ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΒΑΦΗ ΑΥΓΩΝ ΜΕ ΦΥΤΑ

Σ

την βαφή των αυγών προτιμούσα πάντα τις φυτικές βαφές. Εδώ στην Κεφαλλονιά έχουμε ένα φυτό που το βγάζουμε από τη θάλασσα, είναι σαν κόκκινο φύκι και βρίσκεται προσκολλημένο στους βράχους μέσα στο νερό. Κάνει τα αυγά βαθυκόκκινα με απόχρωση βυσσινί-καφέ. Γίνονται θαυμάσια και μία χούφτα φύκι βάφει πάρα πολλά αυγά. Στον τόπο μας η βαφή με το φύκι αυτό είναι παράδοση. Όσο για τα υπόλοιπα χρώματα με φυτικές βαφές...


Ας δούμε πώς βγαίνουν με συνηθέστερα μέσα τα ποικίλλα φυτικά χρώματα:
Κόκκινο χρώμα: Η συνηθέστερη βαφή είναι το κρεμμύδι, το οποίο όμως δίνει πιο καφέ χρώμα, καθώς και το πατζάρι, όπως θα δείτε παρακάτω. Συχνά αναφέρεται και το ριζάρι για βαθύ σκούρο κόκκινο χρώμα, το οποίο βράζεται όπως όλες οι φυτικές βαφές, με ξύδι και νερό για 20' (και τα αυγά μέσα, εννοείται!).

Για τα υπόλοιπα χρώματα δεν ήξερα, αλλά βρήκα πληροφορίες στο διαδίκτυο οι οποίες ακολουθούν στην συνέχεια:

Α. Φυτικά υλικά για κόκκινο και διάφορα χρώματα:

  • Διαλέξτε φυσικά υλικά ανάλογα με το χρώμα!

* Κόκκινο: μεγάλη ποσότητα από φλοίδες κρεμμυδιού, χυμός ροδιού, σμέουρα, κεράσια σε κονσέρβα μαζί με το σιρόπι.
* Πορτοκαλί: φλοίδες από κόκκινα κρεμμύδια, καρότα, πάπρικα
* Καφέ ή μπεζ: καφές, στιγμιαίος καφές, μαύρο τσάι
* Καφέ- πορτοκαλί: σκόνη τσίλι (τα μπαχαρικά χρειάζονται λιγότερη ποσότητα από ότι τα λαχανικά)
* Ροζ: παντζάρια, χυμός φραγκοστάφυλου
* Βιολετί: τσάι ιβίσκου, άνθη βιολέτας, κόκκινο κρασί
* Μπλε: φύλλα από κόκκινο λάχανο (βρασμένα), σκουρόχρωμος χυμός σταφυλιού, βατόμουρα (σε κονσέρβα)
* Πράσινο: σπανάκι (βρασμένο)
* Κιτρινοπράσινο: φλοίδες από κίτρινα μήλα (βρασμένες)
* Κίτρινο: φλοίδες λεμονιού και πορτοκαλιού, τσάι χαμομηλιού, πράσινο τσάι, σκόνη κύμινου, σαφράν.

Πηγή: : blog.livingreen.gr,pyles.tv

 Β. Η διαδικασία της βαφής 

για όλα τα υλικά



Από το ιστολόγιο blog.livingreen.gr
Βάψτε τα αβγά με φυσικό τρόπο!
Η διαδικασία της βαφής

1. Βράστε καλά τα αβγά και αφήστε τα να κρυώσουν.
2. Πλύνετε τα καλοβρασμένα αβγά με χλιαρό σαπουνόνερο για να αφαιρέσετε οτιδήποτε υπόλειμμα έχει μείνει πάνω στο τσόφλι.
3. Υπολογίστε την ποσότητα των χρωστικών υλικών που θα χρησιμοποιήσετε, ανάλογα με το πόσο έντονο θέλετε να είναι το τελικό χρώμα και πόσα είναι τα αβγά που θα βάψετε. Υπολογίστε ότι για κάθε χούφτα υλικού προσθέτετε περίπου 1 φλιτζάνι νερό και ότι το συνολικό νερό που θα προσθέσετε πρέπει να είναι αρκετό για να σκεπάσει αργότερα τα αβγά (αν δεν θέλετε να μετράτε φλιτζάνια, ρίξτε τα χρωστικά υλικά στην κατσαρόλα και σκεπάστε τα με νερό μέχρι η στάθμη του να ξεπεράσει περίπου 3 δάχτυλα την στρώση των υλικών).
4. Βράστε στην αρχή σε δυνατή φωτιά και έπειτα χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 15 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με το χρώμα που θέλετε να πετύχετε (έχετε πάντα υπόψη σας ότι το χρώμα του νερού είναι πιο έντονο από το χρώμα του αβγού στο τέλος της διαδικασίας).
5. Σουρώστε το χρωματιστό νερό σε ένα σκεύος και προσθέστε για κάθε φλιτζάνι υγρού 2-3 κουταλιές του γλυκού λευκό ξίδι.
6. Βάλτε τα βρασμένα αβγά σε ένα βαθύ μπολ και ρίξτε από πάνω το χρωματιστό μείγμα νερού- ξιδιού μέχρι να τα σκεπάσετε.
7. Αφήστε τα αβγά μέσα στο νερό μέχρι να αποκτήσουν το χρώμα που θέλετε. (Συστήνεται να τοποθετήσετε το μπολ με τα αβγά και το νερό στο ψυγείο, αφού πρώτα βεβαιωθείτε ότι έχει κρυώσει το υγρό και να τα αφήσετε εκεί για ένα βράδυ).
8. Την επόμενη μέρα βγάλτε τα αβγά από το νερό με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε μια σχάρα.
9. Όταν στεγνώσουν τελείως, μπορείτε να τα αλείψετε με λίγο ελαιόλαδο για να γυαλίζουν.

Πηγή: : blog.livingreen.gr,pyles.tv

http://www.madata.gr/cooking/pasxalina/101942.html



 Β. ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΖΑΡΙ

  1. Κόκκινα αυγά με κρεμμύδι από το ιστολόγιο  ΦΤΙΑΧΝΩ :

Οι αποχρώσεις που μπορείτε να βάψετε τα αυγά σας είναι πορτοκαλί, κόκκινο και βαθύ σκούρο κόκκινο, αναλόγως τις προτιμήσεις σας.


Τρόπος βαφής
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που συνήθως χωράει 12-20 αυγά άνετα, για να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει καλά τα αυγά (1-2 δάχτυλα πιο πάνω είναι απαραίτητο γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και το νερό που θα εξατμιστεί με το βρασμό). Καθαρίζουμε με ένα πανάκι που έχει ξύδι τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό μας. Τα αυγά και το νερό μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό μας και τις εξωτερικές φλούδες από 10 μεγάλα κρεμμύδια. Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσουμε με μαχαίρι τα κρεμμύδια γιατί χρησιμοποιούμε μόνο τις εξωτερικές φλούδες από αυτά. Ανάβουμε την φωτιά στην κουζίνα μας όχι στο τέρμα αλλά περίπου στην μέση. Δεν θέλουμε να βράζει και να κοχλάζει πολύ το νερό μας γιατί θα χτυπιούνται περισσότερο τα αυγά μας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να σπάσουν.
Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό μας πρέπει να το αφήσουμε να βράζει για 20-30 λεπτά μέχρι να γίνουν και τα αυγά μας εσωτερικά. Το χρώμα τους στο τέλος του βρασμού θα έχει γίνει κόκκινο. Αν θέλουμε να γίνει σκούρο κόκκινο μπορούμε να τα αφήσουμε για 10-20 λεπτά ακόμη, αφού σβήσουμε την φωτιά μας. Τα αυγά συνεχίζουν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό. Όταν πάρουν το χρώμα που θέλουμε τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Τέλος τα τρίβουμε με ένα πανί που έχουμε βάλει λάδι για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα. Την ίδια διαδικασία κάνουμε και για πορτοκαλί χρώμα, απλώς βάζουμε λιγότερες φλούδες από κρεμμύδια στο νερό μας.
Σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες από τις δοκιμές που έκανα σε λίγα αυγά με την φλοίδες του κρεμμυδιού.





Φυσικά και μπορούμε να κάνουμε και σχέδια στα αυγά μας με διάφορα φυλλαράκια αρκεί να είναι πλατιά,τυλίγοντάς τα με τούλι.

Στην ακόλουθη φωτογραφία βλέπετε την διαφορά χρώματος της φυσικής βαφής με κρεμμύδια και βαφής του εμπορίου (με τα κρεμμύδια είναι τα πιο σκουρόχρωμα).
                                                                                         
     
Εάν θέλετε και άλλα χρώματα, μπορείτε να βρείτε σωστές οδηγίες βαφής στο βιβλίο «Βαφικά φυτά της Κρήτης & τεχνικές βαφής», στη βιβλιοθήκη στη κατηγορία "Βιβλία για φαγώσιμα χόρτα και εδώδιμα φυτά"
Πηγή: ΦΤΙΑΧΝΩ,


 

 2. Κόκκινα αυγά με παντζάρι:

Η διαδικασία βαφής είναι σύνθετη. Πρώτα βράζεις σε μία κατσαρόλα βολβούς από παντζάρια για πολλή ώρα, και τα σπας με ένα πιρούνι για να κομματιαστούν και να βγάλουν όλο τους το χρώμα. Κρατάς το νερό, το οποίο χρησιμοποιείς αργότερα. Στη βάση μιας μεγάλης κατσαρόλας στρώνεις ένα παχύ στρώμα κρεμμυδότσουφλα, και τυλίγεις σε πολλά στρώματα από τσόφλια όσα αυγά χωρούν άνετα στη βάση της. Δεν πρέπει να εφάπτονται, γιατί στο βράσιμο θα σπάσουν. Ανάμεσά τους πρέπει να βάλεις τσόφλια, ενώ τα καλύπτεις πάλι με παχιά στρώση. Χύνεις από πάνω τους μισό ποτήρι του νερού πιπέρι, και ένα ολόκληρο (ω ναι!) ποτήρι τούρκικο καφέ, ενώ προσθέτεις μισό ποτήρι του νερού ξύδι, κατά προτίμηση από μήλο.


Προσθέτεις σιγά σιγά το νερό από τα παντζάρια και ξεκινάς το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, που κρατά τουλάχισον τέσσερις ώρες. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία για μία νέα δόση αυγών, μέχρι να φτάσεις το απαιτούμενο νούμερο. Προπαντώς μην τσιγκουνευθείς τα υλικά! Αν δε σου σπάσουν τα αυγά ή τα νεύρα στην αναμονή και αν δε χρεοκοπήσεις, μέρες που είναι, με τα έξοδα των υλικών και του βρασίματος, θα έχεις στο τραπέζι σου τα ομορφότερα πασχαλινά αυγά που είδες ποτέ. Και τα νοστιμότερα, γιατί τα υλικά διαπερνούν το τσόφλι του αυγού και το ασπράδι νοστιμίζει, χωρίς να γεμίζει χημικά όπως στην περίπτωση της έτοιμης μπογιάς. 
Πηγή:  NEWS TIME, ανάρτηση http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=38871





Γ. ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥΣ:

Βαφές για διάφορα χρώματα από το ιστολόγιο ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ στην ανάρτηση "βάψιμο πασχαλινών αυγών" :

Οικολογικός τρόπος βαφής με φυσικά χρώματα

Για κόκκινα αυγά παίρνουμε βολβούς παντζαριών, τους κόβουμε σε φέτες, τους βράζουμε μέχρι να ψηθούν καλά και χρησιμοποιούμε το ζωμό τους ως βαφή, που την περνάμε με ένα πινέλο σε ήδη βρασμένα αυγά, όσο είναι ακόμα ζεστά, ή τα βράζουμε στον κόκκινο ζωμό των παντζαριών 10-15 λεπτά. Παλαιότερα, αλλά και σήμερα ακόμα, σε πολλές αγροτικές περιοχές, χρησοποιούσανε το φυτό ριζάρι (Rubia tinctorum) για τη βαφή κόκκινων αυγών.
Για καφέ αυγά, βράζουμε πρώτα αρκετές φλούδες από σκουρόχρωμα κρεμμύδια και έπειτα, προσθέτουμε τα αυγά άβραστα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-12 λεπτά περίπου.
Για μοβ αυγά, βράζουμε τρία ματσάκια βιολέτες και στη συνέχεια βράζουμε στο ίδιο νερό τα άβραστα αυγά, για 10-15 λεπτά περίπου.
Για κίτρινα αυγά χρησιμοποιούμε κρόκο Κοζάνης. Διαλύουμε σε μία κατσαρόλα με νερό τον κρόκο και βράζουμε τα αυγά για 15 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα πάρει βράση. Για κίτρινο χρώμα, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίτες από τη φύση, τις οποίες πρέπει να βράσουμε μέχρι να βγάλουνε το έντονο κίτρινο χρώμα τους.


Αφού συμπεριλάβαμε γενικές και ειδικές οδηγίες για φυσικά υλικά και χρώματα, σας αφήνω να το σκεφθείτε και να αποφασίσετε τι χρώμα θα διαλέξετε. Είναι λίγο κοπιαστικό αλλά αξίζει τον κόπο.
Και τα υπολείμματα των βαφών, φυτικών ή όχι, κρατήστε τα: βάφουμε στάχυα για τα βάζα, υφάσματα για σου-πλά, κορδέλες και χαρτί. Δηλαδή, οι χειροτεχνίες συνεχίζονται...


 Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου