποτελεί και το Γανόδερμα όχι μόνο διότι είναι εξαιρετική πηγή οξυγόνου αλλά και γιατί έχει νευροπροστατευτική δράση.

Επίσης, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να συνεισφέρει και στη νόσο Alzheimer.

Η μελέτη είναι δημοσιευμένη και στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου